avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 280 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturile proprietarilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturile proprietarilor

Locuind momentan in USA, prin intermediul soacrei mele am inchiriat apartamenul proprietate personala ,intocmind un contract de inchiriere de 8 luni (intre parti si fara a -l notariza).
Pe tot parcursul celor 8 luni au intirziat mereu cu plata chiriei si mereu a fost nevoie de mici amenintari pentru a primi ceea ce in mod justificat am stabilit.
Acest contract a expirat. Momentan nu mai achita chiria si refuza sa paraseasa apartamentul.

Care sint drepturile mele? Ce actiuni pot intreprinde? De ce legi si institutii ma pot folosi?
Modifica intr-un anumit fel situatia data, faptul ca sint si cetatean american?

Va multumesc anticipat!
Stimate domn, in Romania mentalitatea oamenilo este sa fure.Incepand din anul 1990 aceasta mentalitate s-a perpetuat.
Chiar si oameni educati gandesc asa.Au vazut ce fac guvernantii nostri si ...

Avocatii, judecatorii si procurorii nu sunt de acord cu aceasta mentalitate.Ei respecta legea.
In problema dvs trebuie sa consultati un avocat pt a rezulva situatia in mod legal, conform legilor romane, care oricum sunt ele trebuie respectate.Daca va aflati in tarile musulmane trebuiau respectate acele legi pe teritoriul lor.

Eu apreciez sistemul de drept anglo-saxon si in egala masura apreciez rezultatele create de acest sistem de drept.In Romania nu legile sunt principala problema, ci oamenii in general, datorita mentalitatii lor.

avocat Claudiu Lascoschi
Domnule, ati dat soacrei procura sa inchirieze dar ... nu stiati ca a inchiriat? Si nici d ebani nu stiati, de nimic? :O Mai sa fie! :( N-ati mai intrebat-o: mama soacra, ce mai faci cu apartamentu' ala de ti-am dat procura, macar iei ceva banuti pe el?
Iar daca va mintea, erati mai suparat, dar vad ca nu aveti nimic cu ea, tocmai pentru ca stiati...
Iar sa spuneti ca SUA e minunata ca acolo faceti unele diligente... dar Romania e naspa ca nu faceti nimic... e cam nepotrivit, spun eu.

In primul rand, ceea ce ati descris dv. despre cum se procedeaza cu inchirierea in SUA este din practica, nu exista lege care sa limiteze incheierea contractelor pe termen de 1 an... apoi iar de 1 an... si tot asa...

Apoi, nu exista lege care sa oblige o parte civila sa ceara celeilalte parti penalitati... In afara de institutiile de stat...
Acolo, protectia drepturilor e si mai mica decat la noi si greseala se taxeaza nu atat de lege, ci de partenerii contractuali. Caci acolo libertatea de a contracta e mai mare, abuzurile sunt mai mari.
Cunosc persoane care au, in SUA, imobil de inchiriat... birouri... Ce sa spun, nu-i asa de roz...

In plus, daca n-ai trecut ceva in contract, nu obtii. In Romania, daca dovedesto ca paguba reala e mai mare decat preconizat in contract, primesti.
Ei bine, ati trecut penalitati in contract? Nu, dar le-ati vrea, asa-i?

Nu merge asa, merge la fel numai daca aveti aceleasi diligente si aici si acolo. Nu merge pe durere-n spate in loc de diligenta si... rezultate ca cel mai de buna-credinta proprietar!
Daca-ti treci in contract ca posesia de drept si de fapt revine proprietarului de la data expirarii termenului de inchiriere si orice folosire dupa aceasta data, de chirias, a imobilului, se considera tulburarea posesiei proprietarului, cu exceptia acordarii, in scris, a permisiunii acestuia... Parca se cam cara de acolo, nu?
Ca-l cam speria prima plangere la politie si declaratii pe-acolo, nu?

Dar, unde nu-i diligenta, platim. Asa zice un principiu al legii romanesti...
Multa bafta!

