avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

Am cateva intrebari va rog:

- ce acte sunt necesare pentru a intenta divort?
- in cazul in care nu exista copii/credite/rate/bunuri in comun (casa fiind pe numele lui), etc, iar eu parasesc locuinta "conjugala", pot fi acuzata de parasire de domiciliu?
- am dreptul sa cer o parte din banii pe care i=am investit in casa respectiva dupa nunta? ( pentru acest lucru presupun ca este necesar sa am toate facturile)
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 22:35, 20 Mai 2009
multumesc pt raspuns.este posibil ca sotia sa refuze sa trimita un mandatar?in acest caz ce se intimpla?
Nu se intampla nimic, daca citarea ei este legala atunci instanta va trece la judecarea cererii de divort.
Partile isi pot exercita drepturile procesuale personal sau prin mandatar.
Ideea este ca soţia să fie citată la adresa ei: domiciliu sau reşedinţă, acolo unde se află la data introducerii acţiunii de divorţ, deoarece dacă se îndeplineşte procedura de citare prin afişare, se pronunţă divorţul, iar ulterior soţia află de acest proces şi face dovada faptului că a fost citată cu rea-credinţă la o altă adresă, tocmai pentru a nu afla de proces şi pentru a se apăra, atunci printr-o cale de atac şi o cerere de repunere în termen, va obţine desfiinţarea hotărârii, trimiterea cauzei spre rejudecare şi amendarea soţului care a citat-o cu rea-credinţă. ;)
Toate citatiile care au fost trimise pe numele ei au ajuns la adresa din Romania.Sotia a fost instiintata prin telefon de citatii si data la care erau programate infatisarile.Pana la urma a avut posibilitatea sa vina in tara si s-a prezentat la o infatisare in procesul de divort.Dupa ce a plecat inapoi in strainatate ,peste ceva timp aflu ca s-ar fi finalizat divortul.Acuma e problema cu apartamentul.Poate sa-l vanda sotul fara semnatura sotiei?Sotia a spus ca vrea sa vina in tara peste o luna sau doua dar el se pare ca vrea sa grabeasca lucrurile cand vine de vanzarea apartamentului si se lauda ca poate sa-l vanda fara semnatura ei.Vreau sa stiu daca e o cale legala de a vinde fara semnatura sotiei ca daca nu este si ramane numai calea ilegala.........
Vânzarea unui bun imobil asupra căruia foştii soţi sunt coproprietari, nu poate fi vândut decât
- fie de către amândoi fără a mai fi necesar partajul,
- fie se efectuează partajul, iar dacă bunul nu este comod partajabil, bunul se atribuie unuia dintre soţi cu obligarea acestuia la plata unei sulte către celălalt fost soţ, astfel că soţul căruia i se va atribui imobilul devine unic proprietar şi poate să-l vândă cui doreşte.
Fără partaj sau fără prezenţa ambilor foşti soţi bunul imobil nu se poate înstrăina decât prin fraudă, cu concursul notarului. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort de comun acord andreicml andreicml buna ziua,sunt intr-o situatie disperata; cu toate acestea preferam un divort de comun acord. Pentru asta, spuneti-mi va rog: tinand cont ca eu nu am nici un ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj Catalin32 Catalin32 Buna ziua! Intentionez sa divortez si as dori sa aflu mai intai cateva opinii despre speta mea. Casatoria dureaza de 5 ani si din ea a rezultat un copil in ... (vezi toată discuția)
Divort Care sunt aactele si unde trebuie sa ma adresez pentru a initia procedura de divort de comun acord fara copii. (vezi toată discuția)