stie careva daca actele aditionale de formare profesionala (cand angajatorul suporta cheltuielile si in caz de demisie a salariatului acesta sa dea banii inapoi) se inregistreaza la ITM?
art. 193 alin(2) "Modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca"
eu nu vad nici o conditionare.
astazi am fost la ITM cu un asemenea act aditional ptr formare profesionala. Nu au vrut sa mi-l inregistreze. Motivul? Nu cuprinde o modificare a contractului individual de munca . Degeaba le-am spus ca durata cursurilor este de 3 luni (deci mai mult de 60 de zile) si ca in CIM (modelul care este prevazut in CCMN) la lit (M) este prevazut ca trebuie facut act aditional pentru asemenea modificare :
" lit (M) Drepturi şi obligaţii generale ale părţilor
1. Salariatul are, în principal, următoarele drepturi:
a) dreptul la salarizare pentru munca depusă;
b) dreptul la repaus zilnic şi săptămânal;
c) dreptul la concediu de odihnă anual;
d) dreptul la egalitate de şanse şi de tratament;
e) dreptul la sănătate şi securitate în muncă; f) dreptul la formare profesională, în condiţiile actelor adiţionale."
Mi-au zis ca ei nu au mai vazut un asemenea act pana acum si le este frica sa-si puna semnatura.
Se pare ca nu cunosc legea asa cum ar trebui , din pacate.....
ITM -ul din ce localitate ?
un act aditional poate sa contina si o completare a contractului de munca, nu neaparat o modificare a lui....
poti eventual sa-l trimit in plic, cu confirmare de primire, macar astfel vei primi un raspuns oficial si vei fi acoperita in cazul unui litigiu de munca
este vorba de ITM Bucuresti. mi-au spus clar ca astfel de acte nu se inregistreaza si ca lor le e teama sa-si puna semnatura pe ele . e chiar culmea........sa le trimit prin plic cand deja au expirat cele 5 zile ptr inregistrare si pe deasupra eu ma duc in fiecare sapt acolo cu acte ptr inregistrat.....
A:-/sa ca o sa le pun la dosarul fiecarui angajat ca fiind "acorduri interne" - asa cum mi-au spus cei de la ITM!