avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... inregistrarea audio este proba?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

inregistrarea audio este proba?

Buna ziua ! Am fost le ITM si am depud o sesizare. Cineva m-a sfatuit sa merg la patron si sa cer in scris ca nu au de lucru pentru mine. M-a sunat contabila sa-mi spuna ca nu poate sa-mi dea in scris ca nu au nevoie de mine, sa stau linistita ca nu-mi desface contractul deoarece sunt insarcinata. Nu au comenzi ,deci sa stau acasa fara bani pentru ca momentan asta este situatia. Am inregistrat pe telefon tot ce mi-a spus . Credeti ca-mi foloseste la ceva? Va multumesc
AVLIL a scris:

Legal nu ai voie sa inregistrezi o convorbire fara acordul celuilalt; atata timp cat ai acest acord, poti incepe. Recomandat e sa inregistrezi si acordul, ca sa nu ai surprize.


De unde aceasta interdictie? Nu este ilegal a inregistra orice doresti, fara a cere acordul cuiva.

Doar in proiectul noului Cod Penal, fapta inregistrarii fara scop legitim si fara a dezvalui o infractiune va fi incriminata ca violare a vietii private, daca a fost savarsita contra unei persoane fizice.Vedeti art. 226 Noul CP www.avocatnet.ro/UserFiles/a...

Pana una alta, pot fi probe, desi valoarea probatorie este discutabila.
E de apreciat francheţea dvs., d-le Lascoschi. Legea incompletă sau interpretabilă este un prieten de nădejde al avocatului. :)

Îmi pare totuşi nefiresc să punem în discuţie în continuu admisibilitatea unor mijloace de probă, judecând după criteriile unei legislaţii vechi de aproape 150 de ani.
Nu a stat neatinsa in 150 de ani... Au fost mii de modificari si nu se poate spune ca e "ramasa in urma", decat eventual ca limbaj si numerotare.

Sunt si acum mijloace de proba, cautati daca gasiti prevederea legala contrara.
Claudiu, nu pricipesc de ce se poate expertiza un telefon mobil ca sa se vada daca SMSul s-a trimis de acolo, dar nu se poate expertiza o inregistrare audio... :-/

Cat despre adrese la companiile de telefonie, inteleg ca nu ai facut asa ceva, ca astfel aflai ca poti obtine date despre ora si data apelurilor si/sau SMSurilor, insa nu si despre continutul lor. Pentru ca, din nou, interceptarea corespondentei fara mandat ar fi ilegala. :D

Acelasi lucru duce si la ideea ca nu poti inregistra convorbiri decat daca ai mandat ori... interlocutorul e de acord. B-) Scopul e cel aratat de userul de mai sus, protejarea vietii private.
Doar n-or fi apucate toate firmele cu sistem de relatii clienti telefonic sa ne streseze cu "posibila inregistrare a apelului" daca nu ar exista temei, nu?
Apropo, aceste inregistrari fac in mod complet dovada ca s-a incheiat un contract intre parti. ;)
:) Companiile care anunta "atentie, se inregistreaza" o fac si pentru ca ni se pare incorect ca o corporatie sa ne inregistreze fara sa stim. In plus castiga intr-adevar posibilitatea incheierii actelor aditionale prin telefon, fara sa te mai deplasezi cand vrei un nou pachet la abonament.

Dar pe de alta parte, nu e nicio problema cand un car de reportaj trece pe ulita si inregistreaza tot satul. Atat timp cat nu e interzis, este permis.

Alte discuții în legătură

Expertiza tehnica audio,important! Sonji Sonji [b]Mijloc de proba inregistrarile audio-telefonice[/b]. Daca acele inregistrari au fost trecute pe un cd sau un memory-stick si nu sunt pe suport original, in ... (vezi toată discuția)
Furt informatii - inregistrat audio adriantemax adriantemax In ce masura sunt valabile interceptarile audio realizate la un birou. Spre ex sa lase cineva un mp3 player pe "record" care poate ramane si 20 de ore si sa ... (vezi toată discuția)