Intr-o zona,nesigura,caderea unui conducator cu puternice radacini militare,de altfel ca si predecesorii sai,Gamal Abdel Nasser si Anwar El- Saadat,ultimul asasinat ,va crea vidul de putere necesar pentru accederea la putere a fundamentalismului islamic,reprezentat in Egipt prin cateva organizatii fundamentaliste,dintre care cea mai importanta este Fratia Musulmana,cu puternice stipendii din partea guvernului iranian ?
Cred ca aceasta intrebare este cea care la putine momente de la demisia lui Mubarak,la presiunea maselor se afla pe buzele tuturor conducatorilor lumii civilizate.
Interesanta este in acest sens si atitudinea maselor ,pe care in aparenta nu le intereseaza cine ar urma la putere,presiunile lor avand ca scop, doar renuntarea la putere a fostului presedinte.
Este demna de constatat si puterea armatei egiptene,la randul ei stipendiata de SUA,armata care in aparenta ,pe timpul derularii evenimentelor din Egipt,nu a avut o participare nemijlocita,ea multumindu-se sa ramana pe strazile oraselor egiptene importante doar pentru a descuraja avantul popular in producerea unor incidente.
Se vorbea si despre faptul ca aceasta asteptare ar fi avut ca obiect si luarea unei hotarari a liderilor militari egipteni cu privire la viitoarea lor sustinere la conducerea statului.
De asemeni trebuie mentionata lipsa de rezerve a statelor fundamentaliste,in principal a Iranului,in sustinerea unui eventual regim islamic.
Cred ca problema care se pune in acest moment este daca din nou puterea armatei va prevala,prin impunerea si sustinerea unui regim condus tot de un militar sau de catre actualul vicepresedinte,recent numit de presedintele deminsionat,Omar Suleimani.
Indiferent de averea fostului presedinte egiptean,pericolul expansiunii fundamentaliste exista si nu numai in Egipt.
Acesti indivizi,vor sa penetreze o anumita lume de care sunt atat de departe si pe care au lasat-o in urma ca evolutie cu cel putin 100 de ani,vor sa posede arma nucleara,vor sfere de influenta.
Nu, americanii nu au scos iepurasii din palarie,dar macar au meritul ca pana acum au mai incetinit cu ceva aceasta expansiune fundamentalista,cu toate gafele pe care le-au facut,mai ales in momentele in care au platit cu bani grasi si cu arme prietenii de ieri si dusmanii de astazi.
Indiferent ca ne place sau nu,acest razboi intre lumea civilizata si cea fundamentalista,cu putere,bani ,cu dorinta de expansiune,cu facilitati militare pentru statele bogate sau pentru cele care stipendiaza miscarile fundamentaliste ,exista,iar pe fondul unei crize mondiale existente,ea si mai mult incearca "sa dea din coate" pentru a obtine locul pe care il doreste.
Eu,consider ca suntem in mijlocul unui alt "razboi rece",cu alte coordonate decat cel trecut,pe langa razboiul real cu anumite elemente fundamentaliste din asa -zisele teatre de razboi.