avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mama vrea sa se casatoreasca
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mama vrea sa se casatoreasca

Buna ziua,

Mama are 55 de ani, detine un apartament. Are in plan sa se casatoreasca cu un individ de 45 de ani, care e posibil sa o ia din interes si care mai are 2 copii.
Cum as putea sa ma asigur ca apartamentul imi va ramane doar mie dupa decesul mamei? Mama e bolnava, va trebui ingrijita, sprijinita cu bani de intretinere si medicamente iar sotia mea stramba din nas la gandul ca ai nostri copii nu se vor alege cu mai nimic din apartament.

Din cautarile de pe forumuri am desprins cateva solutii, dar e posibil sa mai existe si altele:
1. TESTAMENTUL. - din cate stiu se poate contesta de eventualii pretendenti la mostenire.
2. CONTRACTUL PRENUPTIAL INTRE CEI DOI SOTI. - Nu cred ca ma ajuta pe mine ci doar pe mama in cazul in care el divorteaza de ea.
3. CONTRACTUL DE VANZARE-CUMPARARE intre mama si mine, Ar fi cea mai nimerita solutie, din cate am inteles din forum insa am inteles ca se poate contesta pt. ca se considera donatie daca nu se face dovada platii efecive (nu am bani sa-i dau mamei pe apartament. As putea eventual sa fac un act la notar care sa ateste ca i-am dat banii desi nu i-am dat?). Cum sa fac dovada platii efective?

Multumesc pentru timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 00:30, 6 Mai 2008
mailexpert a scris:

Multumesc de raspunsuri.

Iata ce am inteles din toate discutiile:

Cea mai buna varianta ar fi un contract de intretinere cu dreptul de uzufruct, in care sa fiu trecut eu ca unic proprietar al apartamentului iar mama sa aiba dreptul toata viata la apartament. Inteleg ca asta m-ar scuti de orice probleme in cazul in care sotul mamei sau mostenitorii lui vor avea pretentii, Inteleg ca pretentiile lor ar fi nule chiar daca cei din urma ar invoca faptul ca au adus modificari/imbunatatiri la apartament, sau va invoca faptul ca sotul a ingrijit-o, etc...

Faptul ca sunt trecut doar eu in contractul de uzufruct, nu si sotia mea, confera apartamentului calitatea de bun propriu si nu comun.

Corect?


Corect! Insa va trebui sa aveti mare grija la felul in care veti presta intretinerea pentru ca exista oricand posibilitatea revocarii contractului din partea unei mame greu de multumit. Am avut un caz cand a venit o batranica la mine sa se planga de fiu si nora ca nu au ingrijit-o cum trebuie, ca ea vroia struguri iarna si acestia nu i-au cumparat, ei avand inca 4 copii in intretinere...
De aceea, tot vanzarea-cumpararea ar fi mai convenabila.
Cred ca va este foarte greu sa va multumiti si sotia si mama pentru ca, se pare ca acestea sunt multumite in contra-timp: daca multumiti mama si o intretineti, va fi nemultumita sotia, care sunt convinsa ca si ea ar avea pretentii la apartament daca ar contribui la intretinerea soacrei. Daca ii faceti pe plac sotiei si treceti apart. si pe numele ei, ca sa va feriti de viitorul sot al mamei, riscati ca, in cazul unui proces de divort acest apartament sa fie inclus in masa partajabila.
Daca mama va face un contract de donatie cu clauza de intretinere, bunul, in raport cu sotul supravietuitor (care e mai tanar cu 10 ani decat mama) ar fi adus la masa succesorala si s-ar tine cont de rezerva sotului de 1/8.
In situatiile date, trebuie sa cantariti unde ar fi pierderea mai mare: Sperati ca mama sa traiasca cat mai mult si poate chiar sa divorteze pana inainte de a muri, ca sa nu va invoce sotul supravietuitor reductiunea liberalitatii cu 1/8.
Obligaţiile debitorului întreţinerii sunt de a asigura creditorului hrană, îmbrăcăminte, îngrijiri medicale, plata cheltuielilor cu apa, electricitatea, combustibilul, cheltuieli de înmormântare, respectiv cele necesare traiului, nu am văzut nici o speţă prin care instanţa să admită desfiinţarea unui contract de întreţinere pe motiv că creditorul obligaţiei nu a primit icre de manciuria de la debitor, la fiecare masă!!!!!:D Emiterea unor pretenţii dispoporţionate de către creditorul obligaţiei, pretenţii ce nu pot fi satisfăcute de creditor datorită mijloacelor sale financiare, nu conduce la existenţa culpei debitorului obligaţiei, astfel că acesta nu poate fi un motiv de desfiinţare a contractului.;)
Acţiunea în rezoluţiune poate fi introdusă de creditorul întreţinerii, care trebuie să dovedească neexecutarea obligaţiei de a face, iar instanţa trebuie să aprecieze dacă, din cauza culpei pârâtului, contractul trebuie desfiinţat.
Cea mai importantă obligaţie a debitorului-întreţinător este aceea de a acorda în natură întreţinerea promisă la încheierea contractului şi, după caz, de a-l înmormânta pe creditor-întreţinut.
Dacă executarea în natură a obligaţiei de întreţinere nu mai este posibilă, părţile pot conveni transformarea în bani a obligaţiei de întreţinere, contractul transformându-se într-unul de rentă viageră. în lipsa acordului uneia dintre părţi, pentru motive temeinice, instanţa poate dispune transformarea obligaţiei de întreţinere în bani.
Ultima modificare: Marți, 6 Mai 2008
Corina Capotã, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! am un apartament proprietate personală si doresc ... 2NAEL 2NAEL Bună ziua! Am un apartament proprietate personală si doresc să mă recăsătoresc. Apartamentul vreau să rămană moștenire fiicei mele din prima ... (vezi toată discuția)
Care ar fi cotele? alyna_7 alyna_7 buna ziua! din cate stiam...daca pe actul de proprietate al unui apartament sunt trecuti ambii soti, in cazul in care unul din cei doi decedeaza si mai au ... (vezi toată discuția)
Succesiune sot maria.dinca maria.dinca buna ziua, in urma succesiunii dupa tatal sotului, casa i-a ramas acestuia cu obligatia sa o intretina pe mama sa pana la moartea ei (clauza viagera). ... (vezi toată discuția)