avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1165 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea strangere de semnaturi pentru custodie comuna minori
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

strangere de semnaturi pentru custodie comuna minori

Buna ziua,

Numele meu este Remus Octavian din Cluj-Napoca si sunt tatal divortat al unei fetite de 7 ani.

Am citit mult pe internet despre starea de fapt din Romania legata de incredintarea minorilor dupa divort. Concluzia este mai mult decat evidenta: in majoritatea covarsitoare a cazurilor mamele primesc custodia fara sa se tina cont ca exista si un tata. Tatal devine un simplu platitor de pensie alimentara si ramane la bunul plac al mamei in ceea ce priveste implicarea lui in viata propriilor copii. Insusi termenul de "drept de vizitare pentru tata" este jignitor pentru calitatea de tata. Cauza acestei stari de lucruri este faptul ca legea din Romania nu contine si posibilitatea acordarii custodiei comune a minorului.

Solutia este numai una singura: modificarea legii romanesti in ceea ce priveste acordarea custodiei minorilor. Pentru modificarea unei legi in Romania este necesara demararea unei campanii de strangere de semnaturi, 100 000 de semnaturi, care sa vizeze propunerea legislativa dorita. Apoi se depune in parlament propunerea de modificare a legii insotita de lista semnaturilor.

Va invit pe toti cei care sunteti interesati de soarta copiilor vostri, tati sau mame, divortati sau nu, care aderati la principiul acordarii custodiei comune a minorului sa va exprimati acordul trimitand un e-mail la adresa custodie.comuna@gmail.com.

Va invit pe toti cei interesati, mame sau tati, sa ne constituim intr-o forma juridica de actiune, de exemplu asociatie si sa actionam unitar.

Pentru a fi inteles mai bine demersul meu va voi da cateva exemple din legislatiile catorva tari importante membr ale Uniunii Europene.
Fara a fi exclusa si custodia partiala si interesul suprem al copilului, iata ce spun legislatiile altor tari europene pe tema responsabilitatii parintesti (am numit custodia) in cazul divortului:

:surrender: FRANTA: Divortul parintilor nu are niciun efect asupra regulilor ce guverneaza autoritatea parinteasca asupra copiilor.
:surrender: GERMANIA: In afara unei cereri exprese, parintii divortati vor continua sa isi exercite custodia comuna asupra copiilor lor.
:surrender: OLANDA: In urma unui divort, parintii vor continua sa imparta custodia copiilor lor.
:surrender: ANGLIA: Daca parintii divorteaza, acestia isi pastreaza amandoi in intregime responsabilitatile parintesti.

Va cer sprijinul pentru modificarea legii din Romania in spiritul legilor europene care prevad responsabilitati parintesti comune si nu unilaterale.

Gasiti aceata idee promovata pe site-ul:

www.geocities.com/custodiecomuna/semnaturi.html
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iunie 2008
remusoctavian, utilizator
offtopic: Ce ciuda mi-e ca am scris o gramada legat de discutie si nu-mi apare...

Discutiile au degenerat in particular, fiecare cu problemele si orgoliile lui...

1. NU sunt de acord cu afirmatia ca daca mama a purtat copilul 9 luni ar avea legaturi mai stranse cu acesta, desi sunt mama.

2. Legislatia romana reglementeaza destul de bine aspectele legate de legaturile personale dintre parinti si copii. NU exista nicaieri in lege formularea "stabilirea programului de vizitare", asa cum legea nu prevede ca legaturile personale sa aiba loc "de 2 ori pe luna".
Din Codul familiei:
Art. 97 Ambii parinti au aceleasi drepturi si indatoriri fata de copiii lor minori, fara a deosebi dupa cum acestia sunt din casatorie, din afara casatoriei ori infiati.
Ei exercita drepturile lor parintesti numai in interesul copiilor.
Art. 98 Masurile privitoare la persoana si bunurile copiilor se iau de catre parinti, de comun acord.
Art. 100 Copilul minor locuieste la parintii sai.
Daca parintii nu locuiesc impreuna, acestia vor decide, de comun acord, la care dintre ei va locui copilul.
In caz de neintelegere intre parinti, instanta judecatoreasca, ascultand autoritatea tutelara, precum si pe copil, daca acesta a implinit varsta de zece ani, va decide, tinand seama de interesele copilului.
Art. 101 Parintii sunt datori sa ingrijeasca de copil. Ei sunt obligati sa creasca copilul, ingrijind de sanatatea si dezvoltarea lui fizica, de educarea, invatatura si pregatirea profesionala a acestuia, potrivit cu insusirile lui..."

Deci, situatia normala ar fi ca parintii sa se inteleaga cu privire la modul de exercitare a drepturilor si obligatiilor parintesti. Doar in situatia in care nu se inteleg, intervine instanta. Insa daca nu se inteleg cu privire la aspectele respective, prin instituirea unei custodii comune, ar exista posibilitatea ca minorul sa fie expus acelorasi certuri, sau chiar batai care au dus la desfacerea casatoriei...

