avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 467 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

Am cateva intrebari va rog:

- ce acte sunt necesare pentru a intenta divort?
- in cazul in care nu exista copii/credite/rate/bunuri in comun (casa fiind pe numele lui), etc, iar eu parasesc locuinta "conjugala", pot fi acuzata de parasire de domiciliu?
- am dreptul sa cer o parte din banii pe care i=am investit in casa respectiva dupa nunta? ( pentru acest lucru presupun ca este necesar sa am toate facturile)
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 22:35, 20 Mai 2009
GabrielaA a scris:

In Bucuresti se plateste taxa judiciara de timbru la Trezorerie.


are importanta la ce trezorerie se plateste? am vazut ca exista o trezorerie pe splaiul unirii, si mai exista trezorerii de sector. trebuie sa platesc taxa la trezoreria din sectorul in care am domiciliul?
hanan a scris:

GabrielaA a scris:

In Bucuresti se plateste taxa judiciara de timbru la Trezorerie.


are importanta la ce trezorerie se plateste? am vazut ca exista o trezorerie pe splaiul unirii, si mai exista trezorerii de sector. trebuie sa platesc taxa la trezoreria din sectorul in care am domiciliul?


Daca divortul se judeca la Judecatoria sectorului unde aveti domiciliul, taxa judiciara de timbru se plateste acolo.
Daca divortati la intelegere si dumneavoastra si sotul trebuie sa va prezintati la fiecare termen de judecata.
Cererea de divort cu acordul partilor se depune in urmatoarele conditii: peste un an de la casatorie, sa nu existe copii minori si sa nu existe bunuri comune. Deci daca aveti in comun apartamentul pe care doriti sa il impartiti, se exclude acordul partilor. Nu inteleg de ce domnii avocati nu cunosc acest aspect.
Partajul se solicita in acelasi timp cu divortul sau dupa obtinerea hotaririi de divort. Pina la incheierea procesului de divort si a partajului, nu puteti instraina dumneavoastra sau sotul nici un bun comun. Acum e la mica intelegere, de exemplu am vazut judecindu-se si pe serviciile de farfurii. Nu am inteles bine insa daca apartamentul este dobindit inainte sau dupa casatorie si in ce mod - este foarte important.
in cazul divortului fara acordul partilor - daca dumneavoastra ati parasit domiciliul, el trebuie sa inainteze divort. Daca doriti sa inaintati dumneavoastra, trebuie sa gasiti un alt motiv, de exemplu ca nu aduce venituri in familie, certuri, bautura etc.
Cererea de divort cu acordul partilor nu este necesar sa fie semnata de ambii soti. La prima infatisare, daca va prezentati amindoi, cu actele de identitate, si semnati ca sinteti de acord, se incheie deja procesul. In plus, acest tip de procese au prioritate asa ca puteti sa solicitati chiar judecarea cauzei dumneavoastra inaintea celorlate, ca sa nu mai asteptati dupa procese cu interogatorii etc
Daca doriti sa stati o mie de ani dupa partaj, treaba dvs. Mai bine vindeti de la inceput apartamentul, impartiti banii si apoi finalizati procesul si gata. Dureaza o luna doar. Depinde si cum va intelegeti cu fostul sot. Daca vreti partaj, nu va recomand sa parasiti domiciliul.
Intr-adevar, certificatul de casatorie se depune in original.
In cazul divortului cu acordul partilor este absolut necesar sa va prezentati amindoi in instanta. Daca aveti banuiala ca nu vrea sa vina, mai bine mergeti pe calea cealalta si gasiti un motiv si un martor (de rezerva).
Ultima modificare: Marți, 10 Iunie 2008
gigiduru23, utilizator
Art. 612 Cod procedura civila:
(1) Cererea de divort va cuprinde, pe langa cele prevazute de lege pentru cererea de chemare in judecata, numele copiilor minori nascuti din casatorie sau care se bucura de situatia legala a copiilor nascuti din casatorie.
(2) Daca nu sunt copii minori, se va face aratare despre aceasta.
(3) La cerere, se va alatura un extract de casatorie si cate un extract de nastere al copiilor minori.

"Extract de casatorie" nu inseamna certificat de nastere in original!
Art. 613^1
(1) in cazul in care cererea de divort se intemeiaza cu acordul partilor, ea va fi semnata de ambii soti. Atunci cand este cazul, in actiunea de divort, sotii vor stabili si modalitatile in care au convenit sa fie solutionate cererile accesorii divortului.
(2) Primind cererea de divort formulata in conditiile alin. 1, presedintele instantei va verifica existenta consimtamantului sotilor, dupa care, va fixa un termen de doua luni in sedinta publica. La termenul de judecata, instanta va verifica daca sotii staruie in desfacerea casatoriei pe baza acordului lor si, in caz afirmativ, va trece la judecarea cererii, fara a administra probe cu privire la motivele de divort.
(3) Pentru solutionarea cererilor accesorii privind numele pe care sotii il vor purta dupa divort, pensia de intretinere si atribuirea locuintei, instanta va putea dispune, atunci cand considera necesar, administrarea probelor prevazute de lege.
avTodincaVeronica a scris:

- taxa judicara de timbru de 39 de lei se plateste la Primarie si nu are termen de valabilitate limitat

Taxele de timbru sunt valabile 1 an, dacă după expirarea acestui termen nu sunt folosite ele nu mai sunt valabile!;)

Alte discuții în legătură

Divort de comun acord andreicml andreicml buna ziua,sunt intr-o situatie disperata; cu toate acestea preferam un divort de comun acord. Pentru asta, spuneti-mi va rog: tinand cont ca eu nu am nici un ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj Catalin32 Catalin32 Buna ziua! Intentionez sa divortez si as dori sa aflu mai intai cateva opinii despre speta mea. Casatoria dureaza de 5 ani si din ea a rezultat un copil in ... (vezi toată discuția)
Divort Care sunt aactele si unde trebuie sa ma adresez pentru a initia procedura de divort de comun acord fara copii. (vezi toată discuția)