avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Caderea lui Hosni Mubarak,ofera o portita pentru ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Caderea lui Hosni Mubarak,ofera o portita pentru expansiunea fundamentalismului islamic ?

Intr-o zona,nesigura,caderea unui conducator cu puternice radacini militare,de altfel ca si predecesorii sai,Gamal Abdel Nasser si Anwar El- Saadat,ultimul asasinat ,va crea vidul de putere necesar pentru accederea la putere a fundamentalismului islamic,reprezentat in Egipt prin cateva organizatii fundamentaliste,dintre care cea mai importanta este Fratia Musulmana,cu puternice stipendii din partea guvernului iranian ?
Cred ca aceasta intrebare este cea care la putine momente de la demisia lui Mubarak,la presiunea maselor se afla pe buzele tuturor conducatorilor lumii civilizate.
Interesanta este in acest sens si atitudinea maselor ,pe care in aparenta nu le intereseaza cine ar urma la putere,presiunile lor avand ca scop, doar renuntarea la putere a fostului presedinte.
Este demna de constatat si puterea armatei egiptene,la randul ei stipendiata de SUA,armata care in aparenta ,pe timpul derularii evenimentelor din Egipt,nu a avut o participare nemijlocita,ea multumindu-se sa ramana pe strazile oraselor egiptene importante doar pentru a descuraja avantul popular in producerea unor incidente.
Se vorbea si despre faptul ca aceasta asteptare ar fi avut ca obiect si luarea unei hotarari a liderilor militari egipteni cu privire la viitoarea lor sustinere la conducerea statului.
De asemeni trebuie mentionata lipsa de rezerve a statelor fundamentaliste,in principal a Iranului,in sustinerea unui eventual regim islamic.
Cred ca problema care se pune in acest moment este daca din nou puterea armatei va prevala,prin impunerea si sustinerea unui regim condus tot de un militar sau de catre actualul vicepresedinte,recent numit de presedintele deminsionat,Omar Suleimani.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 17:31, 13 Mai 2011
Pe mine m-ar mira ca Egiptul sa aiba arme nucleare , cu toate ca Israelul are !
Eu consider SUA direct raspunzatore de situatia din Orient, sa nu uitam ce au facut in Irak (practic l-au distrus si l-au abandonat pentru ca nu mai renta; asta ca sa nu mai vorbesc despre armele chimice pe care nu le-a vazut nimeni pana in ziua de azi) si faptul ca de cel putin 3 ani atata focul marele "razboi impotriva terorismului".
Eu consider ca lumea musulmana a fost practic obligata sa ia pozitie... totusi sper ca intre ei sa existe minti suficient de luminate sa sesizeze faptul ca cineva chiar doreste aceast conflict crestinism - islam.
Raspunsul la intrebarea-titlu este NU

1. Mubarak nu a demisionat “sub presiunea maselor”
2. Fratia musulmana nu va castiga eventuale alegeri in Egipt.
3. Fundamentalismul islamic nu se va “exacerba” in urma acestei demisii..

Acolo unde tropaie americanii cetatenii statului respectiv iau drumul pribegiei. Ferindu-se de razboi emigreaza si – ghiciti! – ajung in alte state... unde incearca sa traiasca, fiind acuzati ca vor sa implementeze… alfabetul. Ah… alfabetul l-au inventat cu mult inainte…

nego_777 a scris:
Eu cred ca SUA a fortat prea mult nota in Orientul Mijlociu

Am aceeasi parere: americanii devin deja plictisitori cu “democratia” lor, care echivaleaza cu petrol.


Temerile de genul “fereste-ma god de…” sunt griji abstracte. Cei mai multi oameni se tem de ceea ce nu cunosc. Nu-mi pot imagina cum poate invinge cineva o “forta” pe care nu o cunoaste…
Exista o vorba, din batrani: de ce ti-e frica, de aia nu scapi
Eu consider SUA principala binefacatoare a Estului Mijlociu:) Dincolo de faptul ca sprijina singurul stat din regiune in care femeile nu sunt batute in piata publica si oamenii nu sunt omorati pentru ca se convertesc la alta religie (poate ne spuneti trope_doi, nego_77, ce vi se pare ca trebuie lasat in pace la asemenea comportamente?), dezvaluirile Wikileaks au aratat ca SUA au cu usile inchise exact aceeasi politica pe care o afiseaza public; sustin in general liberalizarea, democratia si drepturile omului si nu sustin niciodata fantezia asta cu petrolul (care oricum e determinat international la bursa).

In tot cazul, majoritatea opiniei publice din SUA a sprijinit miscarea populara din Egipt. Poate Egiptul va evolua catre fundamentalism, dar poate va deveni o democratie, de unde stim ? Ce conteaza este ca pentru prima oara in viata lor, 50 de milioane de egipteni poate au sansa sa voteze in niste alegeri libere. Ceea ce nu este deloc putin.
Eu cred ca egiptenilor o sa le fie mult mai bine decat pe timpul lui Mubarak .

Alte discuții în legătură

Casatoria cu un ceatatean pakistanez Gabriela Rafaela Gabriela Rafaela Buna ziua! Prietenul meu este din Pakistan si as dori sa stiu daca oficiem casatoria aici, in romania, la primarie, este recunoscuta in Pakistan sau in SUA ... (vezi toată discuția)
Justificarea interdictiei purtarii valului islamic in belgia rebecca lavinia rebecca lavinia incalcarea libertatilor religioase nerespectarea valorilor cultural-religioase (vezi toată discuția)