avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Interzicere Etnobotanice
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Interzicere Etnobotanice

Radio Zu da panica la etnobotanica. Iubim Viata!

Sub aceasta deviza, astazi 14 februarie 2011 ora 13 in Piata Victoriei va avea loc protestul impotriva comercializarii plantelor etnobotanice, in dorinta de a inchide odata pentru totdeauna "magazinele de vise."

In ultimul timp, din ce in ce mai multi tineri cu varste cuprinse intre 15-18 ani (ca medie), ajung sa consume astfel de plante inca "legale" din inconstienta si indiferenta Presedintiei, Parlamentului, Guvernului, Instantelor Judecatoresti...deznodamantul este tragic: toti acesti tineri se imbolnavesc, unii mor si majoritatea isi distrug familia.

Poate a venit timpul sa facem si noi ceva pentru copiii nostri, eu personal sustin acest proiect si am convingerea ca nu va fi in zadar!

Astept opinii, solutii...
Ultima modificare: Luni, 14 Februarie 2011
Cabinet de Avocat "Stan Petru Radu", Avocat
Un topic foarte interesant @r.gabi.:)

Adevarul este intotdeauna, undeva...pe la mijloc.

Nu sunt in masura sa comentez opiniile exprimate in acest topic insa, sustin ca legislatia interna pentru protejarea sanatatii minorilor trebuie/ar trebui completata.

In primul rand, prin diversificarea/dezvoltarea/reglementarea materialelor educationale -in familie, la gradinita, la scoala, in licee, la diferitele cursuri/specializari/concursuri s.a.m.d., privind protejarea sanatatii copiilor/tinerilor sub 18 ani, intr-un cuvant, minorilor.

Copii trebuie sa stie. sa cunoasca efectele negative ale acestor "produse" atat in momentul consumarii cat si dupa, pentru ca sa poata sa aiba discernamant in momentul "tentatiei"/"consumului", indiferent despre ce fel de tentatie/consum este vorba:tutun, alcool, plante etnobotanice, droguri etc.

Cu cat copiii vor sti/cunoaste mai repede aceste lucruri, cu atat mai mult vor putea constientiza, riscurile folosirii acestor produse, si mai putine sanse de a se lasa prada tentatiei, vor exista.

Exista legislatie care interzice vanzarea tigarilor, tinerilor care nu au implinit 18 ani....si?... Personal nu am vazut decat o singura doamna-vanzatoare care a refuzat sa vanda unui minor, tigari.
Sunt copii care cersesc...tigari...adultilor iar adultii le ofera!Nu vreau sa comentez insa... daca ar exista sanctiuni-aplicate celor care fac astfel de lucruri, probabil ca, spiritul pentru protectia "sanatatii copiilor" ar fi mai puternic.

...daca in orice gen de publicitate privind comercializarea unor produse care pot afecta sanatatea copiilor/tinerilor-minorilor, s-ar impune unele restrictii in mesajele publicitare, de genul interzis vanzarii tinerilor sub 18 ani sau...avertizari de genul celor care apar pe pachetele de tigari, probabil ca riscul consumului unor astfel de produse de catre minori, ar fi mult diminuat.

Revin la ideea de EDUCATIE pentru ca, in opinia mea, acest lucru are o stransa legatura cu "ideea interzicerii consumului de plante etnobotanice",ca dealtfel cu a oricarui alt produs "interzis"...sau a carui comercializare catre adulti-minori, ar putea fi interzisa.

Incep cu un exemplu pe care fiecare dintre noi, il poate observa, pe strada: presupunem ca s-ar fi interzis "comercializarea plantelor etnobotanice".O.K., dar ce ne facem pentru ca...exista alte alternative, de exemplu, pungile cu prenandez...mirosul acestei substante avand efect halucinogen...se pot vedea tineri "copii ai strazii" cu aceste pungi in mana...iar acei copii se pot transforma brusc in "pericole sociale" atat pentru cei din jurul lor cat si pentru ei insisi...nu intru in alte detalii, nu are rost.

