Spitalele si unitatile de primiri urgente nici macar nu detin nici reactivi si nici pentru decelarea substantelor si a plantelor din asa - numitele produse ”etnobotanice”.
Va rog sa constatati ca toate cazurile de ”drogati” sunt inregistrate sub umbrela incapatoare a denumirii ”intoxicatie cu substante necunoscute”.
Pai daca sunt ”intoxicatii cu substante necunoscute”, inseamna ca statisticile prezentate de Ministrul de Interne sau de Ministerul Sanatatii sunt false deoarece nu se fac analize pentru a decela tipul de substanta psihotropa.
Eu suspectez ca sunt multe intoxicatii cu droguri clasice, heroina, cocaina, metadona, lsd, marijuana... etc... care sunt puse, in mod gresit si fals, in statisticile de ”etnobotanice”.
Acum, ori de cite ori vine un drogat la urgente, declara ca a fumat etnobotanice, cand, de fapt, el este intoxicat cu heroina.
Problema mare este ca la Urgente efectiv nu se face niciun tratament, deoarece nu se fac analize pe loc si nu se stie care este substanta toxica abuzata, ci pur si simplu se fac perfuzii cu glucoza si se da un calmant usor.
Asta-i tot. Toxicologia de urgenta de la noi este sub orice critica.
Etnobotanicele sunt la moda acum.
Atit de mult incit chiar persoane cu alergii puternice si soc anafilactic au fost suspectati ca utilizatori de etnobotanice.
Planta etnobotanica este acum suspectul de serviciu.
Este deja o superstitie nationala, cum este ”curentul”.
De la curent se iau toate bolile, raceala (care, de fapt e cauzata de virus, nu de fenomene atmosferice), boli de rinichi, masele (cum naiba intra curentul pana la rinichi, nu se stie)... etc. Orice boala e cauzata de ”curent”.
La fel, orice boala este cauzata de ”etnobotanică”. De la bube pe fund (constatate de o mama preocupata la fiul ei de 18 ani :O si pana la carii dentare - care eu stiam ca sunt cauzate de bacterii, nu de etnobotanice).
S-a născut o nouă legendă.
Mi-e frică să beau ceaiul meu lipton, de teamă să nu ajung la Urgențe și să nu mi se carieze dinții și să îmi apară bube prin locuri sensibile.
Alberto Kurtyan
Senor Alberto :bow:
1. Privitor la observatia extrem de pertinenta ca d-nii ministrii prezinta gogosi la TV pentru ca nu au nici un fel de statistici afara de cele facute de medici care noteaza ceea ce declara cei adusi la spital. Iar acestia, oricat de groggy ar fi nu sunt destul de tonti ca sa declare ca au consumat ceva ilegal "Am papat tort de LSD cu glazura de cocaina, dom' doctor" ci ca au consumat etnobotanice.
2. La fel se intampla cu intoxicatiile zise "cu ciuperci de padure" unde aproape orice toxinfectie alimentara facuta vara intr-o zona unde sunt ciuperci de padure devine "intoxicatie cu ciuperci". Interesant ca italienii care cumpara masiv ciuperci din aceleasi zone nu se intoxica niciodata cu "ciupercile mutante". :P
3.De vreme ce este stiut (acesta este se pare argumentul suprem) ca etnobotanicele cauzeaza bube in partea cea mai putin vizitata de soare, odata cu interzicerea tuturor etnobotanicelor politia va putea sa-si dea foarte usor seama care sunt cei care incalca legea verificand zona atacata de bube. Propun ca acestui test infailibil sa i se spuna "testul Garcea". Singurele probleme pe care le intrevad in viitor sunt legate de o oarecare confuzie ce s-ar putea naste in ce priveste scopul testului ... sa nu se inteleaga cumva ca sunt verificate minoritatile sexuale pentru ca vom aveam mari probleme la CEDO.
Parerea mea
Guvernul a aprobat un proiect de lege inspirat de modelul din Polonia.
Documentul prevede autorizarea fiecarui magazin si a fiecarui produs vandut, pe cheltuiala comerciantului.
Fapta persoanei care, fara a detine autorizatie eliberata in condiitile prezentei legi, efectueaza operatiuni cu produse stiind ca acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 8 ani si interzicerea unor drepturi, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.
Daca vanzatorul are autorizatie sa inteleg ca poate vinde produse despre care stie ca sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive...? Asa se intelege din Art.3 (3) - ”daca se poate aprecia in mod rezonabil” - ce-o fi insemnand ”mod rezonabil”? Bine, scrie ceva la (4) dar... Sa fie...
De asemenea, tot in categoria infractiuni se inscrie si publicitatea facuta oricaror produse pretinzand in mod credibil ca prin consum acestea produc efecte psihoactive, fapta care se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 3 ani.
Daca substantele etnobotanicele vandute vor provoca decese, pedeapsa poate ajunge la 20 de ani de inchisoare.
Cred, totusi, ca ar mai fi unele probleme - sa le numesc astfel: poate ca planta consumata nu duce la moartea persoanei decat in combinatie cu... alcool sau... pe fondul unor afectiuni preexistente ale consumatorului... Ar trebui sa scrie pe etichete si... modul de administrare si... contraindicatii? Pentru ca nu stiu cat de corect este sa se vanda, totusi, si sa raspunda numai vanzatorul... A! Se spera ca multi vanzatori nu isi vor asuma riscul? Nu prea cred. Dar cred ca vor vinde ”la negru”.
Se va... incerca blocarea site-urilor care promoveaza publicitate pe internet pentru astfel de produse. Dar vanzarea va fi libera? Nu e, oarecum, mai greu de ”controlat” un furnizor care-si vinde marfa online?
Retorica: va schimba ceva in bine aceasta lege 431/6.06.2011?
In concluzie, trebuie inchise toate tutungeriile, toate plafarurile si toate magazinele care vand tabac.
Acestea sunt substante produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
O prostie de lege, data sub presiunea unor minciuni mediatice.
Sa vedeti acum cum se umplu puscariile!
Alberto Kurtyan
multumesc pentru raspunsuri