avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Interzicere Etnobotanice
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Interzicere Etnobotanice

Radio Zu da panica la etnobotanica. Iubim Viata!

Sub aceasta deviza, astazi 14 februarie 2011 ora 13 in Piata Victoriei va avea loc protestul impotriva comercializarii plantelor etnobotanice, in dorinta de a inchide odata pentru totdeauna "magazinele de vise."

In ultimul timp, din ce in ce mai multi tineri cu varste cuprinse intre 15-18 ani (ca medie), ajung sa consume astfel de plante inca "legale" din inconstienta si indiferenta Presedintiei, Parlamentului, Guvernului, Instantelor Judecatoresti...deznodamantul este tragic: toti acesti tineri se imbolnavesc, unii mor si majoritatea isi distrug familia.

Poate a venit timpul sa facem si noi ceva pentru copiii nostri, eu personal sustin acest proiect si am convingerea ca nu va fi in zadar!

Astept opinii, solutii...
Ultima modificare: Luni, 14 Februarie 2011
Cabinet de Avocat "Stan Petru Radu", Avocat
silvia p a scris:

Pot spune ca sunt in asentimentul domnului u.b.i.k.Cu interzicerea plantelor etnobotanice dar care sunt greu de precizat,avand in vedere ca de comercializat se comercializeaza substituenti al caror continut nu este concret precizat

#-o Doamna draga ... eu sunt IMPOTRIVA interzicerii unor lucruri doar pentru ca asa zice televiziunea si domnul stan petru radu sper ca ati inteles asta.
Faptul ca cei care sunt PENTRU interzicere nu au postat in 7 pagini nici macar un argument impotriva celor scrise de mine, de domnul eumarian, alberto kurtyuan si de altii ci s-a multumit sa posteze lozinci este cat se poate de lamuritor.
Ah, sa nu uit, Cato isi incheia orice discurs cu "Ceterum autem censeo, Carthaginem esse delendam"
Iar eu voi urma exemplul sau incheind orice postare cu:
Astept lista cu plantele interzise si criteriile pentru includere pe aceasta lista
In Romania, inainte de a se interzice, cetatenii ar trebui informati despre posibilele efecte ale acestor plante. Ar trebui sa li se spuna ca in continutul plicurilor sunt adaugate si sintetice – care, cele mai multe pot da dependenta.

Copy-paste:
Cei mai întâlniţi compuşi chimici sunt JWC-018 şi CP 47,495. Aceştia sunt receptori canabinoizi care se fixează pe o celulă şi declanşează activitatea acesteia, generând un efect psihoactiv. Substanţele pot fi de până la 28 de ori mai puternice decât THC, elementul psihoactiv din canabis.
Pentru a masca adăugarea componenţilor chimici sintetici, producătorii completează amestecul cu o cantitate mare de substanţe care nu prezintă niciun risc, precum vitamina E, cafeină sau mentol. De asemenea, unele dintre amestecuri pot avea chiar reziduri de metale grele, periculoase pentru organism.
Printre efectele menţionate de consumatori, în urma utilizării unor astfel de plante, se numără halucinaţii bidimensionale, experienţe extracorporale, transformare în obiecte, întoarcere în timp, crize de râs, stare de somnambulism sau chiar pierderea completă a conştiinţei de sine.
În plus, deoarece compuşii chimici pot deveni activi în doze foarte mici, există riscul unei supradoze accidentale, care poate genera complicaţii severe. În urma consumului uman al produselor din gama „Spice”, alterarea percepţiei continuă în următoarele 6 ore, atenuându-se lent, însă efecte minore pot fi observate chiar şi a doua zi.

De asemenea, un raport al Universităţii Tehnice din Dresden, Germania, cu privire la produsele „Spice” sugerează că aceste substanţe pot da dependenţă. Pentru a ajunge la această concluzie, medicii au analizat comportamentul mai multor consumatori, în urma întreruperii consumului. Subiecţii au prezentat stări de vomă, palpitaţii, dureri de cap, depresie şi nelinişte, stări definitorii pentru sevraj. Totodată, simptomele au dispărut odată cu reluarea consumului.

Cine are posibilitatea – tehnica si lingvistica – poate constata ce si cum, dar – cu toate acestea... tot raman semne de intrebare.

