avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 467 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

Am cateva intrebari va rog:

- ce acte sunt necesare pentru a intenta divort?
- in cazul in care nu exista copii/credite/rate/bunuri in comun (casa fiind pe numele lui), etc, iar eu parasesc locuinta "conjugala", pot fi acuzata de parasire de domiciliu?
- am dreptul sa cer o parte din banii pe care i=am investit in casa respectiva dupa nunta? ( pentru acest lucru presupun ca este necesar sa am toate facturile)
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 22:35, 20 Mai 2009
Buna ziua!
Actele necesare in cazulo dvs.(fata partaj si fara copii minori rezultati din casatorie):
1. Certificatul de casatorie in original
2. Buletinul dvs.
3. Adresa din buletin a sotului
4. Numele si adresele martorilor
Inteleg ca locuinta este pe numele sotului. Este sumparata inainte , sau dupa casatorie?
Presupunand ca este cumparata inainte de casatorie, deci bun propriu al dansului, puteti solicita cu succes 1/2 din valoarea tuturor imbunatatirilor aduse locuintei dupa data casatoriei. Puteti proba cheltuielile atat cu martori, cat si cu inscrisuri. Puteti chiar solicita si mai mult de 1/2 din acele cheltuieli daca faceti dovada ca dvs. realizati venituri mai mari ca dansul, ori ca dansul isi cheltuia banii in alte scopuri decat cheltuielile casei.
Nu va poate acuza de parasire de domiciliu, ci de abandon de familie. Conditiile in care suntem in prezenta unei astfel de infractiuni le puteti gasi in dispozitiile art. 305/ Cod penal, precum si pedepsele aferente.
Cu stima,
av. Silviu Serban
gigi, mon cher, nu inyeleg de unde stii tu insa chestiunile astea...
Da, cererea s-ar semna de amandoi, s-ar depune de amandoi si amandoi s-ar prezenta la primul (si ultimul) termen cand s-ar ramane in pronuntare... Asta daca ar putea introduce divort prin acord, dar nu se poate in caz, exista copil minor.

Nu vaz legatura dintre divort prin acord si partaj in dezacord... sunt doua capete de cerere distincte, ele pot coexista.
Ai dreptate, au am vazut impartindu-si lenjeria intima sau numarand capacele de borcane...

In cazul ca nu se poate divort prin acord, ca asta aci de fata, nu vad de ce sotul care ramane trebuie sa introduca divort. Il introduce cel care vrea sa divorteze... Ca doar n-a plecat de bine ce-i era...
Apoi, oamenii care divorteaza nu trebuie sa gaseasca motive, ca doar divorteaza pentru ca dej aexista motive... doar nu s-au gandit: ini-mini-maini-mo/ ia sa fac divort din nou... :-/

Cum in procedura nu scrie nicaieri ca au prioritate, depinde de modul in care fiecare presedinte de complet isi organizeaza sedinta dde judecata daca se pot lua astfel de cauze cu prioritate sau nu.

Conform cod civil, nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune, si articolul nu face diferenta daca persoana mai sta au ba acolo. Asa incat, daca vrea partaj poate sta oriunde. Ca ajuta daca vrea imobilul in natura, e altceva.

Extract inseamna (desi termenul e iesit din uz) copie a unui act facuta in conformitate cu datele dintr-un registru sau reproducere a unei parti dintr-un registru.
Astazi, extras are o arie largita de cuprindere, caci e o copie (tot oficiala) a unor date din diverse acte (fise medicale etc.) sau inscrisuri, nu musai registre (vezi expresia extras de cont).
Certificatul este un act oficial (la fel, de o anumita valoare) prin care se confirma exactitatea unor date, fapte sau autenticitatea unui inscris. Sinonime ale celor doua: atestat, zapisca, incredintare (asupra unor date sau fapte), patenta, extras.
A certifica inseamna a dovedi, a confirma, a intari...