Apoi, exista pe piata multe alte produse care pot influenta in rau sanatatea copiilor: tigarile, alcoolul, drogurile; unele-in speta drogurile-chiar interzise prin lege...nu mai vorbesc despre anumite substante care se vand prin farmacii, fara restrictii si care pot fi combinate cu alcoolul si pot da nastere la efecte putin spus "nocive"...

Cineva spunea ca, ar fi necesare niste cursuri pentru parinti incepand chiar cu perioada cand copii merg la gradinita si...continuate pe parcursul scolii, pana la liceu.

Repetitia este mama invataturii iar copii invata cel mai usor si cu placere prin joaca.Psihologul Irina Petrea ne spune :"Nu-i cere copilului ceea ce tu insuti nu poti".Aici cred ca intervine exemplul personal-autoeducatia si probabil ca ar fi un argument destul de puternic pentru ca un adult sa nu consume "plante etnobotanice"...alcool, tigari etc.

Desigur ca fiecare are un liber arbitru si poate dispune de el astfel cum considera de cuviinta insa aceeasi doamna psiholog ne precizeaza: "degeaba iti dascalesti copilul daca exemplul tau personal nu intareste teoria" sau..daca "excesele noastre devin si excesele lui", ori.."ce ne face noua placere, copilului ii poate face rau" si aici avem o lista destul de lunga...

Parerea mea este ca interzicerea comercializarii plantelor etnobotanice echivaleaza cu efectul unei singure ploi intr-un desert...sau cu efectul unui calmant, intr-o boala incurabila.Vindecand efectul, si nu cauza, nu elimini boala, nici macar nu o stopezi.











Si ciocolata este psihotropa, si coca cola light este psihotropa si da dependenta, si multe altele.
Ca sa nu mai vorbesc de consumul de efedrina, diazepam, analgezice, anabolizante, nicotina, alcool sub 1000 de forme, calmante... toate sunt psihotrope.

Unele dintre aceste substante, in diferite combinatii, sunt halucinogene chiar.

Dar nu sunt interzise.

Fara un studiu stiintific, teste si identificarea compusilor... orice interdictie este un abuz.

La televizor se vorbeste mult si prost... se minte cu dezinvoltura, iar ONG-urile primesc bani de la stat ca sa opreasca "flagelul" etnobotanicelor.

Pana nu vad studii si analize serioase, toate aceste "stiri" sunt doar minciuni.

Toate aceste plante care sunt la moda acum in Romania, erau la moda in anii 60, 70 in SUA, in timpul miscarii hippie.

Nimic nou.

Eu zic sa interziceti toate florile si chiar orice mentiune despre Miscarea "Flower Power" care, in esenta, era o miscare psihedelica "etnobotanica".

Habar nu au unii nici de istorie, nici de farmacie, nici de botanica... sunt doar disperati de inventarea unei noi gogorite mediatice: "pericolul etnobotanicelor".

