avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Interzicere Etnobotanice
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Interzicere Etnobotanice

Radio Zu da panica la etnobotanica. Iubim Viata!

Sub aceasta deviza, astazi 14 februarie 2011 ora 13 in Piata Victoriei va avea loc protestul impotriva comercializarii plantelor etnobotanice, in dorinta de a inchide odata pentru totdeauna "magazinele de vise."

In ultimul timp, din ce in ce mai multi tineri cu varste cuprinse intre 15-18 ani (ca medie), ajung sa consume astfel de plante inca "legale" din inconstienta si indiferenta Presedintiei, Parlamentului, Guvernului, Instantelor Judecatoresti...deznodamantul este tragic: toti acesti tineri se imbolnavesc, unii mor si majoritatea isi distrug familia.

Poate a venit timpul sa facem si noi ceva pentru copiii nostri, eu personal sustin acest proiect si am convingerea ca nu va fi in zadar!

Astept opinii, solutii...
Ultima modificare: Luni, 14 Februarie 2011
Cabinet de Avocat "Stan Petru Radu", Avocat
In primul rand spre sfarsitul listei date de trope_doi e plin de plante
Salvia divinorum are o istorie de mii de ani de folosire.... in Romania este INTERZISA
Ciupercile din genul Psylocybe cresc in salbaticie si in Romania si unele nici n-au efecte halocinogene.... INTERZISE
Argyreia este o planta cataratoare la care doar semintele unei subvarietati pot avea efecte halucinogene ... INTERZISA

Din cate imi dau eu seama, motivele includerii pe lista sunt ceva de genul urmator: Romania copiaza de la Polonia, care copiaza din proiectele esuate din Germania (ca aia au si opozitie la legiferare emotionala), care copiaza de la propunerile esuate frantuzesti si prin urmare, cauza includerii plantei pe lista poate fi doar o rivalitate dintre cercetatorii subventionati de statul francez din CNRS. :P

Si daca statul roman nu a testataceste plante, explicati-mi de ce Romania sa fie in avangarda luptei cu plantele cataratoare si vag psihotropice. Eu sunt perfect de acord cu ce scria @albertokurtyan, ca in definitiv trebuie remarcat grotescul situatiei: daca interzicem orice, vom interzice si lucruri benigne, si vinul, si cola, samd. Chiar nu avem alta treaba decat sa ne luptam cu visele altora? (Vad ca trope_doi vrea fiecare sa-si justifice visele pentru a fi permise).

Critica absurdidatii gargantuesti mai este justificata din trei motive:
- in mod normal intr-o societate libera toleranta este regula si interdictia exceptia. Dar aici discutam de parca putem interzice tot ce nu cunoastem, si apoi sa dam drumul la substante una cate una cu pipeta. Procedeul corect este exact invers: putem interzice doar acele substante despre care stim sigur ca fac rau. Si faptul ca cineva se simte bine nu este un indiciu ca ii face rau:acute:. (spunea cineva ca puritanismul e frica ca cineva undeva se distreaza :)).
- beneficiile acestor plante le-am scris eu cu 2 pagini mai sus: sunt ieftine, unii isi iau doza de fantezie din ele (deci le plac) si in al treilea rand poate ii tin departe de drogurile reale.
- pana la urma, unii o sa intre in inchisoare pentru ca s-au intors cu salvia divinorum din Bulgaria. Poate justifica cineva aceasta lipsire de libertate sau stam sa-i facem morala ca "pe nimeni nu scuza ignoranta legii"?

Chiar nu se vede ca in definitiv e o problema de libertate personala? Eu personal urasc icrele si mi se face rau de fiecare data cand le vad, dar doar n-o sa ma apuc sa cer justificari de la cei carora le plac. Nu exista crima fara victime si nici nu trebuie sa-si justifice un adult preferintele.
Cateva dintre substantele regasite in plantele etnobotanice:

- nymphaea alba (lotus alb) are efect afrodisiac si narcotic fiind folosita in Egipt pentru a intra in starea de meditatie;
- nymphaea caerulea (lotus albastru) are efect hipnotic si este folosita in Egipt pentru inducerea transei samanice;
- pedicularis densiflora are efect afrodisiac, fiind folosita in India in practicile ceremoniale budiste;
- leonotis leonurus este un drog cu efect asemanator canabisului, iar in doze mari produce intoxicatii grave;
- canavalia maritima are efect halucinogen si este folosita in Mexic in loc de marijuana, iar in Africa si in America de Sud este utilizata in practicile magice;
- lsa (amida acidului lisergic) regasita in Tabelul III (din Legea 143/2000), inchisoare de la 3 la 15 ani;
- ketamina creeaza dependenta si a produs decese, regasita in Tabelul III (din Legea 143/2000), inchisoare de la 3 la 15 ani;
- derivati de piperazina produce halucinatii, regasita in Tabelul I (din Legea 143/2000), inchisoare de la 10 la 20 ani;
- sare de baie (mefedrona), a produs decese, regasita in Tabelul I (din Legea 143/2000), inchisoare de la 10 la 20 ani;

Efectele produse de aceste substante sunt similare celor date de substantele psihotrope, avand efect direct asupra creierului uman (stari de confuzie, pierderea identitatii, halucinatii, diminuarea atentiei combinate cu efecte adverse ca: dureri puternice de cap, anxietate, ameteli, confuzie si atacuri severe de panica, cresterea frecventei cardiace, a tensiunii arteriale si a temperaturii corpului).

In anul 2009, peste 1300 de persoane, majoritatea tinere, au solicitat asistenta medicala dupa ce au suferit intoxicatii grave cauzate de consumul de plante etnobotanice. In 2010, numarul a crescut la peste 3000, insa neoficial acesta este mult mai mare...putem estima o cifra de 10 ori mai mare in doar cativa ani.

Sursa: apologeticum.wordpress.com

P.S. Mesaj al unei mame disperate (star_afk), postat cu 6 zile in urma pe stirileprotv.ro: "am un baiat de 18 ani care consuma prafuri etnobotanice, a pierdut un an scolar prin absente, nota la purtare 4, promite ca se lasa dar o ia de la capat dupa cateva zile, a slabit 10 kg, dantura cariata, plin de cosuri pe fata, nasul plin de bube, gura e plina de puschele si gatul la fel si dosul e plin de bube. Ce sa mai fac cu el, am vorbit cu el, vrea sa se lase dar nu poate. Unde sa cerem ajutor suntem din Onesti! Si acum are nota la purtare 5! E in acelasi rahat ca si anul trecut, va rugam un sfat o idee care sa-mi salveze fiul! Va rog!!!" Ca ea sunt mii...

@ eumarian: si d-voastra vorbeati de beneficii in urma consumului...
Ultima modificare: Luni, 21 Februarie 2011
Cabinet de Avocat "Stan Petru Radu", Avocat
Daca oamenii astia cred ca plantele ”etnobotanice” provoaca pana si carii dentare... atunci deja cred ca vorbim de minciuni gogonate.

Iar daca imi spune mie cineva ca un tanar de 18 ani ii arata propriei mame fundul... iar aceasta constata ca este plin de bube... cred ca nu stie ce vorbeste.

Minciuni si prostii. Tocmai de aceea, autorul postului nu isi da numele, pentru ca povestea este o minciuna.

Iar prafurile sunt chimicale, nu sunt ”etnobotanice”.

Nu discutam aici de chimicale, vorbim de plante.

Daca este asa de disperata, ai spune macar ca stie ce droguri ia fiul ei.

Alberto Kurtyan
Dependenta de plante etnobotanice
Povestea lui memmo, cu cateva luni in urma:

"Salutare tuturor
Cateva secvente din povestea mea

Acum ceva timp a fost prima data cand am fumat de la weed shop.
Prima data mi-a placut (eram vesel, am uitat de probleme etc).
A doua oara a fost foarte nasol. Am tras impreuna cu 5 baieti 2 jointuri. Eu am dat banii pentru ca a fost ziua mea si am zis ca daca am dat numai eu bani sa fumez cel mai mult. Am tras 7 fumuri si 5 intoarse. Am inceput sa tremur si m-am speriat. M-am intins pe pat, iar dupa 2 minute s-au adunt toti in jurul meu deoarece s-au speriat dupa cum faceam. Dupa ce s-au adunat toti in jurul meu am inceput sa o iau razna de tot. Toti radeau la fel din ce in ce mai repede iar eu radeam odata cu ei din ce in ce mai repede si parca nu mai puteam respira. Asta nu a fost tot...Aveam impresia ca toti se invarteau in jurul meu si se invarteau din ce in ce mai repede incat eu nu puteam iesi dintre ei (aveam niste dureri insuportabile). Am reusit sa "ies" dintre ei. Am ajuns la baie si am dat cu apa pe fata. Timpul se misca cu incetinitorul. M-am uitat la ceas apoi am cazut jos si simteam ca se strang peretii si eu nu puteam sa ies dintre ei (ingrozitoooooor). Am stat jos in jur de 2 minute si ma zbateam sa "ies" dintre pereti dar eu am simtit ca am stat acolo 10 zile (fara exagerare). Sa lasam asta.

