avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... inregistrarea audio este proba?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

inregistrarea audio este proba?

Buna ziua ! Am fost le ITM si am depud o sesizare. Cineva m-a sfatuit sa merg la patron si sa cer in scris ca nu au de lucru pentru mine. M-a sunat contabila sa-mi spuna ca nu poate sa-mi dea in scris ca nu au nevoie de mine, sa stau linistita ca nu-mi desface contractul deoarece sunt insarcinata. Nu au comenzi ,deci sa stau acasa fara bani pentru ca momentan asta este situatia. Am inregistrat pe telefon tot ce mi-a spus . Credeti ca-mi foloseste la ceva? Va multumesc
AVLIL a scris:

.... Discutiile private insa, chiar pe domeniu public, au nevoie de mandat ori de acceptul persoanelor in cauza; aceasta conditie indeplinita, ele sunt legal obtinute si pot fi utilizate. ...


Asta este toata problema. Daca legea in sens larg protejeaza anumite (putine) momente din viata persoanei, astfel incat inregistrarile lor sa nu poata fi folosite in instanta, fiind "ilegale", chiar in lipsa unui text de lege care sa le clasifice astfel. Toate celelalte probleme (relevanta probei samd) sunt intr-adevar "a posteriori".

Singura baza pentru a argumenta asa ceva ar putea fi dreptul la viata privata (art. 8 din Conventia EDO), insa nu am gasit niciun caz in care Curtea EDO sa decida astfel. In privinta admisibilitatii probelor, cel putin Conventia nu impune asemenea cerinte. De exemplu din Mantovanelli c Frantei (1997) "Conventia nu prevede reguli privind admisibilitatea probelor. Curtea nu poate exclude in general nici ca dovezile obtinute prin incalcarea prevederilor legilor nationale sa poata fi admise, ci trebuie sa examineze daca procedurile in intregul lor au fost corecte. Este sarcina curtilor nationale sa cantareasca probele obtinute precum si relevanta oricarei probe pe care una dintre parti doreste s-o prezinte" (paragraful 34). In lipsa unei spete contrare, nu vad cum ar putea limita art. 8 din Conventie admisibilitatea de principiu a unor asemenea inregistrari.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Aprilie 2011
eumarian, utilizator
Eu nu am facut referire la o proba privind viata privata a cuiva, in care intr-adevar este inadmisibil, nu numai legal dar si moral, sa te bagi.
Eu m-am referit la o mijlocul de proba care sa dovedeasca un fapt si anume ca o persoana privata, a patruns fara drept in proprietatea privata a altcuiva, in conditiile in care respectivul proprietar s-a opus. Acest mijloc de proba fiind plansele foto.
Tulburarea de posesie , asa cum este definita ea de art.256 cod penal,
(1)" Ocuparea, in intregime sau in parte, fara drept, prin violenta sau amenintare, ori prin desfiintarea sau stramutarea semnelor de hotar, a unui imobil aflat in posesia altuia, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda"
am dorit sa o prezint cu planse foto si judecatorul nu a acceptat.
Aceste fapte am dorit sa le prezint si consider ca intr-adevar judecatorul trebuie sa staruie pt.aflarea adevarului.
Maestre U.B.I.K , nu ma refer strict la DEX, pe care il consultam cu totii(sau aproape).A fost o intrebare ca atatea intrebari pe forum, si asupra ei nu era necesara atata ironie(bascalie, zeflemea, etc..)Va recunosc eruditia dar ar trebui consumata pt.lucruri cu adevarat notabile si nu pt.o banala intrebare(in dex, notable-remarcabil?)
Pai dv. aveti patrunderea ca fapt, dar vreti sa dovediti ocuparea, adica alt fapt... e ilogic de la bun inceput.
Daca similar v-ati sustinut si nevoia de dovezi in instanta, nu-i nicio minune ca nu au fost admise.
Doamna Avocat AVLIL,

Ce inseamna folosirea unei inregistrari ca mijloc de proba? Ati amintit de folosirea transcrierii acestei inregistrari. Adica cum? Sa scrii pe suport de hartie tot ceea ce contine inregistrarea? Cine trebuie sa faca acest lucru? Cineva specializat, sau cel caruia ii este necesara aceasta proba in proces?
Multumesc frumos.
@istratescua
inregistrarile nu sunt reglementate ca mijloace de proba in procedura civila (ceea ce nu inseamna ca n-ar fi legale sau permise) si de aceea s-au consolidat un fel de cutume. Astfel, cel ce doreste sa se foloseasca de inregistrare o va prezenta atat pe suport magnetic sau optic cat si transcrisa de el pe hartie. Aceasta transcriere va arata cam asa:

Inregistrarea a fost efectuata de catre ... incepand cu ora ... pana la ora ... in ... cu telefonul mobil/reportofonul/ etc.
...
Reclamantul: Buna ziua!
Martorul 1: Sa traiti domnule senator!
Paratul: Hai, domnule, ca nu mai e senator de prin 2000, de ce-i tot zici asa?
etc.
...

Desigur ca oricare parte sau instanta poate constata si invoca faptul ca transcrierea de pe hartie nu corespunde cu ceea ce s-a inregistrat.
Lex ferenda ar trebui sa reglementeze regimul juridic al inregistrarilor in procesul civil si valoarea probatorie a acestora (se poate proba un act juridic? se poate dispune prin testament inregistrat? etc) pentru a nu mai ajunge la situatii aiurea in care desi poti sa ai un mijloc de proba - inregistarea video - care poate ca lamureste pricina sub toate aspectele, ajungi sa discut in contradictoriu si poate chiar sa-ti fie respins mijlocul de proba cu motivarea ca "nu e reglementat".

Alte discuții în legătură

Expertiza tehnica audio,important! Sonji Sonji [b]Mijloc de proba inregistrarile audio-telefonice[/b]. Daca acele inregistrari au fost trecute pe un cd sau un memory-stick si nu sunt pe suport original, in ... (vezi toată discuția)
Furt informatii - inregistrat audio adriantemax adriantemax In ce masura sunt valabile interceptarile audio realizate la un birou. Spre ex sa lase cineva un mp3 player pe "record" care poate ramane si 20 de ore si sa ... (vezi toată discuția)