avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ajutor inmormantare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ajutor inmormantare

La noi in asociatia de proprietari s-a luat decizia sa se plateasca de catre fiecare familie cate 10 lei in cazul decesului unui locatar. Dat fiind ca eu nu vreau sa platesc acest ajutor (mentionez ca de 6 luni incoace nu a fost nici o luna in care sa nu fie minim 20 de lei de familie ajutor de inmormantare), sunt obligat sa il platesc sau nu?
Mentionez si ca administratorul mi-a explicat ca sunt obligat sa platesc dat fiind ca exista o hotarare a asociatiei de proprietari in care se specifica acest ajutor.
Nu mi se pare normal ca sa hotarasca altii cui ar trebui sa dau eu bani si cand.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: silviu_n , utilizator 10:08, 24 Februarie 2011
Fondul de inmormantare este foarte legal pentru ca asociatia poate constitui oricate fonduri doreste si pentru oricate destinatii. Totul este sa aiba o hotarare a asociatiei de proprietari.

Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 45. - (1) Anul fiscal al asociatiei de proprietari este anul calendaristic
[...]
(3) [...] Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari pot aproba si alte fonduri cu caracter special.
.... cum ar fi "un fond pentru inmormantari"....:))

Nu ne pierdem in amanunte cu anul fiscal pentru ca o adunare generala se poate convoca oricand, macar de-ar fi convocata si proprietarii instiintati cu ce s-a intamplat si cu ce se propune pentru viitor....!

@shaokann
Am rugamintea la dv. sa nu mai repetati in citat ce a scris cel caruia ii raspundeti pentru ca se vede foarte bine din mesajul anterior. Se pierde din desfasurarea discutiei cu imaginea citatului prea mult din pagina. Eventual citati paragraful la care vreti sa raspundeti in mod expres.
Ultima modificare: Joi, 24 Februarie 2011
elga50, moderator
Revenind NU trebuie sa platiti acest ajutor - asa zis fond, cu atat mai mult nu este purtator de penalitati .
Ca sa fie discutia mai interesanta va recomand sa solicitati in scris serviciului de specialitate din cadrul primariei sa verifice cum sa adoptat acest fond, cat s-a colectat si cum s-a utilizat - daca se poate pe ultimii trei ani, sa vedeti ce se va intampla .
Din cate am inteles nu este nici macar fond. Se procedeaza asa....daca cineva din asociatie moare este anuntat administratorul care la urmatoarele cheltuieli de bloc pune suma de 10 lei/ap ca ajutor de inmormantare.
Sau se poate sa fie un fond de care nu stiu din care sa se plateasca ajutorul dupa care sa fie recuperat de la noi.
Oricum este foarte greu sa discuti cu administratorul sau cu presedintele pentru ca niciodata nu raspund la subiect sau motiveaza ca nu au timp. De exemplu am intrebat ce este cu panourile publicitare din scarile de bloc....cati bani se iau lunar pentru ele si unde sunt acei bani. Raspunsul a fost ca primaria i-a obligat sa le puna si ca nu se incaseaza nici un ban pentru ele.....desi afisul cu reclame se schimba lunar.
Multumesc pentru raspuns si scuze de offtopic.
Legalitatea unui astfel de fond nu poate veni decât din necontestarea lui, de către cei interesați, în termen de 45 de zile. Un fel de aprobare tacită....:))

Dle shaokann, încercați să adresați astfel de întrebări în scris, își vor găsi timp și, știți, vorb ceea ”verba volant, scripta manent”. De exmplu:
”D-le Președinte, subsemnatul [...] vă solicit ca, în temeiul art.10 din Legea nr.230/2007, să îmi comunicați în termenul legal dacă panourile publicitare din scările blocului sunt montate ca urmare a unui contract comercial între asociati noastra și o firma de publicitate, caz în care vă soliciti să îmi puneți la dispoziție o copie a acestui contract precum și situația plăților efectuate...”
Mai improvizați și dvs....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Principiul majoritatii simovi simovi Sunt proprietarul unui apartament in Timisoara. La o sedinta a asociatiei de proprietari, la care eu n-am putut participa, s-a hotarat schimbarea tevilor de ... (vezi toată discuția)
Legea 230/2007 art.45 si art.49 sistemul propriu de penalizari ContSters309565 ContSters309565 Asociatie de proprietari de 3 ani infiintata. In acesti 3 ani de la infiintare sau schimat vre-o 3 presedinti si tot atatea comitete executivesi multe adunari ... (vezi toată discuția)
Penalizari unlocatar unlocatar Cum se hotareste adoptarea unui sistem de panalizari ? Numai in adunarea generala sau si doar de comitet? Nr minim de zile este 30 de la data scadenta care ... (vezi toată discuția)