avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... inregistrarea audio este proba?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

inregistrarea audio este proba?

Buna ziua ! Am fost le ITM si am depud o sesizare. Cineva m-a sfatuit sa merg la patron si sa cer in scris ca nu au de lucru pentru mine. M-a sunat contabila sa-mi spuna ca nu poate sa-mi dea in scris ca nu au nevoie de mine, sa stau linistita ca nu-mi desface contractul deoarece sunt insarcinata. Nu au comenzi ,deci sa stau acasa fara bani pentru ca momentan asta este situatia. Am inregistrat pe telefon tot ce mi-a spus . Credeti ca-mi foloseste la ceva? Va multumesc
SMS-urile nu pot constitui probe in instanta ... Functie de cauza (penala sau civila) in care ar fi fost nevoie de aceasta dovada (e-mail), se poate mai usor sau mai greu utiliza emailul in instanta in sensul in care, prelevarea credibila a mesajului si aducerea in instanta in cauzele penale o fac organele competente dupa proceduri acceptate de instante, in litigiile civile efortul de a da credibilitate emailului e mai mare din partea celui care invoca aceasta proba, fiind de obicei nevoie de expertize tehnice in acest sens.
[ link extern ]
@matahachiro
Pe ce va bazati cand scrieti ca inregistrarile nu sunt mijloace de proba? Pe un Cod de pr. civ. vechi de 100 de ani? Pe restrictiile impuse NUMAI autoritatilor judiciare pentru a impiedica excesul de putere?
Oy-Gevalt! :confused:
Am mai scris de cateva zeci de ori pe acest forum (si m-am cam saturat sa tot repet asta) ca ORICE inregistrare care a fost facuta FARA ca prin ea sau in legatura cu ea sa fi fost savarsita vreo fapta ILICITA poate fi folosita ORICAND in cadrul ORICARUI proces pentru a proba fapte sau imprejurari care ajuta la lamurirea cauzei.
DE CE sa nu poata fi SMS-urile mijloace de proba? (probele sunt faptele sau imprejurarile).

Editat de moderator simonette 12- motiv pct. 2.6 din Regulament


Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Iunie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Inregistrarile in sine nu constituie mijloc de proba in sensul codului de procedura civila in anumite opinii dar in alte opinii ele pot avea valoare probatorie.
Pot exista argumente si de o parte si de alta.
Marea problema este ca instantele evita cat poate asa ceva.Adica instantele nu vor sa asculte inregistrarile.
Ieri am vorbit cu un user care a castigat incredintarea unui minor in varsta de doi ani si jumatate si sustinea ca a pus in instanta o inregistrare dar nu era a convorbirii telefonice.

Sms-uri pot fi folosite in procesul civil cu sanse mult mai mari decat inregistrarile convorbirilor si daca se dovedeste ca persoana care este parte in proces a trimis acel sms poate ajuta in solutionarea cauzei si a aflarii adevarului.

avocat Claudiu Lascoschi

Ca o inregistrare sa fie folosita ca proba trebuie sa faca dovada identitatii dintre vocile inregistrate cu persoanele invocate. Al doilea aspect este cel al certitudinii continutului inregistrarii si anume trebuie dovedit faptul ca inregistrarea nu a fost alterata.

Si sunt mult mai multe aspecte ce pot fi discutate cu privire la inregistrarile ce pot fi probe sau nu. Si aici ma refer la modurile de expertizare si certifcare a inregistrarilor audio-video, la cum se pot altera si modurile de alterare, de simulatoare de voci, etc etc
Din mesajul dvs imi dau seama ca nu ati avut nici un dosar penal instrumentat de DIICOT sau DNA ptr ca ato fi stiut toate acestea.

Exista motive intemeiate ptr care nici macar in noul cod civil nu se accepta inregistrari facute de amatori ca si probe. De aceea exista o serie de prevederi speciale in cod proc pen cu privire la aceste aspecte, sunt mai complicate decit par.
freeelis a scris:

Codul de procedură civilă nu conține prevederi în legătură cu posibilitatea utilizării înregistrărilor audio-video ca mijloace de probă în procesul civil.
Prin urmare, inregistrarea facuta nu cred ca va ajuta foarte mult.


Plângerile contravenţionale se judecă după procedura civilă (cf. articolul 47 din OG 2/2001), inclusiv în materie de contravenţii rutiere.
Întrebare: care prevedere din actualul Cod de procedură civilă sau din legile speciale prevede posibilitatea probei prin fotografii sau înregistrări video? Cum se face că alături de procesul-verbal de constatare a contravenţiei întâlnim şi planşe foto sau înregistrări video?

"SMS-urile nu pot constitui probe in instanta" (freeelis) vs. "Sms-uri pot fi folosite in procesul civil cu sanse mult mai mari decat inregistrarile convorbirilor" (avocat_lascoschi@yahoo.com) - de ce?

"in litigiile civile efortul de a da credibilitate emailului e mai mare din partea celui care invoca aceasta proba, fiind de obicei nevoie de expertize tehnice in acest sens" (freeelis) - nici emailul nu este prevăzut de Codul de procedură civilă.

matahachiro a scris:

Exista motive intemeiate ptr care nici macar in noul cod civil nu se accepta inregistrari facute de amatori ca si probe.


Dar noul Cod de procedură civilă spune cam aşa:
(2) Sunt, de asemenea, mijloace materiale de probă şi fotografiile, fotocopiile, filmele, discurile, benzile de înregistrare a sunetului, precum şi alte asemenea mijloace tehnice, dacă nu au fost obţinute prin încălcarea legii ori a bunelor moravuri. (articolul 335:2)

[caz de amendă judiciară]
e) contestarea, cu rea-credinţă, de către autorul ei a scrierii sau semnăturii unui înscris ori a autenticităţii unei înregistrări audio sau video; (articolul 182:1.e)


Nu mă înţelegeţi greşit, nu contest experienţa nimănui, nu atac pe nimeni - discuţia dvs. (foarte interesantă!) a dat naştere întrebărilor formulate.

Alte discuții în legătură

Expertiza tehnica audio,important! Sonji Sonji [b]Mijloc de proba inregistrarile audio-telefonice[/b]. Daca acele inregistrari au fost trecute pe un cd sau un memory-stick si nu sunt pe suport original, in ... (vezi toată discuția)
Furt informatii - inregistrat audio adriantemax adriantemax In ce masura sunt valabile interceptarile audio realizate la un birou. Spre ex sa lase cineva un mp3 player pe "record" care poate ramane si 20 de ore si sa ... (vezi toată discuția)