avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea strangere de semnaturi pentru custodie comuna minori
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

strangere de semnaturi pentru custodie comuna minori

Buna ziua,

Numele meu este Remus Octavian din Cluj-Napoca si sunt tatal divortat al unei fetite de 7 ani.

Am citit mult pe internet despre starea de fapt din Romania legata de incredintarea minorilor dupa divort. Concluzia este mai mult decat evidenta: in majoritatea covarsitoare a cazurilor mamele primesc custodia fara sa se tina cont ca exista si un tata. Tatal devine un simplu platitor de pensie alimentara si ramane la bunul plac al mamei in ceea ce priveste implicarea lui in viata propriilor copii. Insusi termenul de "drept de vizitare pentru tata" este jignitor pentru calitatea de tata. Cauza acestei stari de lucruri este faptul ca legea din Romania nu contine si posibilitatea acordarii custodiei comune a minorului.

Solutia este numai una singura: modificarea legii romanesti in ceea ce priveste acordarea custodiei minorilor. Pentru modificarea unei legi in Romania este necesara demararea unei campanii de strangere de semnaturi, 100 000 de semnaturi, care sa vizeze propunerea legislativa dorita. Apoi se depune in parlament propunerea de modificare a legii insotita de lista semnaturilor.

Va invit pe toti cei care sunteti interesati de soarta copiilor vostri, tati sau mame, divortati sau nu, care aderati la principiul acordarii custodiei comune a minorului sa va exprimati acordul trimitand un e-mail la adresa custodie.comuna@gmail.com.

Va invit pe toti cei interesati, mame sau tati, sa ne constituim intr-o forma juridica de actiune, de exemplu asociatie si sa actionam unitar.

Pentru a fi inteles mai bine demersul meu va voi da cateva exemple din legislatiile catorva tari importante membr ale Uniunii Europene.
Fara a fi exclusa si custodia partiala si interesul suprem al copilului, iata ce spun legislatiile altor tari europene pe tema responsabilitatii parintesti (am numit custodia) in cazul divortului:

:surrender: FRANTA: Divortul parintilor nu are niciun efect asupra regulilor ce guverneaza autoritatea parinteasca asupra copiilor.
:surrender: GERMANIA: In afara unei cereri exprese, parintii divortati vor continua sa isi exercite custodia comuna asupra copiilor lor.
:surrender: OLANDA: In urma unui divort, parintii vor continua sa imparta custodia copiilor lor.
:surrender: ANGLIA: Daca parintii divorteaza, acestia isi pastreaza amandoi in intregime responsabilitatile parintesti.

Va cer sprijinul pentru modificarea legii din Romania in spiritul legilor europene care prevad responsabilitati parintesti comune si nu unilaterale.

Gasiti aceata idee promovata pe site-ul:

www.geocities.com/custodiecomuna/semnaturi.html
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iunie 2008
remusoctavian, utilizator
Buna ziua!
Ma bucur ca exista aceasta pagina si asta pentru ca te poti exprima cat mai cinstit.
Parerea mea este ca daca tatal doreste sa se implice d.p.d.v.(din toate punctele de vedere) in viata copillului, dupa un divort, o poate face linistit atata timp cat primeaza doar interesul copilului.
Gabrielle 10 sa stii ca din pacate ai dreptate in privinta taticilor care-si aduc aminte cand poate e prea tarziu ca au un copil pe undeva si problema este ca sunt tot mai multi acesti oameni fara suflet care considera ca distractia e mai importanta.
Mi-as fi dorit ca si tatal fetitei mele sa fie interesat de cresterea si educarea ei .
AVLIL a scris:


Nu vad insa, in acest important mesaj, o minima prezentare a acestei custodii comune care se propune... macar sa avem o viziune despre ce vorbim...

Poate, daca tot discutam astfel de chestiuni, domnule Octavian, ne spuneti si noua la ce tip de custodie va ganditi, ne-o descrieti in linii mari etc.



Si eu sunt curioasa sa aflu ce inseamna in viziunea domnului Octavian ,,custodie comuna". Cum ar trebui sa-si exercite fiecare parinte dreptul de a se ocupa de cresterea si educarea copilului? Poate ne spune si la cine ar trebui sa locuiasca copilul, cine cui ar trebui sa plateasca pensie de intretinere....Sau poate ca nu trebuie sa plateasca aceasta pensie pt ca minorul va sta o sapt la mama, una la tata....#-o Copilul se va intreba unde e casa lui, daca are de fapt asa ceva. Asa educatie nu mi-as dori pt copilul meu....
Din pacate, nu sunt de acord nici cu ultima parere a gabriellei10, dar nici cu a liviutzzei.
Asa incat, daca eu va dau un exemplu de mama groaznica, ar trebui ca mamele sa nu mai aiba dreptul la a-si creste copiii?