De aici am copiat textul de mai sus:
[ link extern ]

Lista substanţelor interzise de Guvern este următoarea:
DOC (2,5-dimetoxi-4-cloroamfetamin) = 1-(4-clor-2,5-dimetoxifenil)propan-2-amina
DOI (2,5-dimetoxi-4-iodoamfetamina) = 1-(2,5-dimetoxi-4-iodofenil)-propan-2-amina
4-metilmetcatinona (mefedrona) = 1-(4-metilfenil)-2-metilaminopropan-1-ona
Fluorometcatinona (flefedrona) = 1-(fluorofenil)-2-(metilamino)propan-1-ona
4-metoximetcatinona (metedrona) = 1-(4-metoxifenil)-2-(metilamino)propan-1-ona
ß-ceto-MDMA (metilona) = 2-metilamino-1-(3,4-metilendioxifenil)propan-1-ona
ß-ceto-MBDB (butilona) = 1-(1,3-benzodioxol-5-il)-2-(metilamino)butan-1-ona
CPP (clorofenilpiperazina)
TFMPP (trifluorometilfenilpiperazina)
BZP (benzilpiperazina)
CP 47,497 = 2-(3-hidroxiciclohexil)-5-(2-metiloctan-2-il)fenol
JWH-018 = Naftalen-1-il-(1-pentilindol-3-il)metanona
Indanylamphetamine
Toate speciile din genul Psilocybe
Amida acidului lisergic
Rivea Corymbosa (L.) Hallier f.
Toate speciile din genul Argyreia
Nymphaea caerulea Sav.
Acid ibotenic
Muscimol
Amanita muscaria (L:Fr.) Lam
Amanita pantherina
Ketamina
Salvia divinorum Epling & Jativa
Salvinorin A-F
Tabernanthe iboga (L.) Nutt.
Ibogaina
Mitragyna speciosa Korth (Kratom)
7-hidroximitragynina
Mitragyna
Nitril de amil
Bromo-dragonfly = 1-(8-Bromobenzodifuran-4-il)-2-aminopropan
Gama-butirolactona (GBL) = Dihdrofuran-2(3H)-ona

Aceste substante pot fi gasite in amesc cu plantele “inofensive” comercializate – dar, evident, sunt relevate doar la analiza de laborator, ca nu sunt scrise in “prospect”
Asadar, orice persoana interesata poate face studii individuale pe cheltuiala sa (cheltuiala de timp si / sau bani)
Daca as avea un laborator personal as putea face mai mult, dar nu am… Si nici macar nu sunt pentru interzicere, desi votez pentru interzicere!!! :slap: :stunned:

Din constatari personale: in BV sunt multe scoli.. Neavand foarte mult timp la dispozitie am “vizitat” numai imrejurimile a 10 dintre toate – in apropierea niciuneia nu am vazut vreun magazin in care sa se vanda aceste substante. Am “gasit” doua magazine – in zone relativ centrale: vitrinele sunt vopsite de sus pana jos, exact ca si in cazul locatiilor unde se practica jocurile de nororc si asa cum sunt vopsite si vitrinele sex-shop.

Am fost si la "urgente" (pentru cercetari) :) Au fost adusi tineri - inclusiv dintre cei in varsta de 16-17 ani - care au consumat "etnobotanice" (in BV a fost mediatizat numai un astfel de caz, dar s-a omis a se spune ca respectivul a consumat in combinatie cu alcool). Si adolescentele consuma "etnobotanice", dar ele consuma mai putin (sau deloc) alcool si nu au ajuns la "urgente"...

Primarul a dat o hotarare prin care sa fie interzise aceste magazine, dar hotararea a fost atacata in contencios administrativ: nu primaria autorizeaza aceste magazine, deci ni nu le-ar putea interzice…
Ultima modificare: Duminică, 20 Februarie 2011
trope_doi, utilizator
Ca sa interzici folosirea “ etnobotanicelor” inainte de toate trebuie sa le zici "psihotrope” sau “psihedelice” sau ceva de genul ( cum bine a zis dl alberto) ...ca sa le zici asa trebuie un buletin de analiza in spate si sa le treci pe lista de interzis (si sa prezinti "lista lui ubik") :weg: Adica teste si multe altele ( chimisti, comisii mixte , legislatie... poloneza......), care din pacate, dupa cum bine stim.... asa ceva nu exista (costa).....sau exista la 30-50 de plante si probabil ca sunt mii de plante cu efecte din aceasta categorie… si cum sa interzici ceva daca nu ai agatat de acel ceva un fluturas (eticheta) , de la un laborator recunoscut, care sa spuna ca e drog .
Stim bine ca prin OUG 6/2010, s-a incercat sa se scoata o asa zisa "lista" de substante periculoase (pe care a evidentiat-o trope_doi) , fara niciun rezultat.... cu toate acestea , mi se pare extrem de penibil sa incerci sa interzici o lista exacta de substante considerate periculoase, in timp ce alte mii de substante se creaza anual in laboratoarele din China si sunt trimise catre Romania fara nicio ingradire. In acest caz cum procedam?

Daca tot se fac propuneri legislative , ma intreb, de ce oare nu incearca domn’ ministru sa aduca si pe cei de la MythBusters, poate asa vom reusi sa punem o “eticheta’ etnobotanicelor .......