3. Colegului Lascoschi, poti sa ceri "custodie 30%" din ce? Daca luam 7 zile din saptamana, fiecare zi cu 24 de ore, luni 3 ore, marti vreo 5 si tot asa, pana se ajunge la 30% din timpul copilului? sau cum altfel? Poti sa ceri ce vrei, insa in legislatia romana nu exista asa ceva, cu atat mai mult procentual. Vorba Liliane: ce? copilul e bun partajabil? sau timpul acestuia e partajabil? ca nu inteleg ce reprezinta procentele...
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Iunie 2008
avTodincaVeronica, utilizator
Domnule remus, discutia devine sterila si aiurea in conditiile in care vorbim despre ceea ce nu cunoastem.
Dv. ati venit cu ideea de strangere de semnaturi pentru o initiativa legislativa, dar nu vad nimic despre ea.
Intreb atunci: nu exista nicio initiativa, nu? Nu exista un proiect elaborat, asa-i?
Mai mult, sustineti o idee ale carei caracteristici generale nu le cunoasteti, nu stiti cu ce se mananca, sau altfel, de ce v-am tot intrebat de ce contine "custodia comuna" dar n-ati spus niciun cuvant despre ea.

Ei bine, pentru ca asa se manifesta, de multe ori, determinarea tatalui si in instanta, de aceea femeile sunt avantajate. Pentru ca zgarie, musca, lupta, dau cu gura sau cu capul ca sa obtina copilul. Nu fac initiative goale.

Acest demers aici este unul inutil si, daca asa argumentati totul, ma vad nevoita sa va spun ca, indiferent ca erati femeie sau sunteti barbat, nu prea aveati cum sa castigati incredintarea.
Aceasta initiativa este sortita esecului, asta-i parerea mea.
Niciun cuvant despre ce e aceasta "custodie comuna", nimic.
Desi asteptam toti, nu numai eu...

Sunt total de acord cu ceea ce a aratat colega mai sus, inclusiv cu alea 9 luni etc. Bravo Veronica, ai pus punctul pe i.
Doamna gabrielle
Ati atins o tema sensibila. Ati spus "daca nu a mers casnicia..." etc. Aici e elementul cheie care da credit suplimentar parintelui care primeste custodia: se suprapun neintelegerile conjugale cu responsabilitatea comuna care ar trebui sa existe pentru copilul rezultat din acea casnicie. Legea, zic eu abuziv, inchide oarecum ochii si da mamei un fel de compensatie dandu-i cu exclusivitate dreptul de a creste copilul si de a decide tot in ceea ce-l priveste. Daca ar fi la fel si in cazul tatilor n-as avea nimic de obiectat. Dar justitia judeca la gramada: "esti tata, inseamna ca nu esti bun de crescut copii, nu ai sentimente, toate aastea sunt apanajul mamelor. Sunt de acord ca poate in majoritatea cazurilor este corect. Dar pentru cele cateva cazuri care nu sunt asa ar fi utila custodia comuna. Ceea ce incerc eu sa obtin sa sensibiliez este: vreau sa fiu tata pentru copilul meu chiar daca nu m-am inteles cu mama ei. Daca legea nu-mi apara acest drept mie si copilului meu, orice demers al meu e in zadar, sau mai grav e penal. Mama poate zice oricand ca o deranjez si ca o stresez cu insistenta si .... cheama politia sa ma tina departe de copilul meu.
Am divortat de mai putin de un an. Daca vreti sa-mi vedeti fetita pentru care ma lupt intrati pe site-ul meu www.farma.umfcluj.ro/staff/rcampean
Multumesc pentru interventie.
Domnule Remus, sa stiti ca au existat si exista tati care castiga custodia copilului.
Acestia demonstreaza ca mama nu POATE sa ofere necesarul copilului din mai multe puncte de vedere si totodata arata ca ei sunt mai potrivit pt aceasta "sarcina".
Deci nu exista nici o conspiratie impotriva tatilor din Romania.
Lili 5, hai sa fim seriosi.
Daca mama nu este de acord ca minorul sa fie incredintat tatalui si se prezinta la proces, in 99 % din cazuri tatal pierde.

Tatal obtine incredintarea mimorului daca mama este plecata din tara, nu se prezinta la proces si nu o intereseaza deloc soarta minorului.
Cei de aici care sunt suparati au in opinia mea, motive temeinice sa aiba aceasta stare de spirit pe care poate ca nu o merita raprtat la dreptatea pe care o au daca lucrurile sunt privite in mod obiectiv.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Duminică, 22 Iunie 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Custodie comuna eoret eoret Vreau sa stiu daca legislatia romana permite custodia comuna avand in vedere ca parintii sunt de acord (minorul are 3 ani si 5 luni). (vezi toată discuția)
Schimbare custodie ALICE000 ALICE000 Buna ziua. Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva.In urma cu 2 ani am divortat de sotul meu, iar custodia baietelului nostru in varsta de 12 ani acum ... (vezi toată discuția)