avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Caderea lui Hosni Mubarak,ofera o portita pentru ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Caderea lui Hosni Mubarak,ofera o portita pentru expansiunea fundamentalismului islamic ?

Intr-o zona,nesigura,caderea unui conducator cu puternice radacini militare,de altfel ca si predecesorii sai,Gamal Abdel Nasser si Anwar El- Saadat,ultimul asasinat ,va crea vidul de putere necesar pentru accederea la putere a fundamentalismului islamic,reprezentat in Egipt prin cateva organizatii fundamentaliste,dintre care cea mai importanta este Fratia Musulmana,cu puternice stipendii din partea guvernului iranian ?
Cred ca aceasta intrebare este cea care la putine momente de la demisia lui Mubarak,la presiunea maselor se afla pe buzele tuturor conducatorilor lumii civilizate.
Interesanta este in acest sens si atitudinea maselor ,pe care in aparenta nu le intereseaza cine ar urma la putere,presiunile lor avand ca scop, doar renuntarea la putere a fostului presedinte.
Este demna de constatat si puterea armatei egiptene,la randul ei stipendiata de SUA,armata care in aparenta ,pe timpul derularii evenimentelor din Egipt,nu a avut o participare nemijlocita,ea multumindu-se sa ramana pe strazile oraselor egiptene importante doar pentru a descuraja avantul popular in producerea unor incidente.
Se vorbea si despre faptul ca aceasta asteptare ar fi avut ca obiect si luarea unei hotarari a liderilor militari egipteni cu privire la viitoarea lor sustinere la conducerea statului.
De asemeni trebuie mentionata lipsa de rezerve a statelor fundamentaliste,in principal a Iranului,in sustinerea unui eventual regim islamic.
Cred ca problema care se pune in acest moment este daca din nou puterea armatei va prevala,prin impunerea si sustinerea unui regim condus tot de un militar sau de catre actualul vicepresedinte,recent numit de presedintele deminsionat,Omar Suleimani.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 17:31, 13 Mai 2011
@eumarian
Se pare ca ne intelegem pe acest subiect. Fundamentalistii sunt una, iar musulmanii de rand ...alta specie, din punctul de vedere al primilor. Faptul ca reusesc sa transmita nebunia asa de usor... este cunoscut ca au infiintat scoli religioase, in care sunt predate principiile jihadulu islamic, care reprezinta o abatere monumentala de la principiile Coranului. Ei nu admit alta religie (daca intram pe taram religios) in afara islamului, considerand iudaismul desfiintat de Dumnezeu prin Iisus, iar crestinii au fost pedepsiti pentru neascultare, astfel ca in sec al VI-lea d. H., apare aceasta noua religie, care imparte lumea in musulmani si ne-musulmani.
Presupun ca teritoriul palestinian, ocupat de califul Omar cam in aceeasi perioada a conturarii religiei musulmane, va reprezenta permanent un motiv de disputa in zona, cam ca Alsacia si Lorena in Europa.
:) Cred ca nu ar surade nimanui sa auda ca populatia unei zone trebuie sa se converteasca la islam...
Serios, nu cred ca Fratia Musulmana ar mai putea sa intervina in cele 5 state arabe musulmane, care au reusit niste pasi importanti in emanciparea relatiilor sociale, si sa impuna niste precepte non-coranice si non-Sharia.
:bow: De acord. E greu de spus ce va fi in Egipt, pentru ca exista in opinia mea:
1. fundamentalistii islamici
2. armata iubita de oamenii simpli
3. elita occidentalizata care l-a tinut in brate pe Mubarrak si controleaza economia, bancile samd.

Toti vor sa nu piarda ce au deja si va fi interesant cum se aseaza fortele.

