avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1170 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea strangere de semnaturi pentru custodie comuna minori
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

strangere de semnaturi pentru custodie comuna minori

Buna ziua,

Numele meu este Remus Octavian din Cluj-Napoca si sunt tatal divortat al unei fetite de 7 ani.

Am citit mult pe internet despre starea de fapt din Romania legata de incredintarea minorilor dupa divort. Concluzia este mai mult decat evidenta: in majoritatea covarsitoare a cazurilor mamele primesc custodia fara sa se tina cont ca exista si un tata. Tatal devine un simplu platitor de pensie alimentara si ramane la bunul plac al mamei in ceea ce priveste implicarea lui in viata propriilor copii. Insusi termenul de "drept de vizitare pentru tata" este jignitor pentru calitatea de tata. Cauza acestei stari de lucruri este faptul ca legea din Romania nu contine si posibilitatea acordarii custodiei comune a minorului.

Solutia este numai una singura: modificarea legii romanesti in ceea ce priveste acordarea custodiei minorilor. Pentru modificarea unei legi in Romania este necesara demararea unei campanii de strangere de semnaturi, 100 000 de semnaturi, care sa vizeze propunerea legislativa dorita. Apoi se depune in parlament propunerea de modificare a legii insotita de lista semnaturilor.

Va invit pe toti cei care sunteti interesati de soarta copiilor vostri, tati sau mame, divortati sau nu, care aderati la principiul acordarii custodiei comune a minorului sa va exprimati acordul trimitand un e-mail la adresa custodie.comuna@gmail.com.

Va invit pe toti cei interesati, mame sau tati, sa ne constituim intr-o forma juridica de actiune, de exemplu asociatie si sa actionam unitar.

Pentru a fi inteles mai bine demersul meu va voi da cateva exemple din legislatiile catorva tari importante membr ale Uniunii Europene.
Fara a fi exclusa si custodia partiala si interesul suprem al copilului, iata ce spun legislatiile altor tari europene pe tema responsabilitatii parintesti (am numit custodia) in cazul divortului:

:surrender: FRANTA: Divortul parintilor nu are niciun efect asupra regulilor ce guverneaza autoritatea parinteasca asupra copiilor.
:surrender: GERMANIA: In afara unei cereri exprese, parintii divortati vor continua sa isi exercite custodia comuna asupra copiilor lor.
:surrender: OLANDA: In urma unui divort, parintii vor continua sa imparta custodia copiilor lor.
:surrender: ANGLIA: Daca parintii divorteaza, acestia isi pastreaza amandoi in intregime responsabilitatile parintesti.

Va cer sprijinul pentru modificarea legii din Romania in spiritul legilor europene care prevad responsabilitati parintesti comune si nu unilaterale.

Gasiti aceata idee promovata pe site-ul:

www.geocities.com/custodiecomuna/semnaturi.html
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iunie 2008
remusoctavian, utilizator
Mde...
nici nu stiu ce sa mai spun...
oricum, si eu sunt de parere ca a da o custodie comuna de genul 1 luna la 1 unul una la altul, ar fi una din cele mai mari greseli care se pot face... iar judecatorul care ar da o astfel de hotarare nu are ce cauta in randul magistratilor...
Solutia ar putea fi un eventual "partaj" sau "dezbinare" a custodiei, ceva de genul, unul din parinti are dreptul de a stabilii domiciliul minorului, iar in privinta celorlalte hotarari sa fie luate impreuna... (asa ceva este posibil in alte tari)
Insa trebuie spus de la inceput, ca daca parintii nu se inteleg, o astfel de custodie comuna nu ar functiona deloc... S-ar ajunge la celeasi certuri si sicane din timpul casatoriei... I
Ultima modificare: Vineri, 20 Iunie 2008
ContSters56778, utilizator
b]remusoctavian a scris:

Insusi termenul de "drept de vizitare pentru tata" este jignitor pentru calitatea de tata.



Art 9 din Conventia cu privire la drepturile copilului (ratificata de Romania prin Legea 18/1990) zice ca statele parti vor veghea ca nici un minor sa nu fie separat de parintii sai, decat daca acesta sperare este in interesul superior al copilului.
Altfel spus, chiar si atunci cand parintii sunt divortati si copiii au fost incredintati unuia din ei, trebuie asigurata posibilitatea unui contact direct intre minori si celalat parinte, EXCEPTAND cazul cand acesta ar contraveni interesului copilului (art. 9 pct 3 din Conventie).

Ca atare LIMITAREA acestui drept (in cadrul unui PROGRAM - n. ns) trebuie facuta doar "daca exista motive temeinice de natura a periclita dezvoltarea mentala, spirituala, morala sau spirituala a copilului" (art 16 alin 2 din Legea 272/2004).

Prin urmare eu consider ca nu se impune LIMITAREA dreptului tatalui printr-un PROGRAM CERISIT DE EL instantelor romane printr-o cerere de "legaturi personale", ci TOCMAI PE DOS, acest drept trebuie sa se exercite fara a fi INGRADIT AB INITIO (sau cu anticipare) de un program, ci numai atunci cand incepe sa fie exercitat in mod abuziv.

Pentru a face ca acest drept sa se exercite efectiv ar trebui umblat la continutul constitutiv al infractiunii prev de 307 c. pen. Ar trebui condamnat parintele care ingradeste dreptul celuillat de a avea legaturi personale cu minorul nu "in conditiile stabilite de organul competent", ci daca ele nu au fost ingradite in vreun fel (si motivat) de organul competent.
Pana una alta, putem umbla la buzunarul parintelui care ingadeste in mod repetat dreptul celuilalt parinte de a-si vizita copilul (daune) fara a avea o hotarare prin care sa se fi limitat dreptul de legaturi personale, cu o motivare corespunzatoarea art. 16 alin 2 din Legea 272/2004) 100 de cereri vor fi respinse dar cea cu nr. 101 va crea practica...