Alcoolul nu este tot etnobotanic... se fabrica tot dintr-o planta... vita-de-vie.
Eu zic sa ardem toate viile, sa instauram prohibitia si sa intezicem si sexul... care, nu-i asa... este tot un viciu.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Februarie 2011
Albert Kurtyan, Consilier juridic
1. Oameni si plante. Etnobotanic de la etnologie = studiul etniilor +botanica = studiul plantelor. Asadar, etnobotanica studiaza si descrie felul in care sunt folosite plantele in diferite culturi si interactiunea complexa din societate legata de folosirea plantelor. In concluzie, pentru a fi definita ca "etnobotanica", o planta trebuie sa fie folosita in mod constant si in legatura cu anumite comportamente sociale.
In Romania putem sa identificam ca fiind etnobotanice: busuiocul (regele etnobotanicelor de la noi) frunzele de fag (se pun ramuri de fag la porti de Sf. Gheorghe) sanzienele (se culeg si se fac cununi care se atarna la porti in dupa-amiaza zilei care precede noaptea de Sanziene) calaparul si dumbravnicul (se pun in lada de zestre atat pentru mirosul foarte placut cat si pentru a purta noroc) ... etc. O multime de plante alaturi de care traim.
2. Nu fac pe prostul si nici nu cred ca sunt (dar n-am cum sa ma lamuresc singur privitor la problema aceasta) Inteleg foarte bine ca importatorii de kana sau salvia divinorum au incercat sa mascheze comertul lor sub umbrela studiului stiintific de parca pe romani i-ar fi lovit brusc boala lu' Calache sub forma unei irezistibile pofte pentru etnologie.
3. Planta care intr-un grup etnic este folosita intr-un anumit fel poate fi folosita cu totul altfel in alt grup etnic. Exemplul cel mai bun este tutunul care era folosit de mii de ani in diferite ritualuri fara ca indigenii americani sa stea toata ziua cu fumul in nas. Insa planta aceasta odata ce a fost importata in Europa a nascut o moda si ritualuri care nu existau la indigenii americani. Ceaiul si cafeaua sunt alte exemple si sunt multe, multe altele.
4. Asa cum ne zicea domnul Alfred Habdank Korzybski: harta nu este teritoriul iar oamenii mananca nu numai alimente ci si etichete iar cata vreme eticheta: "etnobotanic" arata fioros pentru o natie care nu prea moare de cugetare nu ne ramane decat sa strigam lozinci si sa interzicem etichetele. Haideti asadar sa strigam impreuna: Jos etnobotanicele! Nu mai vrem sa moara copii! Un huooooooooo rece si umed inspre magazinele de vise (de fapt ar trebui sa fie "visuri" dar iar sunt carcotas si cinic). V-ati racorit? Booon! Acum poate reusim sa stim macar ce cred cei care sunt pentru interdictie ca ar fi plantele etnobotanice ce trebuie interzise si care ar fi criteriul de includere pe lista. Haideti domnule avocat! Asteptam lista!

In acest moment,premierul BOC intr-o video'sedinta cu prefectii,spune ca vor efectua controale mixte,pentru eliminarea consumului si comercializarii plantelor etnobotanice.In concluzie se va interzice pe teritoriul tarii noastre,consumul si comercializarea ( in mod special) a acestor plante ,criminale, pentru tineretul nostru.
Excelent subiect,felicitari domnule Stan Petru-Radu.=D>
Ultima modificare: Duminică, 20 Februarie 2011
silvia p, utilizator
Dnul.Eumarian,pentru parintii ai caror copii au probleme cu aceste plante etnobotanice,asa sunt considerate si numite,(criminale).Nu-i putem noi judeca pentru ceea ce simt si (denumesc),sunt disperati de ce tragedii produc in familiile lor acestea.Nu sunt fana tv.dar este imposibil,ca toata informatia primita sa fie eronata.
PS.pentru a evita o alta discutie..NU am copii,(sa nu credeti ca sunt direct interesata in eliminarea de pe piata a plantelor Etnobotanice).

Alte discuții în legătură

Sunt sau nu etnobotanicele ilegale? cssr cssr Buna ziua. Am vazut in ultimele zile 2 cazuri cu tineri ajunsi la spital datorita consumului de etnobotanice. Eu nu cunosc legea si am unele ... (vezi toată discuția)
Plantele "vesele" Alexandru-Gabriel Alexandru-Gabriel Zilnic vad in ziarul local un enorm titlu si expresiv,urmat de un articol rupt din filmele de groaza. O noua victima a plantelor de \"vise\" - ... (vezi toată discuția)
Cumparare cu factura. luckian21 luckian21 Buna ziua.Am o firma si as dori sa cumpar anumite produse cu factura pentru a le revinde.Daca este vreo neregularitate cu acele produse,cine e vinovatul,eu sau ... (vezi toată discuția)