bbitbh a scris:
sim 05. eu raman la parerea ca lit. c) au vrut sa o gandim pur si simplu legat de actiunea civila. fiecare cu piticii lui. dar nu inteleg de ce n-ar fi corect rationamentul, lasand deci in afara discutiei actiunea penala, nu inteleg care e problema cu poate? ce imi spui practic, ca instanta, solutionand actiunea civila nu poate mentine o masura asiguratorie, ci e obligata sa o mentina? ma depaseste. aprofundez mai tarziu ...
Eu o gandesc asa:
Dc actiunea civila a fost solutionata prin tranzactie, pt ca reiese clar din enuntul variantei ca instanta a luat act de tranzactie, sechestrul asigurator nu mai are nici o importanta in ceea ce priveste prejudiciul, pt ca inseamna ca partile s-au inteles cu privire la acesta, chiar daca a fost acoperit numai o parte din el, pt ca p civ poate si renunta la pretentii. Instanta e obligata sa solutioneze act civ din oficiu numai in anumite situatii, oricum din varianta reiese clar ca act civ a fost solutionata prin tranzactie.
Nu stiu insa dc se poate spune ca trebuia mentinut sechestrul pana la ramanerea def a hot., e posibil sa fie si asa.
Cert e ca mie nu mi se pare corect sa spui ca se mentine sechestrul pt ca poate nu a fost acoperit integral prejudiciul, pt ca partile se pot intelege cu privire la aceasta, ori din varianta rezulta clar ca a intervenit tranzactia.
Eu am gandit-o la examen ca se poate mentine sechestrul in eventualitatea garantarii unei amenzi aplicate.
Legat de "poate" din enunt m-am referit la modul de a analiza celelalte doua variante, eu una la b in timpul examenului m-am gandit la iresponsabilitate, adica dc pronunti o solutie de achitare pe iresponsabilitate, se mentine masura sechestrului asigurator, dc prejudiciul nu a fost recuperat.
Adrian cred ca a zis ca dc s-ar pronunta achitare pe lit. c ce rost ar mai avea sechestrul, dar enuntul variantei il are pe poate si de aceea zic eu ca tb sa ne gandim dc exista vreo posibilitate in cazul solutiei de achitare de mentinere a sechestrului asigurator si nu dc in orice situatie de achitare se mentine ac masura.