avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1133 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea strangere de semnaturi pentru custodie comuna minori
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

strangere de semnaturi pentru custodie comuna minori

Buna ziua,

Numele meu este Remus Octavian din Cluj-Napoca si sunt tatal divortat al unei fetite de 7 ani.

Am citit mult pe internet despre starea de fapt din Romania legata de incredintarea minorilor dupa divort. Concluzia este mai mult decat evidenta: in majoritatea covarsitoare a cazurilor mamele primesc custodia fara sa se tina cont ca exista si un tata. Tatal devine un simplu platitor de pensie alimentara si ramane la bunul plac al mamei in ceea ce priveste implicarea lui in viata propriilor copii. Insusi termenul de "drept de vizitare pentru tata" este jignitor pentru calitatea de tata. Cauza acestei stari de lucruri este faptul ca legea din Romania nu contine si posibilitatea acordarii custodiei comune a minorului.

Solutia este numai una singura: modificarea legii romanesti in ceea ce priveste acordarea custodiei minorilor. Pentru modificarea unei legi in Romania este necesara demararea unei campanii de strangere de semnaturi, 100 000 de semnaturi, care sa vizeze propunerea legislativa dorita. Apoi se depune in parlament propunerea de modificare a legii insotita de lista semnaturilor.

Va invit pe toti cei care sunteti interesati de soarta copiilor vostri, tati sau mame, divortati sau nu, care aderati la principiul acordarii custodiei comune a minorului sa va exprimati acordul trimitand un e-mail la adresa custodie.comuna@gmail.com.

Va invit pe toti cei interesati, mame sau tati, sa ne constituim intr-o forma juridica de actiune, de exemplu asociatie si sa actionam unitar.

Pentru a fi inteles mai bine demersul meu va voi da cateva exemple din legislatiile catorva tari importante membr ale Uniunii Europene.
Fara a fi exclusa si custodia partiala si interesul suprem al copilului, iata ce spun legislatiile altor tari europene pe tema responsabilitatii parintesti (am numit custodia) in cazul divortului:

:surrender: FRANTA: Divortul parintilor nu are niciun efect asupra regulilor ce guverneaza autoritatea parinteasca asupra copiilor.
:surrender: GERMANIA: In afara unei cereri exprese, parintii divortati vor continua sa isi exercite custodia comuna asupra copiilor lor.
:surrender: OLANDA: In urma unui divort, parintii vor continua sa imparta custodia copiilor lor.
:surrender: ANGLIA: Daca parintii divorteaza, acestia isi pastreaza amandoi in intregime responsabilitatile parintesti.

Va cer sprijinul pentru modificarea legii din Romania in spiritul legilor europene care prevad responsabilitati parintesti comune si nu unilaterale.

Gasiti aceata idee promovata pe site-ul:

www.geocities.com/custodiecomuna/semnaturi.html
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iunie 2008
remusoctavian, utilizator
Doama avocat,

1. Eu am postat mesaje care au aparut pe forum ca si consecutive ca urmare a faptului ca am raspuns diferitilor interlocutori de pe forum. Nu asa se procedeaza? Daca am observat ca un participant a atins o tema despre care doream sa fac un comentariu, am apsat butonul Raspunde si.... am raspuns. Ce este incorect in acest lucru? Sunt deschis la observatii.

2. Relativ la identitate, nu am nimic de ascuns. Si eu am primit mesaje private in care expeditorul s-a semnat cu numele ales pe forum si nu am considerat-o liupsa de respect. in ceea ce priveste dublarea mesajelor in privat si public, nu va mai trimit mesaje private. Imi facuse impresia ca ati cuplat pe tema propusa si doream sa initiez o discutie directa cu dvs. Nu va mai contactez in privat. Nu am o problema in a-mi face publica identitatea. Daca credeti ca e necesar pot posta pe forum intreaga mea identitate. Oricum numele meu de pe site este real. Pentru demersul meu credeti ca imi era de folos sa imi ascund identitatea?

3. Eu nu v-am rugat sa demarati un demers legislativ, dar ar fi fost o idee buna> Eu am apelat tot timpul la comunitatea avocatilor de pe avocatnet.ro ca la specialisti in ale legii nu ca la o instanta de judecata. De judecat m-a judecat destul tribunalul cand a decis cum a decis. Eu astept sprijin, elocventa, argumentare fie ea si in contradictoriu ori dumneavoastra v-ati enervat pe mine asa cam din senin doar pentru opiniile mele pe care le considerati ca nefiind conforme cu imaginea dumneavoastra despre subiect.