De la acea experienta am mai fumat o singura data (nu stiu ce mi-a mai trebuit)...Am reusit sa ma las; 5 zile mai tarziu...dupa ce m-am lasat am inceput sa am atacuri de panica, paranoia, durere in piept, ameteala, nu mai vad bine, ma doare capul, nu pot sa dorm decat 1-2 ore pe noapte, am cosmaruri, inainte sa ma culc ma gandesc la fel si fel de lucruri ore intregi fara sa imi dau seama. De vreo saptamana am inceput sa ma culc inainte de ora 22:00 si am inceput sa ma agravez. Inainte sa adorm ma gandesc la niste chestii; cand incep sa atipesc putin ma gandesc la 2-3-4-5 lucruri deodata (de nesuportat) si prefer sa ma plimb prin casa decat sa ma gandesc la mai multe lucruri deodata fara sa vreau. Imi este foarte frica sa nu innebunesc. Stau si ma gandesc la seara aia cum a fost cand m-am drogat.

Am inceput sa am note proaste la scoala, sa comentez la profesori, sa sar la bataie la colegii mei fara niciun motiv.

Am fumat de 5 ori si as vrea sa stiu daca asta este sevrajul si cum as putea scapa de aceste efecte.

Va rog frumos sa nu ma criticati ca ce mi-a trebuit de m-am drogat...

Ma poate ajuta cineva sa trec peste aceste clipe grele sau sa imi spuna cat timp o sa mai dureze?

Am abia 17 ani si abia acum mi-am dat seama ca nu am pretuit ce am primit de la bunul Dumnezeu (sanatate, prietenii si familia aproape de mine).

Multumesc anticipat!"

Sursa: sfatulmedicului.ro

@ albertokurtyan: probabil tot "minciuni si prostii"
Ultima modificare: Luni, 21 Februarie 2011
Cabinet de Avocat "Stan Petru Radu", Avocat
@stan petru radu
In primul rand ca nu e ok sa folositi ca sursa un site antisemit care contine povestiri despre fantome si exorcizarea diavolului...

In al doilea rand, acesta este un site juridic si trebuie sa plecam de la faptul ca cetatenii au niste drepturi constitutionale. Am scris deja de 10 ori ca e vorba de adulti si drepturile lor. Atat timp cat plantele acestea sunt lasate in natura de mii de ani si oamenii au supravietuit, nu vad de ce sa alegem tocmai noi in secolul 21 un regres al libertatii personale. Haiducii puteau culege ce ciuperci doreau, dar cetatenii actuali nu?

Ce inseamna pentru dvs o societate libera si cum interpretati dreptul de a dispune de propria persoana?

Adaugire
Sunt de acord cu regretele tanarului de pe Sfatul Medicului (desi nu era poama buna nici inainte de cele 5 dati). Ar trebui sa serveasca fiecarui consumator ca invatatura de minte. De aceea nu beau multi alcool distilat, pentru ca le va face rau! Dar asta nu are nicio legatura cu oportunitatea interzicerii substantelor.
Ultima modificare: Luni, 21 Februarie 2011
eumarian, utilizator

Alte discuții în legătură

Sunt sau nu etnobotanicele ilegale? cssr cssr Buna ziua. Am vazut in ultimele zile 2 cazuri cu tineri ajunsi la spital datorita consumului de etnobotanice. Eu nu cunosc legea si am unele ... (vezi toată discuția)
Plantele "vesele" Alexandru-Gabriel Alexandru-Gabriel Zilnic vad in ziarul local un enorm titlu si expresiv,urmat de un articol rupt din filmele de groaza. O noua victima a plantelor de \"vise\" - ... (vezi toată discuția)
Cumparare cu factura. luckian21 luckian21 Buna ziua.Am o firma si as dori sa cumpar anumite produse cu factura pentru a le revinde.Daca este vreo neregularitate cu acele produse,cine e vinovatul,eu sau ... (vezi toată discuția)