In loc de argument si final: Trebuie sa acordam fiecaruia ce i se cuvine, dupa calitatile si meritele lui, dupa pozitia si priceperea sa.
:luck:
1. STOP. Am citit si eu articolul, Diana
cotidianul in cauza a scris:

Deşi au ca titlu de prezentare faptul că ierburile ce intră în alcătuirea amestecurilor „Spice” sunt în întregime naturale, aceasta este doar o strategie de marketing, întrucăt orice amestec întâlnit de cercetători include cel puţin o substanţă sintetică.

Daca substantele acestea ar fi fost introduse de producatori in tutunul din tigari ai fi militat contra tigarilor, Diana?
Despre ce discutam aici? Despre interzicerea unor plante sau despre interzicerea falsificarii acestora?
Exista in Codul penal un articol, 297 dupa numele lui de fata, care icrimineaza inselaciunea cu privire la calitatea marfurilor. Daca cineva vinde tigari amestecate cu hashis si zice ca sunt tigari din tutun il bagam la parnaie pentru asta nu interzicem tigarile.

Cato isi incheia orice discurs cu "Ceterum autem censeo, Carthaginem esse delendam"
Iar eu voi urma exemplul sau incheind orice postare cu:
Astept lista cu plantele interzise si criteriile pentru includere pe aceasta lista

Nicidecum nu "militez" pentru interzicerea "etnobotanicelor"! Orice interzicere de acest gen mi se pare… inutila – si am mai scris de ce mi se pare astfel. Pe zi ce trece se inventeaza tot mai multe substante “ciudate”… care vor fi consumate… Sa scriu despre… educatie… as fi penibila… Un lucru, insa, mi se pare cert: interzicerea nu ajuta cu mare lucru, dar nici ironizarea celor care cred in ideea ca interzicerea poate salva viata unui singur om.
Inteleg ca unii sa fie contra interzicerii, dar sa nu-si bata joc de cei care chiar au convingerea ca ceva se rezolva. later edit: stergere nume utilizator mentionat - la atentionarea acestuia.
Ideea centrala mi se pare a fi “inselaciunea”… In prospectul plantelor vandute “la pliculet” nu scrie despre vreo eventuala substanta care poate conduce la dependenta… dar aceasta nu inseamna ca nu exista. Ar trebui ca fiecare pliculet in parte sa fie testat in laborator! Ceea ce nici un vanzator nu va face! Si, fie vorba, m-as mira sa nu fie consumate – chiar daca ar scrie!
Si e mai putin probabil ca cineva sa aiba interesul sa introduca sintetice in mere sau in capsuni! Sau in cutiile cu plante pentru ceai! Dar in aceste pliculete e mai mult decat simplu… pentru ca acestea au un scop bine definit.
Oricine poate oferi o lista cu plante care au cine stie ce efecte… Asa cum s-a oferit o lista de substante interzise! Dar, repet: cine ofera garantia ca in “pliculete” nu sunt aceste substante?
Nu cred ca ar trebui sa discutam numai despre plantele in sine ci si despre ceea ce pot contine aceste plicuri in care sunt ambalate plantele… Ca unora li se face rau si altora nu e alta discutie – as zice.
Dar… e asa usor de aflat! Cumparati un plic-doua, consumati-le cu pofta si daca nu vi se face rau… mai discutam. Daca le consumati in combinatie cu alcool sunteti si mai aproape de modul cum procedeaza tinerii.

Cred ca ar trebui sa discutam despre interzicerea produselor care nu pot fi verificate ca avand efecte "inofensive" cand se plangea lumea ca au efecte negative. Sa zicem ca nu sunt nocive, dar ce beneficii aduc celor care le consuma? Exceptand faptul ca pot fi dezinhibitorii si consumatorul poate ajunge sa faca ceva ce sa regrete a doua zi. E un lucru chiar atat de bun ca cineva sa “traiasca” artificial anumite senzatii, pe care nu le poate simti in “stare naturala”? E ca si cu alcoolul: mareste dorinta si scade potenta!
Ultima modificare: Luni, 21 Februarie 2011
trope_doi, utilizator

Alte discuții în legătură

Sunt sau nu etnobotanicele ilegale? cssr cssr Buna ziua. Am vazut in ultimele zile 2 cazuri cu tineri ajunsi la spital datorita consumului de etnobotanice. Eu nu cunosc legea si am unele ... (vezi toată discuția)
Plantele "vesele" Alexandru-Gabriel Alexandru-Gabriel Zilnic vad in ziarul local un enorm titlu si expresiv,urmat de un articol rupt din filmele de groaza. O noua victima a plantelor de \"vise\" - ... (vezi toată discuția)
Cumparare cu factura. luckian21 luckian21 Buna ziua.Am o firma si as dori sa cumpar anumite produse cu factura pentru a le revinde.Daca este vreo neregularitate cu acele produse,cine e vinovatul,eu sau ... (vezi toată discuția)