4. Daca credeti ca e necesar sa stergeti mesajele mele de raspuns la ceilalti participanti la forum sunteti libera sa o faceti, dar in acest fel ii nesocotiti si pe cei cu care am intrat in dialog. Eu cred ca ar trebui sa lasati discutia libera. Daca nu va intereseaza subiectul pur si simplu nu mai participati. Un forum e un spatiu democratic, chiar si in limitele anumitor reguli. Nu cred ca am suparat pe nimeni incalcand regulile, poate doar prin problematica.

:offtopic: Nerespectarea regulilor de postare poate duce la sanctiuni, nerespectarea Regulamentului fiind in sine o suparare pentru forum.
Va rog sa cititi punctele 1.2 si 1.3 din Regulamentul Forumului, puncte pe care nu le respectati. In ciuda acestor avertismente, vad ca dv. continuati sa publicati mesaje consecutive. Repet: acestea vor fi sterse daca in termen de 24 de ore nu le editati corespunzator Regulamentului.
Multumesc inca o data pentru rabdare si intelegere.

:oops:Este ceva ce nu inteleg sau poate nu utilizez eu corect. Eu citesc ceea ce raspund participantii la forum si incerc sa le raspund. Cum ar trebui sa le raspund? Eu apas pe butonul raspuns si ... raspund. Daca raspund la 2 3 utilizatori mesajele de raspuns se posteaza consecutiv in ultima pagina. Ce nu fac corect? Am citit inca o data regulamentul si n-am inteles de acolo ca nu as ave voie sa procedez astfel. Va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza daca credeti ca nu e corecta abordarea mea.
In alta ordine de ide in regulament exista paragraful 2.5:
2.5. Mesajele off-topic trebuie evitate sau purtate prin intermediul mesajelor private.
Pana acum dumneavoastra mi-ati adresat de 2 ori public la intervale scuirte de timp acest mesaj. Sau dumneavoastra actionati in interesul superior al forumului si aveti dreptul de a abuza?

Daca creedeti necesar stergeti tot. Eu m-am straduit sa respect regulile forumului si ma voi stradui in continuare.
Ultima modificare: Luni, 23 Iunie 2008
remusoctavian, utilizator
D-le Remus locuiti in acelasi oras cu fetita?
Daca da este de inteles intr-un fel
Eu am o fetita de 1 an si 8 luni si sincer nu stiu cat de benefica ar fi custodia comuna in dezvoltarea ei .
Este un subiect care genereaza reactii dintre cele mai diferite in functie de cei in cauza asa ca nu cred ca poate cineva sa fie foarte obiectiv sau sa se sustina in mod expres interesul copilului asa cum si custodia comuna este si nu este in interesul copilului.
Oricum imi sustin parerea expusa anterior conform careia tatal isi poate exercita drepturile si obligatiile fata de copil fara sa fie nevoie de custodie comuna si evident de plimbari prin tribunale care afecteaza ireversibil dezvoltarea copilului.
Referitor la faptul ca cel care castiga custodia cara dupa el copilulu chiar daca sta intr-o "coliba" nu cred ca este chiar asa ptr ca se face o ancheta sociala iar daca nu va convine rezultatul anchetei atacati-l, banuiesc ca se poate mai ales ca se poate ca cei care sunt desemnati sa faca ancheta nu sunt tocmai corecti.
Daca doriti clarittate in raspunsuri oferiti claritate adica spuneti concret ce suma platiti ca pensie de intretinere ca prea mult sustineti sa se contorizeze aportul financiar egal al ambilor parinti,sau unde doriti sa invete fata d-voastra si de ce etc.
Oricum aportul financiar nu are cum sa fie in totalitate egal sau controlat ptr ca asta ar insemna ca oricare din parinti sa tina cont cate fructe iaurturi, bomboane etc papa copilul ca de... unul cheltuie mai mult decat celalat ptr copilul lui si deci nu-i corect nu?
asta ar mai lipsi ,inca un motiv de cearta intre parintii copilului care oricum nu se intelegeau in timpul casniciei asa ca acum cu atat mai putin.se vor intelege asupra interesului acestuia.



