stimata doamna, daca retin eu bine, acum 2-3 ani,la cluj, un astfel de act a fost intocmit de un avocat. inscrisul astfel redactat a fost prezentat la CF pt transcriere. aici a fost refuzat...avocatul a dat in judecata CF....si a cistigat . tot din amintiri, cazul a aparut in ziare cu titlul : "un avocat sparge monopolul notarilor"... intelege cine poate
Este cazul acelor incercari de a spare monopolul notarilor. Dar in instanta nu s-a dispus cu privire la incheierea de carte funciara, ci cu privire la constatarea perfecta a vanzarii-umpararii. Sunt doua actiuni total diferite.
Plangerea impotriva incheierii de carte funciara este altceva fata de actiunea in costatarea existentei sau inexistentei unui drept.
Nu acuza nimeni daca nu se intelege bine sistemul de publicitate imobiliara. Este greu si este de inteles ca doar cei care lucreaza in sistem pot simti diferentele.
Cat depsre ermarca cu privire la bani, se stie cum este practica. Veniti la avocat pentru ca platiti mai putin, dar fara a se explica ce reicuri implica. Din curiozitate, un avocat poate solicita un extras de autentificare ce poate da siguranta vanzarii?
Raspunsul este NU. Doare notarul poate solicita un astfel de extras si doar astfel putem avea siguranta ca cel care vinde este el proprietarul imobilului.
Din practica va spun ca s-a venit la cartea funciara cu act atestat de avocat si cel care vanduse nu mai era proprietar de mult timp si vanduse de mai multe ori.
Daca veti sa fiti fair play fata de oameni, incercati pe calea medierii sa faceti un acord de mediere si apoi sa cereti instantei sa dea o hotarare de expedient si astfel ocolii notarul. Dar si aici trebuie sa fiti mediator autorizat.
Discutiile ar fi multe, insa, asa cum s-a mai spus, legea este FOARTE clara si transanta cu privire la forma autentica notariala a actului de vanzare cumparare a constructiilor cu destinatie de locuinta si a unitatilor individuale.