Sper sa va fac sa intelegeti problema mea si ca imi veti da solutiile cele mai bune.
Lucrez de o perioada la un magazin online, nu i dau nume, vanzari de componente IT.
Doream sa imi achizitionez un videoproiector cu uz personal, si am incercat sa il achizitionez prin firma la care lucrez. Dat fiind faptul ca nu imi puteau oferi un pret bun pe el, am apelat la alt site tot de vanzari online.
Directorul a aflat despre treaba aceasta si a inceput sa strige la mine, cum ca as face concurenta neloiala. Tot a continuat sa urle chiar si dupa ce i am aratat in DEX cam ce inseamna aceste cuvinte, si m-a penalizat cu intarzierea platii salariului de la data de 10 a lunii la data de 23.Mi se pare foarte nejustificata aceasta masura, deoarece mi se pare ca intr un fel ma obliga ca sa imi achizitionez toate produsele de la firma respectiva, directorul firmei acuzandu ma ca i am prejudiciat firma din cauza ca el a depus eforturi mari pentru a se interesa de un astfel de produs, dar nu a facut mai mult decat sa trimita un mail la un furnizor in care solicita pretul, nimic mai mult, iar aceasta nu mi se pare a fi un prejudiciu.
In urma unor insulte pe care el mi le a adresat am decis ca sa imi depun demisia. Aici iar au aparut conflicte: i am cerut desfacerea contractului de munca cu acordul partilor art 55b din codul muncii, nu a acceptat. Am dorit ca sa imi reduca perioada de preaviz, nu a acceptat. Singura mea cale este sa respect preavizul de 15 zile, dar ma bate gandul sa desfac contractul de munca pentru nerespectarea lui din partea angajatorului.
Doresc sa imi comunicati ca ce pot face eu ca sa reusesc desfacerea contractului pe baza art 79(8), dat fiind faptul ca mi se pare nejustificata amanarea platii salariului si dat fiind faptul ca am indurat in ultimele zile injurii grele din partea angajatorului si daca ar fi vreo metoda prin care sa il oblig pe angajator sa imi restituie salariul la data prevazuta in contract, stiti cum e, toata lumea are rate, nevoi...
Doresc sa stiu ca daca as putea o depune o plangere legata de aceste probleme pe la ITM.
Acum angajatorul respectiv, parca a luat o pe campii...
1.In primul rand ma tot ameninta ca imi desface contractul de munca pe motive disciplinare deoarece el zice ca nu am lucrat in perioada de preaviz. Intradevar nu am lucrat in perioada preavizului, dar nu din rele intentii ci din cauza ca pur si simplu angajatorul mi a sistat orice contact cu activitatile pe care le desfasuram inainte, mai exact nu ma lasa sa lucrez, ca el sa poata sa imi desfaca contractul pe motive disciplinare. Sa zicem ca reuseste asta, iar daca eu cand merg catre itm dupa cartea de munca pot depune o sesizare sau o plangere cum ca nu aveam access la munca mea? iar cei de la ITM pot ulterior sa modifice in cartea de munca cum ca nu a fost chiar pe motive disciplinare? oricum depun o sesizare la itm pentru tot ce a facut el cu mine, dar doresc sa stiu daca pot sa trec si partea aceasta.
2. Respectivul domn angajator ma ameninta ca viitorul meu angajator va fi dat in judecata de el si va cere daune materiale, cum ca el a investit intr o presupusa reclama a mea, ceea ce e foarte fals.
ITM-ul nu poate modifica o decizie de incetare a contractului individual de munca, el va aplica masuri contraventionale angajtorului in cazul in care constata ca acesta a incalcat legislatia muncii.
Instanta de judecata poate anula o decizie de incetare a contrcatului individual de munca, in baza unei asemenea hotarari se poate face modificarea in carnetul de munca al dvs.
Nu cred ca are sanse de castig in judecata cu viitorul dvs angajator, ca doar nu v-ati facut reclama pe seama firmei fostului angajator.
Stiti cumva care este procedura de a intra in posesia cartii de munca de la ITM?
Ideea de baza e ca angajatorul mi a zis ca eu trebuie sa merg personal sa imi depun o cerere de eliberare a cartii de munca.... bla bla bla...
Inspectoratul teritoral de munca unde imi este inregistrata cartea de munca e la 400 KM indepartare, la Miercurea Ciuc, iar eu sunt din Baia Mare.
Ar fi vreo metoda sa pun mana pe cartea de munca fara sa mai trebuiasca sa fac acest drum?
Am mai auzit despre aceste practici, pare incredibil, dar din pacate este adevarat, cred ca ar trebui sa il actionati in instanta pentru modul in care va trateaza, mai trebuie precizat ca in cazul in care angajatorul nu se achita de obligatiile asumate prin contractul individual de munca sau cel colectiv, puteti sa nu respectati perioada de preaviz, in acest caz angajatorul nu se poate prevala de acest drept al sau de a solicita aceasta perioada, conf art 79, alin. 8 din Codul Muncii.
Conflicte de munca
anomim2014
Buna ziua, Va cer ajutorul ref la o situatie:
Am informat o angajata ca I se diminueaza numarul de ore pe cartea de munca s salariul, pentru ca e incapabila, ... (vezi toată discuția)