In concluzie, extract nu inseamna copie xerox, caci presupune o anumita valoare a hartiii. Tot in domeniul actelor de stare civila se pastreaza expresia "extras de uz oficial", ceea ce este o hartie ce atesta, certifica faptul ca datele din ea sunt conforme cu cele din actul de nastere sau casatorie a omului...

Acest extras de uz oficial este diferit insa de certificat prin aceea ca el atesta toate starile civile avute de o persoana de-a lungul vietii, pe cand certificatul atesta un singur fapt. Daca eu m-am nascut cu numele X, am fost adoptata cu numele Y si maritata cu numele Z, am sau am avut cate un certificate pentru fiecare aspect.
Or, in extrasul de uz oficial al actului de nastere sunt trecute toate aceste aspecte: adoptata prin actul ..., casatorita la data ... cu ..., casatorie desfacuta prin ... etc.

Prin urmare consider ca da, e necesar originalul certificatului sau alt extras/duplicat (desi e cam ciudat sa spui duplicat de certificat;) ) cu o valoare similara.

In plus, cred ca scopul acestei prevederi legale este aceea ca judele sa verifice starea civila a sotilor, sa nu divorteze frati sau... altceva, legiuitorul dand o anumita importanta dovedirii starii civile in aceste cazuri. Nu vad cum scopul ei poate fi ca un sot sa nu care cumva sa patreze actul sau altele... prin urmare, ar fi singura finalitate urmarita de lege.
Am facut divagatia asta asa de larga pentru ca s-au mai facut multe discutii pe tema asta, ba ca ajunge un xerox, ba ca nu. Scuze daca am deviat.
Ultima modificare: Joi, 12 Iunie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
Salutare! Am si eu o nelamurire. Parintii mei au divortat. In ce conditii se vinde apartamentul dupa divort? Mama este plecata din tara iar tata este in Romania. La mijloc este sora mea care are 16 ani. Este posibil sa se vanda apartamentul fara semnatura ambelor parti? Tatal meu se lauda ca poate sa-l vanda si fara semnatura mamei. Ameninta ca este dispus sa plateasca avocatul ca sa vanda apartamentul mai repede si fara semnatura mamei. Se poate face asa ceva? Precizez ca minora a ales sa ramana cu tata.Dar inainte sa aleaga cu cine ramane,a fost zic eu influentata de tatal meu sa ramana cu el sub pretextul ca daca alege sa ramana cu mama, dansa ar trebui sa se intoarca in tara sau s-o duca pe ea in tara unde s-a stabilit.Dar problema este ca mama nu prea are conditii s-o tina in tara respectiva pentru ca nu are locuinta in chirie sau cumparata. Si sora mea nu prea e incantata de ideea ca ramane cu el.Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 10 August 2008
horsy, utilizator
am si eu o intrebare in legatura cu divortul.este vorba desore o casatorie de 4 luni.sotia insarcinata vrea sa plece in strainatate.daca sotul cere divortul si sotia e plecata va fi citata in judecata?se poate judeca in lipsa daca sotia nu se prezinta?multumesc,mihaela
Da , citarea sotiei se va face la resedinta din strainatate. Daca are resedinta in strainatate, sotia se va putea înfăţişa prin mandatar.
Legea prevede obligativitatea prezentei reclamantului, in caz ca acesta lipseste atunci cererea de divort va fi respinsă ca nesusţinută.

Alte discuții în legătură

Divort de comun acord andreicml andreicml buna ziua,sunt intr-o situatie disperata; cu toate acestea preferam un divort de comun acord. Pentru asta, spuneti-mi va rog: tinand cont ca eu nu am nici un ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj Catalin32 Catalin32 Buna ziua! Intentionez sa divortez si as dori sa aflu mai intai cateva opinii despre speta mea. Casatoria dureaza de 5 ani si din ea a rezultat un copil in ... (vezi toată discuția)
Divort Care sunt aactele si unde trebuie sa ma adresez pentru a initia procedura de divort de comun acord fara copii. (vezi toată discuția)