avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bunuri achizitionate dupa casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bunuri achizitionate dupa casatorie

Buna ziua,

Apartamentul in care locuim este al sotului meu obtinut inaintea casatoriei de la parintii lui care s-au mutat in mediul rural. Pentru a-i trece casa pe numele lui, conditia parintilor a fost ca el sa-i de-a “din mana” jumatate din contravaloarea apartamentului surorii lui. Cum ar veni, parintii au vrut sa se asigure ca apartamentul care a fost al lor va fi impartit egal celor doi copii pe care ii au. Neavand cash jumatate din suma imobilului, am ajuns la o intelegere cu sora sotului meu: ii platim in fiecare luna jumatate din rata acesteia la apartamentul ei pe care si l-a achizitionat cu credit imobiliar. Rata pe care i-o dam lunar e fara nici o chitanta de mana sau altceva….
In curand, impreuna cu sotul meu, vom vinde apartamentul in care locuim pentru a cumpara altul mai spatios. In cazul in care pe contractul noului apartament care va fi achizitionat in timpul casatoriei va fi trecut doar numele sotului meu, apartamentul va fi considerat bun comun (50%-50%) ? Adica nu vreau sa ma trezesc ca ani de zile platesc rata la casa surorii sotului, pe de alta parte sa investesc bani in noua noastra locuinta si daca doamne fereste vreodata va fi cazul unui divort eu sa raman pe dinafara. Ma puteti lamuri va rog?
Ultima modificare: Miercuri, 21 Mai 2008
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: anasamuila , utilizator 12:01, 9 Mai 2010
situatia este cea descrisa de Cora si Avlil, bunurile dobandite inainte de casatorie sunt bunuri proprii. Sunt de asemenea bunuri proprii bunurile dobandite de soti in timpul casatoriei prin transformarea unui bun propriu.
Potrivit art 30 alin 1 din codul familiei, bunurile dobândite în timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune ale sotilor.
Orice conventie contrara este nula ( art 30 alin 2 din c. fam. )
Calitatea de bun comun nu trebuie sa fie dovedita (art 30 alin 3 c. fam.)

Potrivit art 31 lit. f) din c. fam., nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot, valoarea care reprezintã si înlocuieste un bun propriu sau bunul în care a trecut aceasta valoare.
In sensul acestor dispozitii legale se considera a fi bunuri proprii, spre exemplu, bunul dobandit in schimbul altui bun propriu, pretul vanzarii unui bun propriu, sulta obtinuta in schimbul unui alt bun propriu, creanta pretului de vanzare a unui bun propriu, bunul cumparat in schimbul unui alt bun propriu.

Cu toate acestea, in conditiile in care sotul reclamant nu reuseste sa dovedeasca ( din lipsa de probe concrete ) in fata instantei de judecata in cadrul procesului de partaj ca respectivul bun este bun propriu in conditiile prevazute de art 31 lit. f) c. fam., respectivul bun va fi considerat ca fiind bun comun de catre instanta deoarece potrivit art 30 alin 1 c. fam. prezuma ca orice bun dobandit in timpul casatoriei este bun comun.
Respectiva prezumtie poate fi rasturnata de sotul reclamant prin administrarea probelor din care sa rezulte ca dobandirea acelui bun s-a facut de catre sot in conditiile prevazute de art art 31 lit. f) c. fam.
In aceste conditii, in functie de probatoriul administrat in cauza, respectivul bun poate fi un bun propriu sau un bun comun, asa cum se va pronunta instanta de partaj.
In ipoteza in care sotul reclamant nu are probe concrete prin care sa isi dovedeasca pretentiile deduse judecatii, respectivul bun desi dobandit in conditiile prevazute de art 31 lit. f) c. fam., acesta fiind in realitate bun propriu al sotului reclamant, cu toate acestea, instanta va aprecia ca acesta este un bun comun intrucat a fost dobandit de sot in timpul casatoriei.

avocat Claudiu Lascoschi

Ultima modificare: Vineri, 23 Mai 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
O intrebare vizavi de acest dubiect:
Eu am avut apartament cumparat si achitat cu 8 ani inainte de casatorie(nu ne cunosteam macar). La 5 ani dupa casatorie am facut schimb cu un apartament mai mare la care s-a intocmit" Contract de schimb", dar....notarul a scris(atunci nu stiam ce-nseamna) "noi .......dam ap. nostru dobandit cu act nr..din(era vorba de actul meu de propietate) plus o sulta in valoare de. Sotul meu a decedat si m-am trezit cu probleme...mostenitori din partea lui care nu tin cont de ap. meu dinaintea casatoriei. Din pacate si notarii(2 la care am fost) au fost....scuze dar nestiutori- le-am spus eu de art. 31 litera f din Codul Familiei(de fapt nu stiau de litera f). Intrebarea este nu e clar prin notariat? -am si contractul meu de vanzare cumparare pe numele vechi,- trebuie neaparat sa merg in instanta pentru a clarifica problema?

inti a scris:

Intrebarea este nu e clar prin notariat? -am si contractul meu de vanzare cumparare pe numele vechi,- trebuie neaparat sa merg in instanta pentru a clarifica problema?


Chiar daca notarului ii este clar, el nu poate proceda la emiterea certificatului de mostenitor daca exista neintelegeri intre mostenitori. Procedura succesorala notariala este o procedura necontencioasa in care partile trebuie sa se puna de acord asupra masei partajabile, cotelor etc. Daca ei nu se pun de acord, notarul suspenda procedura si indruma partile in instanta. Nu are ce sa faca oricat de convins ar fi de o anume solutie. Daca neintelegerile apar din capul locului e bine sa va adresati direct instantei.
Ultima modificare: Duminică, 25 Mai 2008
romascanu, moderator
Multumesc d-na avocat Romascanu.

Alte discuții în legătură

Partaj elenacarmen elenacarmen in timpul casniciei am cumparat o garsoniera cu bani de la mama mea ce sanse am la partaj sa nu o impart cu fostul (vezi toată discuția)
Achizitionarea unui imobil in timpul casatoriei de unul dintre soti eli67 eli67 In cazul cumpararii unui imobil de catre unul dintre soti in timpul casatoriei, daca imobilul a fost achitat in totalitate de catre unul dintre soti, ... (vezi toată discuția)
Partajarea unui apart cumparat cu act de vanzare-cumparare cu bani donati Adi12c Adi12c Buna ! Am si eu o problema cu partajul pentru un apartament cumparat dupa casatorie din banii donati de fratele meu.#-o As vrea sa stiu si eu daca sotul meu ... (vezi toată discuția)