Devine de-a dreptul copilaresc :))).
Acum de unde reiese ca eu nu am stiut ca soacra a inchiriat?? Eu am crezut ca avocatii citesc mult mai atent decit ceilalti cazuriel pe care apoi le comenteaza..poate doar in teorie. Nu mai dati cu presupusul cum ca as vrea penalitati..nu-mi amintesc sa va fi intrebat nimic in acest sens, nici macar cine plateste cheltuielile de judecata. Am fost interesata doar daca se poate proceda si in alt fel decit prin evacuare in urma unei sentinte. Nu am urmarit obtinerea de beneficii majore, am inchiriat acest apartament de 4 camere , cf 1, decomandat pt suma de 250euro/luna...si cu asta cred ca am spus tot...

In fine nu mai bine ,nu voi mai citi in continuare, am inteles ce am de facut.
Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 22 Mai 2008
skill, utilizator
skill a scris:

Nu este corect sa-mi imputati lipsa de corectitudine, atita timp cit eu nu ma aflu in tara si nu am stiut de neexistenta contractului de inchiriere, legalizat. [...]
Deci in Ro nu se respecta legile, contractele..si asta incurajaza populatie sa faca evaziune fiscala....toti fura pe toti...

Pai... soacra nu a inchiriat, dv. ati inchiriat. Prin mandatar. Asa incat, nu vorbim despre soacra aici, ci despre dv.
Apoi, ba ca nu va aflati in tara si, prin urmare, nu stiati, ba ca de fapt stiati... :-/ Asa ati facut si cu acei chiriasi? Ba ca sa mai ramana, ba ca nu?...

Nu stiu de unde anume ati inteles ca avocatii cand se relaxeaza pe forumuri, facand pauze in timpul muncii, ar fi mai atenti decat alti oameni obositi... cand nu lucreaza pentru un client, cand nu sunt platiti, cand incearca, in mesaje succesive, sa inteleaga o situatie care se schimba de la un mesaj la altul...
Exista si in Romania asistenta judiciara gratuita pentru cei care nu-si permit altceva, dar nu inteleg din care din cele doua tari dv. stiti ca ajutorul benevol pe un forum are reguli atat de stricte pentru una dintre parti si nicio regula pentru partea care schimba situatia de fapt de la un mesaj la altul...

Erati atat de scandalizat ca in Romania nu este aparata proprietatea, ca ce e cu lucrul asta, sa-ti trebuiasca o sentinta ca sa dai omul afara dintr-o casa... acum spuneti ca, de fapt, voiati sa stiti daca se poate proceda si in alt fel...

Nu vad de ce credeti ca 250 de euro e pomana de chirie, eu stau cu mai putin. Si in conditiile in care nu stim unde e apartamentul, ce conditii ofera, chiar nu ne putem face o parere, macar privitor la pretul pietei, daca e mai bun sau nu.

In final, va rog sa ma iertati daca mi-am dat cu parerea referitor la lucruri care excedeau sferei intrebarilor dv., scadeti-mi din onorariu!
Va doresc numai bine!
AVLIL a scris:





In final, va rog sa ma iertati daca mi-am dat cu parerea referitor la lucruri care excedeau sferei intrebarilor dv., scadeti-mi din onorariu!
Va doresc numai bine!


copilaresc de-a dreptul....;)
Ultima modificare: Vineri, 23 Mai 2008
skill, utilizator

Alte discuții în legătură

Drepturile chiriasului cebineoduc cebineoduc Am auzit acum cativa ani in Romania ca un chirias dupa ce a inchiriat timp de un anumit numar de ani o locuinta are drept de a revendica proprietatea acelei ... (vezi toată discuția)
Evacuare fortata a unor chiriasi, dupa expirarea contractului de inchiriere allyjana allyjana Bună ziua. Am nevoie urgenta de consiliere. Persoană în varstă, proprietar al unui apartament în alt oraş decat cel de domiciliu. Vă rog mult , care ... (vezi toată discuția)
Riscuri oprire curent electric dupa ce a expirat contractul de chirie iar chiriasul refuza sa elibereze johnsnow2004 johnsnow2004 Buna ziua, detin un apartament care este inchiriat cu contract inregistrat la anaf. Chiriasul nu numai ca nu a platit, dar refuza sa elibereze, desi contractul ... (vezi toată discuția)