avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate si la avocat?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate si la avocat?

Buna ziua! Am un apartament cu 4 cam. in Pitesti, zona nord si am gasit sa-l vand si am inteles ca vanzarea-cumpararea se poate face acum si avocat si costa mult mai ieftin decat la notar. Ma intereseaza daca este adevarat si legal. Daca da, cam care ar fi diferenta in bani ( intre un avocat si notar ) in cazul de fata.
Multumesc!
@definitiv
Pe acest forum nu se cer" bani degeaba" cum afirmati ci se expun pareri....
stimata doamna, daca retin eu bine, acum 2-3 ani,la cluj, un astfel de act a fost intocmit de un avocat. inscrisul astfel redactat a fost prezentat la CF pt transcriere. aici a fost refuzat...avocatul a dat in judecata CF....si a cistigat . tot din amintiri, cazul a aparut in ziare cu titlul : "un avocat sparge monopolul notarilor"... intelege cine poate #-o
Ultima modificare: Vineri, 8 Aprilie 2011
Mircea Popescu mircea, Avocat

Art. 101
Locuinţele şi unităţile individuale pot fi înstrăinate şi dobândite prin acte juridice între vii, încheiate în formă autentică notarială, sub sancţiunea nulităţii absolute. Dovada dreptului de proprietate şi a celorlalte drepturi reale asupra unei unităţi de locuit se face numai pe baza actelor de proprietate şi a extrasului de carte funciară pentru informare.

Legea 114/1996 a locuintei actualizata prin:
Lege nr. 170/2010 - pentru completarea art. 45 din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996 şi pentru modificarea art. 101 din Legea locuinţei nr. 114/1996 din 16 iulie 2010, M. Of. 507/2010;

Ordonanţă de urgenţă nr. 210/2008 - pentru completarea Legii locuinţei nr. 114/1996 din 4 decembrie 2008, M. Of. 835/2008

stimata doamna, daca retin eu bine, acum 2-3 ani,la cluj, un astfel de act a fost intocmit de un avocat. inscrisul astfel redactat a fost prezentat la CF pt transcriere. aici a fost refuzat...avocatul a dat in judecata CF....si a cistigat . tot din amintiri, cazul a aparut in ziare cu titlul : "un avocat sparge monopolul notarilor"... intelege cine poate


Este cazul acelor incercari de a spare monopolul notarilor. Dar in instanta nu s-a dispus cu privire la incheierea de carte funciara, ci cu privire la constatarea perfecta a vanzarii-umpararii. Sunt doua actiuni total diferite.
Plangerea impotriva incheierii de carte funciara este altceva fata de actiunea in costatarea existentei sau inexistentei unui drept.
Nu acuza nimeni daca nu se intelege bine sistemul de publicitate imobiliara. Este greu si este de inteles ca doar cei care lucreaza in sistem pot simti diferentele.
Cat depsre ermarca cu privire la bani, se stie cum este practica. Veniti la avocat pentru ca platiti mai putin, dar fara a se explica ce reicuri implica. Din curiozitate, un avocat poate solicita un extras de autentificare ce poate da siguranta vanzarii?
Raspunsul este NU. Doare notarul poate solicita un astfel de extras si doar astfel putem avea siguranta ca cel care vinde este el proprietarul imobilului.
Din practica va spun ca s-a venit la cartea funciara cu act atestat de avocat si cel care vanduse nu mai era proprietar de mult timp si vanduse de mai multe ori.
Daca veti sa fiti fair play fata de oameni, incercati pe calea medierii sa faceti un acord de mediere si apoi sa cereti instantei sa dea o hotarare de expedient si astfel ocolii notarul. Dar si aici trebuie sa fiti mediator autorizat.
Discutiile ar fi multe, insa, asa cum s-a mai spus, legea este FOARTE clara si transanta cu privire la forma autentica notariala a actului de vanzare cumparare a constructiilor cu destinatie de locuinta si a unitatilor individuale.
mpopesc a scris:
stimata doamna, daca retin eu bine, acum 2-3 ani,la cluj, un astfel de act a fost intocmit de un avocat.

In 2-3 ani s-a mai schimbat legea. Acesta e aspectul principal.

definitiv a scris:
Dar in instanta nu s-a dispus cu privire la incheierea de carte funciara, ci cu privire la constatarea perfecta a vanzarii-umpararii.

Va inselati. Tocmai ca s-a dispus intabularea, vanzarea-cupararea era deja "perfecta", nu confundati chestiunile. S-a scris, intre altele, aici www.avocatnet.ro/content/art...

Veniti la avocat pentru ca platiti mai putin, dar fara a se explica ce reicuri implica. Din curiozitate, un avocat poate solicita un extras de autentificare ce poate da siguranta vanzarii?

Aveti cumva impresia ca doar acesl extras da siguranta vanzarii? Sau ca avocatul costa mai putin? De cele mai multe ori cercetarile despre titlu si bun in sine facute de avocat depasesc cu mult pe cele ale notarului. Notarul, de regula, se uita la acte si atat, pe cand un avocat face mult mai multe.

Doare notarul poate solicita un astfel de extras si doar astfel putem avea siguranta ca cel care vinde este el proprietarul imobilului.

Dar ce, in extrasul pentru informare sunt cumva alte informatii? :)
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Aprilie 2011
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Contractul de vanzare cumparare poate fi facut de catre avocat??? marachi marachi Am si eu o intrebare: in ce masura un act de vanzare cumparare poate fi facut doar de avocat fara implicarea notarului? Cat de valabil este acel contract? (vezi toată discuția)
Factura vanzare imobil Ion Monica Ion Monica Pot sa vand un imobil de pe persoana juridica pe persoana fizica numai pe baza de factura fiscala, fara sa fac contract notarial? Ce TVA se aplica ? Imobilul ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare atestat de avocat sau autentificat de notar? PAS22 PAS22 Pentru vanzarea-cumpararea doar a unui garaj (constructie provizorie)al carui teren apartine primariei, este obligatorie incheierea contractului in forma ... (vezi toată discuția)