avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... inregistrarea audio este proba?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

inregistrarea audio este proba?

Buna ziua ! Am fost le ITM si am depud o sesizare. Cineva m-a sfatuit sa merg la patron si sa cer in scris ca nu au de lucru pentru mine. M-a sunat contabila sa-mi spuna ca nu poate sa-mi dea in scris ca nu au nevoie de mine, sa stau linistita ca nu-mi desface contractul deoarece sunt insarcinata. Nu au comenzi ,deci sa stau acasa fara bani pentru ca momentan asta este situatia. Am inregistrat pe telefon tot ce mi-a spus . Credeti ca-mi foloseste la ceva? Va multumesc
Exprimaseti atat de bine, eu doar mai ridicam o minge la fileu oponentilor: sa ne spuna de ce ceva obtinut licit nu este totusi admisibil ca proba in procesul civil.

PS. Ce e? Alinuta, Gigel, cetateni, cam asta e vocabularul:) Cunosc un caz de profesionisti ai incurcatului in bani in fata ghiseului bancar, doar cu inregistrarile poti dovedi ca nu i-ai furat.
Ultima modificare: Duminică, 27 Februarie 2011
eumarian, utilizator
Inregistrarile la ghiseul casei de schimb are o logica si exista, legal, permisiunea de a fi inregistrate orice fapte petrecute in public.
Astfel, daca Ghita are o ca,era de supraveghere a imobilului propriu care bate si pe jumatate de strada, unde, din nefericire, un Ion intra cu masina intr-un scuter... surpriza... Ion sau scuteristul pot folosi inregistrarea lui Ghita atata timp cat Ghita nu a sters-o pana la solicitarea ei de accidentat ori de instanta.
Este vorba despre scopul inregistrarii, care este unul legitim (protejarea proprietatii) si nu santajul, viata privata a altuia, obtinerea de probe pentru un viitor proces etc.
Pentru ultimul aspect dau un exemplu: un prieten i aduce corespondenta altui prieten, acesta uitand-o la el. In gluma, cel ce ia corespondenta ii zice "ok, mersi, ai uitat din toate plicurile ala cu cei 100000 de euro".
Ghici ce? Ii cunosc pe cei doi si o tin asa, in gluma asta, de 3 luni.
Orice discutie de acest gen, scoasa din context, poate fi interpretata neplacut impotriva unuia dintre ei; de aceea, o inregistrare "pe sustache" nu ar avea un efect legal. S-ar putea face probe pentru a dovedi ce nu s-a intamplat. CHiar daca atat discutiile, cat si inregistrarea pot fi, toate, autentice. :D

O astfel de proba, legitima fiind, poate fi folosita in judecata, fie ea civila ori penala (am avut caz in care, exact ca in exemplul de mai sus, s-a folosit asa ceva).
Acum, daca acea camera avea si un microfon iar Ion il ameninta pe scuterist, nu vad de ce nu s-ar fi putut folosi acea proba si intr-un alt dosar de amenintare... fiind deci si inregistrare de voce.

Orice proba licita poate fi folosita intr-o instanta civila. Tampenia cu ce se poate dovedi mai usor a fi original nu se pune a priori, ci abia dupa ce partea care aduce proba e acuzata de fals, adicatelea un fel de a posteriori.

Deci pe domeniu public poti inregistra orice si pe oricine. Discutiile private insa, chiar pe domeniu public, au nevoie de mandat ori de acceptul persoanelor in cauza; aceasta conditie indeplinita, ele sunt legal obtinute si pot fi utilizate.

Claudiu, ma temeam ca un contract poate fi incheiat si daca partile nu si-au dat acordul! :giggle:
Ultima modificare: Luni, 28 Februarie 2011
Liliana Gradinaru, Avocat
Buna ziua.As vrea sa stiu ce pot sa fac eu impotriva unei persoane care a inregistrat video pe telefon conversatia dintre mine si o alta pesoana in conditiile in care eu nu am fost de acord.Tin sa mentionez ca pesoana respectiva a inregistrat aceasta conversatie in scopul de a ma santaja si in speranta ca o va putea folosi la un proces.Tin sa va mai metionez ca in inregistrarea respectiva eu tipam la unul dintre copii saocrei mele.Poate in vreun fel sa se foloseasca de aceasta inregistrare dandu-ma in judecata´?Va rog sa-mi raspundeti si mie.Va multumesc!
Deci pentru ca o inregistrare sa fie acceptata de instanta trebuie sa nu fie pe "sestache", autorizata.
Dar daca o persoana inregistraza o convorbire (pe sestache, fara sa stie si celalat capat al firului), iar dupa cateva zile, saptamani ajung la tribunal, persoana care a inregiostrat convorbirea nu poate face cerere prin intermediul politiei sau cum se face pentru obtinerea conversoatiei originale de la operatorul de telefonie mobile?
Parca se daduse o lege care spunea ca 6 luni sau ceva de genu sunt telefoanele inregistrate, dupa care se sterg, bine asta in cazul in care operatorul mai are conversatia inregistrata.
?
Mdeah, am citit 298/2008 art 15 si 16, cam greu de obtinut autorizatie pt asa ceva.
Ma gandeam ca daca inregistrezi conversatia macar sti ce sa ceri data ora conversatie sa o obtii de la operatori

Alte discuții în legătură

Expertiza tehnica audio,important! Sonji Sonji [b]Mijloc de proba inregistrarile audio-telefonice[/b]. Daca acele inregistrari au fost trecute pe un cd sau un memory-stick si nu sunt pe suport original, in ... (vezi toată discuția)
Furt informatii - inregistrat audio adriantemax adriantemax In ce masura sunt valabile interceptarile audio realizate la un birou. Spre ex sa lase cineva un mp3 player pe "record" care poate ramane si 20 de ore si sa ... (vezi toată discuția)