In legatura cu caracterul national, arabii din Egipt isi revendica identitatea culturala egipteana antica, deci sunt totusi un stat cu o baza nationala. Stiti ca a existat o uniune Egipt - Siria in 1958 si a rezistat 3 ani, tendintele nationale au prevalat.
eumarian a scris:

In legatura cu caracterul national, arabii din Egipt isi revendica identitatea culturala egipteana antica, deci sunt totusi un stat cu o baza nationala. Stiti ca a existat o uniune Egipt - Siria in 1958 si a rezistat 3 ani, tendintele nationale au prevalat.


Acest aspect mi se pare chiar important. Atata timp cat nu revendica niste principii religioase, ci doar teritoriale si nationale, cred ca pericolul expansionist al extremismului este redus. Cu o conditie: sa fie lasati in pace! Daca se vor continua influentele externe pentru instaurarea unui regim sau a altuia, atunci ne putem astepta la atacuri teroriste de ambele tabere.
Personal vad tot o forma de terorism si in pacificarea fortata. (cu riscul de a-mi crea antipatii!)
Am incercat sa ma documentez inainte de a participa la discutie, pentru ca aveam o parere despre cauzele revoltei din Egipt care nu prea avea legatura cu pericolul / expansiunea fundamentalismului islamic. Consideram ca a fost o revolta pornita impotriva a ceva ce era prea mult, de care esti satul, de care nu vrei sa mai auzi niciodata, impotriva a 30 de ani in care vezi acelasi om acolo, sus, nu-ti merge bine deloc si vrei sa plece cu speranta ca va lua si raul cu el. Am gasit ceva care imi sustine parerea, dar nu da un raspuns la intrebarea d-lui r.gabi:
Aproximativ 65 % dintre egipteni au sub 30 de ani, iara rata somajului la nivelul grupului de varsta 18-29 de ani este de 25%. Iar jumatate dintre cei angajati lucreaza pe un post sub pregatirea lor.
In plus, doar 1% dintre tineretul egiptean este inscris in vreun partid politic, ceea ce inseamna ca sunt slab reprezentati politic. Tanara generatie nu vede in Mubarak, asemeni parintilor lor, un lider respectat.

[ link extern ]
Daca ar fi asa, atunci fundamentalismul islamic va fi doar un fenomen cu dimensiuni si efecte restranse - nu va disparea din Egipt, asa cum nu va disparea din nicio tara araba, dar nu va fi forta care va guverna tara.
Ultima modificare: Duminică, 13 Februarie 2011
ContSters126200, utilizator
Woooow! Femei omorate pe stadioane…!!! Macar sunt cinstiti si o fac pe fatza, nu-si omoara femeile cu pumnul, in dormitor.

Maini taiate pentru furt… Ce tragedie… :(( Mai bine re-re-re-recidivist cu 40 de dosare penale la varsta de numai 17 ani!

Casatoria la varsta de 8 ani? Si?! In tarile “civilizate” e “democratic” sa se consume o asemenea relatie ca doar… ea arata de 15 ani si l-a provocat pe sarmanul adult… Femeia e considerata apta sa nasca si la varsta de 11 ani…

:hm: Nu e ceva ipocrizie pe undeva?!

Si, orice ar fi prin tarile - nu stiu care - nu va fie teama, n-o sa va oblige nimeni sa va convertiti la islam! Musulmanii nu convertesc cu forta, din principiu.

Later:
eumarian, sunteti haios cu OPEC... :)
Ultima modificare: Duminică, 13 Februarie 2011
trope_doi, utilizator

Alte discuții în legătură

Casatoria cu un ceatatean pakistanez Gabriela Rafaela Gabriela Rafaela Buna ziua! Prietenul meu este din Pakistan si as dori sa stiu daca oficiem casatoria aici, in romania, la primarie, este recunoscuta in Pakistan sau in SUA ... (vezi toată discuția)
Justificarea interdictiei purtarii valului islamic in belgia rebecca lavinia rebecca lavinia incalcarea libertatilor religioase nerespectarea valorilor cultural-religioase (vezi toată discuția)