avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 231 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturile proprietarilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturile proprietarilor

Locuind momentan in USA, prin intermediul soacrei mele am inchiriat apartamenul proprietate personala ,intocmind un contract de inchiriere de 8 luni (intre parti si fara a -l notariza).
Pe tot parcursul celor 8 luni au intirziat mereu cu plata chiriei si mereu a fost nevoie de mici amenintari pentru a primi ceea ce in mod justificat am stabilit.
Acest contract a expirat. Momentan nu mai achita chiria si refuza sa paraseasa apartamentul.

Care sint drepturile mele? Ce actiuni pot intreprinde? De ce legi si institutii ma pot folosi?
Modifica intr-un anumit fel situatia data, faptul ca sint si cetatean american?

Va multumesc anticipat!
skill a scris:

De ce trebuie eu ca proprietar sa apleleg la instanta pentru a putea locui in casa mea.
Pot solicita ajutorul politiei? Este pina la urma de apararea proprietatii private, drept consemnat in Constitutie..


Din pacate, evacuarea se poate cere doar pe calea instantei. Asta tot ca un rezultat al principiului ca nu va puteti face dreptate singur... Intr-adevar, proprietatea privata e ocrotita de lege, dar in anumite conditii...
Puteti cere ajutorul politiei, insa dupa ce obtineti hotararea de evacuare...
Nu vad ce e asa de ciudat, similar e si in SUA si in toate tarile civilizate, adica proprietatea privata se ocroteste, daca cineva nu are un alt drept de ocrotit cu privire la proprietatea privata respectiva.
Trebuie preintampinate si abuzurile proprietarilor impotriva chiriasilor si a altora care folosesc, pe drept, o proprietate, chiar daca nu sunt proprietari... Altfel, proprietatea si manifestarea ei ar fi distructiva.
Asa incat, intotdeauna, o instanta va decide daca corecta si necesara evacuarea sau nu. Simplu si corect.

Apoi, e cam ciudat sa cereti drepturi de la statul in care nu v-ati achitat obligatiile, sa cereti protectie... Apropo de corectitudine...
Hotararea de evacuare, daca nu e executata de bunavoie, poate fi pusa in executare silita, iar politia va veni numai la solicitarea si in sprijinul executorului judecatoresc care va face evacuarea chiriasilor chiar cu forta daca e cazul.
Nu este corect sa-mi imputati lipsa de corectitudine, atita timp cit eu nu ma aflu in tara si nu am stiut de neexistenta contractului de inchiriere, legalizat. Vad ca dupa 20 de ani de la revolutie nu ne-am lecuit de a trage concluzii despre o lume pe care nu o cunoastem decit de la TV.
Cit priveste apararea proprietatii private in USA aveti informatii total eronate.
Aici se incheie un contract de inchiriere pe o perioada limitata (6 luni, 1 an), urmind dupa expirarea lui fie sa se incheie un altul pe o perioada limitata fie se contiua sa se locuiasca "month to month". Nu te muti intr-o locuinta inchiriata pina nu achiti un depozit care nu se va returna decit dupa ce chiriasul paraseste locuinta , se face inspectia, se retin banii pt curatenie si eventuale daune.

Nu poti locui in casa altcuiva daca nu-ti achiti chiria! Intervin majorari si apoi este raportat si uite asa apare ideea de rau platnic, "bad credit history"...si ca urmare nu mai poti inchiria in viitor.
Daca intre timp proprietarul are nevoie de casa /apartamentul ce-i apartine iti poate oferi o suma de bani ,ca daune ca te forteaza sa pleci..dar de parasit acel imobil oricum o faci!!!


Deci in Ro nu se respecta legile, contractele..si asta incurajaza populatie sa faca evaziune fiscala....toti fura pe toti...

Asa ca m-ai informati-va domnule avocat cind faceti niste afirmatii despre legile altor tari...

Va multumesc.

am uitat sa precizez .:tu ca si chirias nu ai voie sa parasesti imobilul inchiriat atita timp cit este inca sub incidenta unui contract. Daca vrei sa pleci inainte de expirarea acestuia esti liber s-o faci, dar numai dupa ce ai achitat oricum suma integrala care ar fi trebuit data pina la incetarea contractului de inchiriere...Deci ma repet nu stiu cum ramine cu atitea drepturi ale chiriasului..este vorba totusi de ocuparea abuziva a unei proprietati private..Ce-ar fi sa plecam la mare...si la intoarcere sa gasim "chiriasi"...:-/...
Ultima modificare: Joi, 22 Mai 2008
skill, utilizator
=D> In Romania va trebuie o hotarare judecatoreasca de evacuare.Si in Romania merge procedat in genul cum ati zis ca se procedeaza in SUA.
Problema este ca fara judecata nu puteti rezolva problema.
Incercati sa faceti o notificare in scris sa paraseasca imobilul si daca nu o fac de buna voie ii actionati in judecata.
Nu am inteles cum e treaba cu impozitul dar e posibil sa poata fi gasita o solutie.
Va recomand ca notificarea chiriasilor sa fie facuta de avocatul pe care il veti angaja sa va reprezite in instanta.Notificarea trebuie sa aiba legatura cu cererea de chemare in judecata.
Nu sperati la sprijinul politiei ca nu il veti primi.
Partea proasta este ca va trebui sa platiti un avocat, iar partea buna este ca acele cheltuieli de judecata cu onorariul de avocat le vor suporta chiriasii.
O alta veste rea, este aceea ca vine vacanta judecatoreasca si pana in septembrie, daca nu va grabiti si nu aveti noroc chiriasii vor locui in imobilul dvs.
Daca actionati rapid poate reusiti sa nu va apuce luna septembrie cu chiriasii in casa dvs.Rapid inseamna sa luati o decizie in 2-3 zile.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Drepturile chiriasului cebineoduc cebineoduc Am auzit acum cativa ani in Romania ca un chirias dupa ce a inchiriat timp de un anumit numar de ani o locuinta are drept de a revendica proprietatea acelei ... (vezi toată discuția)
Evacuare fortata a unor chiriasi, dupa expirarea contractului de inchiriere allyjana allyjana Bună ziua. Am nevoie urgenta de consiliere. Persoană în varstă, proprietar al unui apartament în alt oraş decat cel de domiciliu. Vă rog mult , care ... (vezi toată discuția)
Riscuri oprire curent electric dupa ce a expirat contractul de chirie iar chiriasul refuza sa elibereze johnsnow2004 johnsnow2004 Buna ziua, detin un apartament care este inchiriat cu contract inregistrat la anaf. Chiriasul nu numai ca nu a platit, dar refuza sa elibereze, desi contractul ... (vezi toată discuția)