Buna ziua!
Ideea este una nemaipomenit de buna, insa pentru parinti.
Asa cum stiti, incredintarea minorului spre crestere si educare este o masura care se dispune exclusiv in interesul superior al copilului.
Desi inovatoare ideea, cred ca nu va obtine avizul favorabil al Autoritatii Nationale Pentru Protectia Copilului (Bd. Magheru nr. 7, Sector 1, Bucuresti) pentru urmatoarele motive:
1. Copilul ar trebui sa penduleze permanent intre domiciliile celor doi parinti;
2. Copilul scolar ar trebui ori sa faca naveta pana la scoala atunci cand se afla la parintele aflat in alta localitate decat cea la care merge la scoala, ori sa-si schimbe scoala dupa programul de exercitare a dublei custodii.
3. Copilul, aflat in cresterea si educarea unor parinti care nu mai locuiesc impreuna si implicit cu posibilitati reduse de comunicare, ar primi mesaje adesea contradictorii cu privire la diferite situatii cu care se confrunta.
Cu stima,
av. Silviu Serban
Buna ziua!
Foarte bine si clar punctat d-le avocat.
Incep sa cred tot mai mult ca nu e deloc benefica custodia comuna .
liviutzza24 a scris:

Buna
D-na avocat nu inteleg cu ce nu ati fost de acord:-/.
Am scris ca sunt de acord cu implicarea tatalui, dar este foarte grav ca acest copil a devenit ca o minge plimbata de colo- colo mai ales ca, din cate scrie d-nul, fetita are 7 ani deci intelege destul de bine ce se intampla in jurul ei.
Domnule Remus este cumva in interesul copilului tot acest proces?Oare nu-i dauneaza mai mult aceasta situatie decat faptul ca mama a inscris-o la o scoala cu care d-voastra nu sunteti de acord?
Ce drepturi (concret)va asteptati sa obtineti prin custodie comuna daca ati castiga-o?


Ca urmare a unui proces instanta va decide ceea ce este mai bine pt copil.Fara proces judecat efectiv se poate trage concluzia ca in mod obligatoriu este mai bine sa fie incredintat mamei ?
Eu cred ca nu.
Instanta are posibilitatea de a aprecia in mod concret care este interesul suprem al minorului si fara o judecata va fi incredintat mamei.Cei care sustin ca este mai bine ca tatal sa fie de acord cu incredintarea minorului catre mama fara a se mai administra probe gresesc.
Cei care solicita ei incredintarea minorului inseamna ca considera ca ei pot oferi mai mult decat mama lor.Daca ei considera in acest fel este oare gresit pentru simplul fapt ca nu sunt...mame ?

Astazi in instanta am auzit discutandu-se despre custodie comuna in cadrul unui divort cu copil minor.Instanta a spus ca asteapta sa vada intelegerea in scris a partilor.:) S-a folosit chiar termenul ,, custodie comuna" !!!

Acest lucru ne poate duce la concluzia ca se poate realiza aceasta custodie comuna.:) Este o instanta care mie personal nu imi place si chiar imi poarta ghinion, dar e posibil sa accepte intelegerea partilor.Este foarte imprevizibila aceasta instanta si este posibil sa sparga gheata in aceasta chestiune controversata a custodiei comune.
Deci, se poate spune ca lumea a inceput sa incerce si in Romania custodia comuna.;)
E un pas inainte.
Teama mea in aceasta problema este ca aceasta instanta respecta prea mult litera legii si risca sa uite de spiritul ei.

Insa, cu toate acestea, oamenii au inceput sa incerce si pana la urma instantele vor accepta in conditiile in care partile se inteleg pe acest aspect.Una dintre parti a avut si un avocat.
Parerea mea este ca se va ajunge in curand la acceptarea de catre instante a custodiei comune.;)

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Custodie comuna eoret eoret Vreau sa stiu daca legislatia romana permite custodia comuna avand in vedere ca parintii sunt de acord (minorul are 3 ani si 5 luni). (vezi toată discuția)
Schimbare custodie ALICE000 ALICE000 Buna ziua. Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva.In urma cu 2 ani am divortat de sotul meu, iar custodia baietelului nostru in varsta de 12 ani acum ... (vezi toată discuția)