In Romania, inainte de a se interzice, cetatenii ar trebui informati despre posibilele efecte ale acestor plante. Ar trebui sa li se spuna ca in continutul plicurilor sunt adaugate si sintetice – care, cele mai multe pot da dependenta.
Copy-paste:
Cei mai întâlniţi compuşi chimici sunt JWC-018 şi CP 47,495. Aceştia sunt receptori canabinoizi care se fixează pe o celulă şi declanşează activitatea acesteia, generând un efect psihoactiv. Substanţele pot fi de până la 28 de ori mai puternice decât THC, elementul psihoactiv din canabis.
Pentru a masca adăugarea componenţilor chimici sintetici, producătorii completează amestecul cu o cantitate mare de substanţe care nu prezintă niciun risc, precum vitamina E, cafeină sau mentol. De asemenea, unele dintre amestecuri pot avea chiar reziduri de metale grele, periculoase pentru organism.
Printre efectele menţionate de consumatori, în urma utilizării unor astfel de plante, se numără halucinaţii bidimensionale, experienţe extracorporale, transformare în obiecte, întoarcere în timp, crize de râs, stare de somnambulism sau chiar pierderea completă a conştiinţei de sine.
În plus, deoarece compuşii chimici pot deveni activi în doze foarte mici, există riscul unei supradoze accidentale, care poate genera complicaţii severe. În urma consumului uman al produselor din gama „Spice”, alterarea percepţiei continuă în următoarele 6 ore, atenuându-se lent, însă efecte minore pot fi observate chiar şi a doua zi.
De asemenea, un raport al Universităţii Tehnice din
Dresden, Germania, cu privire la produsele „Spice” sugerează că aceste substanţe pot da dependenţă. Pentru a ajunge la această concluzie, medicii au analizat comportamentul mai multor consumatori, în urma întreruperii consumului. Subiecţii au prezentat stări de vomă, palpitaţii, dureri de cap, depresie şi nelinişte, stări definitorii pentru sevraj. Totodată, simptomele au dispărut odată cu reluarea consumului.
Cine are posibilitatea – tehnica si lingvistica – poate constata ce si cum, dar – cu toate acestea... tot raman semne de intrebare.
De aici am copiat textul de mai sus:
[ link extern ]
Lista substanţelor interzise de Guvern este următoarea:
DOC (2,5-dimetoxi-4-cloroamfetamin) = 1-(4-clor-2,5-dimetoxifenil)propan-2-amina
DOI (2,5-dimetoxi-4-iodoamfetamina) = 1-(2,5-dimetoxi-4-iodofenil)-propan-2-amina
4-metilmetcatinona (mefedrona) = 1-(4-metilfenil)-2-metilaminopropan-1-ona
Fluorometcatinona (flefedrona) = 1-(fluorofenil)-2-(metilamino)propan-1-ona
4-metoximetcatinona (metedrona) = 1-(4-metoxifenil)-2-(metilamino)propan-1-ona
ß-ceto-MDMA (metilona) = 2-metilamino-1-(3,4-metilendioxifenil)propan-1-ona
ß-ceto-MBDB (butilona) = 1-(1,3-benzodioxol-5-il)-2-(metilamino)butan-1-ona
CPP (clorofenilpiperazina)
TFMPP (trifluorometilfenilpiperazina)
BZP (benzilpiperazina)
CP 47,497 = 2-(3-hidroxiciclohexil)-5-(2-metiloctan-2-il)fenol
JWH-018 = Naftalen-1-il-(1-pentilindol-3-il)metanona
Indanylamphetamine
Toate speciile din genul Psilocybe
Amida acidului lisergic
Rivea Corymbosa (L.) Hallier f.
Toate speciile din genul Argyreia
Nymphaea caerulea Sav.
Acid ibotenic
Muscimol
Amanita muscaria (L:Fr.) Lam
Amanita pantherina
Ketamina
Salvia divinorum Epling & Jativa
Salvinorin A-F
Tabernanthe iboga (L.) Nutt.
Ibogaina
Mitragyna speciosa Korth (Kratom)
7-hidroximitragynina
Mitragyna
Nitril de amil
Bromo-dragonfly = 1-(8-Bromobenzodifuran-4-il)-2-aminopropan
Gama-butirolactona (GBL) = Dihdrofuran-2(3H)-ona
Aceste substante pot fi gasite in amesc cu plantele “inofensive” comercializate – dar, evident, sunt relevate doar la analiza de laborator, ca nu sunt scrise in “prospect”
Asadar, orice persoana interesata poate face studii individuale pe cheltuiala sa (cheltuiala de timp si / sau bani)
Daca as avea un laborator personal as putea face mai mult, dar nu am… Si nici macar nu sunt pentru interzicere, desi votez pentru interzicere!!! :slap: :stunned:
Din constatari personale: in BV sunt multe scoli.. Neavand foarte mult timp la dispozitie am “vizitat” numai imrejurimile a 10 dintre toate – in apropierea niciuneia nu am vazut vreun magazin in care sa se vanda aceste substante. Am “gasit” doua magazine – in zone relativ centrale: vitrinele sunt vopsite de sus pana jos, exact ca si in cazul locatiilor unde se practica jocurile de nororc si asa cum sunt vopsite si vitrinele sex-shop.
Am fost si la "urgente" (pentru cercetari) :) Au fost adusi tineri - inclusiv dintre cei in varsta de 16-17 ani - care au consumat "etnobotanice" (in BV a fost mediatizat numai un astfel de caz, dar s-a omis a se spune ca respectivul a consumat in combinatie cu alcool). Si adolescentele consuma "etnobotanice", dar ele consuma mai putin (sau deloc) alcool si nu au ajuns la "urgente"...
Primarul a dat o hotarare prin care sa fie interzise aceste magazine, dar hotararea a fost atacata in contencios administrativ: nu primaria autorizeaza aceste magazine, deci ni nu le-ar putea interzice…