Raspunderea pentru faptele noastre este individuala, atat civila (cu putine exceptii) dar si penala.
Asa incat, faptul ca exista criminali atroce nu inseamna ca trebuie sa stam toti in inchisoare, faptul ca sunt parinti (si mame si tati, din ambele categorii) care-si parasesc pruncii nu inseamna ca nici altii nu au dreptul de a-si creste copiii.

Nu conteaza daca 8 din zece sunt inapti sau nedemni a fi parinti, acel al zecelea, daca este apt si vrea, ar trebui sa aiba dreptul.
Sa nu generalizam ca ajungem la discriminari si... nu-i tocmai frumosi sa spunem ca barrbatii sunt niste ... sau femeile niste ...
Liviuzza, intotdeauna vrem ceea ce nu avem... :( din pacate... Daca era unul prea interesat, iar nu era bine.

Nu spun ca nu inteleg, spun doar ca toti, barbati si femei, suntem oameni cu drepturi egale. Si nu putem invoca sa ni se dea noua, femeilor munci mai usoare sau sa ni se incredinteze copiii in baza unei preconceptii. Asa cum barbatii nu pot cere sa nu contribuie la munca in casa.

In rest, mici obiceiuri care diferentiaza cele doua sexe sunt si, probabil, vor mai persista... Ca si eu as vrea sa fac o initiativa de lege care sa nu permita ca barbatii sa fie mai bine platiti ca mine... asta e insa realitatea de fapt. ;) Si nu-mi convine sa fiu discriminata, chiar daca inteleg de unde vine; la fel si domnul octavian...

Ok, nu vrei asta pentru copilul tau, gabrielle, dar te intreb: ai fi capabila sa renunti la partea ta de custodie, daca asa s-ar pune problema? Cat de mult te-ai agata de jumatatea aia de timp pe care minorul o petrece cu tine?
E usor pentru mine sa intreb asta, ca n-am copii... dar nu fac pentru ca nu stiu in ce masura as trece peste conceptiile si, poate, orgoliile mele, pentru a judeca numai in interesul lui.
Ultima modificare: Vineri, 20 Iunie 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Avlil, cu temeiul din lege cred ca ma voi descurca.:)
Cu practica judiciara din Romania voi avea probleme, nu cu legea.;)
Problema mea va fi ca daca voi cere ,,custodia comuna", o voi face pt ca instanta nu va fi incantata sa-mi acorde custodia exclusiva ( adica incredintarea minorului).
Oricum daca probatoriul va fi favorabil opinez in sensul ca o custodie comuna ar fi mai mult decat normala pt tata.;)
si in interesul suprem al minorului.
Interesant mai este faptul ca instanta la care ma voi judeca da solutii ciudate (spun alti colegi) si nu imi pot da seama ce anume va considera ciudat;), cererea de incredintare exclusiva pt tata sau custodia comuna ?
Si eu sunt foarte curios...:)

avocat Claudiu Lascoschi
AVLIL, trebuie sa recunosc ca n-ma inteles in intregime comentariul tau de la 16.01...
(Nu prea stiu cum se citeaza doar parti din comentariu...)
De exemplu n-am inteles ce voiai sa spui prin ingradirea libertatii de miscare? Iar in privinta limitarii drepturilor patrimoniale sau nu ale parintilor... nici aici nu am prea inteles ce voiai sa spui...
Te refereai la faptul ca drepturile unui parinte sunt limitate, daca celalat parinte primeste custodia? Sau la ce anume?
Pentru ca eu vad in existenta unui copil nu ingradirea unor drepturi, ci aparitia unor noi obligatii..

Altminteri s-ar putea sa ai dreptate cand spui ca asta ar putea fi fólosita ca o masura de a sican pe celalat parinte... Presaupun ca ai destule experiente in domeniu...
Insa poate n-ar fi rau sa plecam de la premisa exercitarii cu buna credinta a drepturilor..

Iar custodia comuna, eu o inteleg altfel decat "copilul sta atat 1 luna la un parinte, 1 luna la celalalt"!
Pentru ca "custodia" sau mai bine zis incredintarea copilului (ca sa respectam litera legii), inseamna mult mai mult decat stabilirea domiciliului copilului...inseamna hotarari (inclusiv) cu privire la persoana sau bunurile copilului...
Si din punctul asta de vedere eu am impresia ca nu este rau ca legea sa prevada si aceasta posibilitate... insa este doar o opinie strict subiectiva!
Ultima modificare: Luni, 23 Iunie 2008
ContSters56778, utilizator

Alte discuții în legătură

Custodie comuna eoret eoret Vreau sa stiu daca legislatia romana permite custodia comuna avand in vedere ca parintii sunt de acord (minorul are 3 ani si 5 luni). (vezi toată discuția)
Schimbare custodie ALICE000 ALICE000 Buna ziua. Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva.In urma cu 2 ani am divortat de sotul meu, iar custodia baietelului nostru in varsta de 12 ani acum ... (vezi toată discuția)