Vi se pare cumva aberanta pozitia mea? Ei bine, aflati ca exista deja o hotarare judecatoreasca a Curtii de Apel Bucuresti in sensul ca "nu se impune limitarea legaturilor personale in cadrul unui program".
Ultima modificare: Vineri, 20 Iunie 2008
romascanu, moderator
Stimata doamna avocat Romascanu,
Prin interventia dvs pe forum la tema lansat de mine, ati atins inca doua teme sensibile care sunt in corelatie cu problematica custodiei.
1. Spuneati ca ar trebui sa fie oarecum avertizat parintele care ingradeste dreptul parintelui ce nu are custodia de a participa la eduacrea si cresterea copilului. Cum se poate cuantifica acest lucru mai ales in situatiile cand aceasta ingradire se face cu multa diplomatie malefica, de genul: "bineinteles ca poti sa-ti vezi copilul, dar acum e ocupat, sau acum e putin racit si nu iese din casa" sau mai direct "nu am chef azi sa-ti vad mutra".
2. Spuneati de o decizie a curtii care impune nerestrictionarea relatiilor parinte fara custodie-copil. Se poate face apel in Romania la o astfel de hotarare ca precedent? Din cate stiu eu, nu. O aceeasi abordare la Cluj, ar putea primi o cu totul alta decizie.
Va multumesc pentru participare la tema in discutie.
domnule remus, de cat timp sunteti divortat?
Retoric...
Tot din exemplul cunostintei mele , mama unei fetite de 11 ani, pot sa va spun ca tatal fetei nu s-a inghesuit de loc sa viziteze copila pana pe la 8-9 ani .
De ce? Pentru ca atunci cand era micuta "nu stie".
Acum fata e mare si tatal ii face cadouri ca sa ii castige "iubirea" afectiunea.. etc. De la nasterea ei domnul tata nu a profitat de acele "infame" intalniri de 2 ori pe luna dar nu pt ca cineva nu i-ar fi permis ci pt ca nu avea rost ca fata oricum nu ar fi tinut minte ce tata "gentilom" are.
Acum se grabeste sa ii ofere cadouri scumpe : biciclete si haine de firma, telefoane mobile superplate si invitatii la plimbare cu masina.
Oare de ce apar momente de interes si dezinteres fata de acelasi copil din partea aceluiasi parinte??
Cum se simte un copil cand vede ca parintele uneori vine si alteori nu? Intelege el cu adevarat ce se intampla?
Nu cred in custodia comuna. Daca casatoria nu a mers mi-e imposibil sa imi imaginez orice actiune intreprinsa de cei 2 protagonisti incununata de succes. Sau .... macar pe aproape.
Pt binele copilului ar fi indicat ca in loc sa se alerge la judecator sa se alerge la un psiholog sau consilier. Pana se mai poate face ceva!!
In urma unui divort nu vad .... nimic bun.
remusoctavian a scris:

In ceea ce priveste pensia, nu ar fi mai normal ca ambii parinti sa participe proportional cu castigurile lor. Cred ca stiti de situatia in care parintele care a primit custodia "il stoarce de bani" pe celalat in numele nevoilor copilului. Cred ca nu e asa greu de apreciat care sunt nevoile lunbare ale unui copil, sa se deschida un cont in care varsa bani AMBII PARINTI si ii cheltuie cu predilectie pentru copil parintele la care locuieste copilul. In sistemul actual poate cineva controla daca pensia alimentara e cheltuita in interesul copilului?


Copilul meu primeste o pensie de intretinere calculata la salariul minim net pe economie. Atat si nimic in plus....desi fostul sotior are venituri mult mai mari. Nu aduce la copil nici macar o jucarie sau o bomboana. Nu i-am cerut niciodata bani in plus si nici nu o voi face vreodata, desi sa nu credeti ca eu sunt cea ,,instarita" . Dimpotriva, locuim intr-un apartament inchiriat, singurul venit este un salar de bugetar si situatia aceasta dureaza inca de la divort (pt ca atat de ,,tata" a fost incat a ramas in apartament fara sa-i pese ca nu am unde sa plec cu un nou-nascut). In situatia aceasta se poate vorbi cumva de cheltuieli proportionale?A-i asigura unui copil un trai decent inseamna nu numai hrana si hainute.... Inseamna sa poti oferi un acoperis, sa poti oferi iarna caldura in casa, sa oferi jucarii, sa poti sa-i dai rechizitele necesare la gradinita etc.

Dar partea materiala a problemei e doar ,,un mic amanunt" care face ca acea custodie comuna sa fie interpretabila, in functie de ,,personajele" implicate. Problema cea mai mare o va ridica stabilirea parintelui care va avea mai multa putere decizionala in viata copilului. Din punctul meu de vedere doi oameni care au divortat vor mai avea opinii comune...niciodata! Nu stiu ce inseamna ,,custodie comuna" din punct de vedere juridic pt ca nu am studii de specialitate, dar pot presupune ce ar implica reglementarea si punerea in aplicare a unei legi de genul acesta. Vorba aceea, teoria ca teoria, practica ne omoara!

Alte discuții în legătură

Custodie comuna eoret eoret Vreau sa stiu daca legislatia romana permite custodia comuna avand in vedere ca parintii sunt de acord (minorul are 3 ani si 5 luni). (vezi toată discuția)
Schimbare custodie ALICE000 ALICE000 Buna ziua. Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva.In urma cu 2 ani am divortat de sotul meu, iar custodia baietelului nostru in varsta de 12 ani acum ... (vezi toată discuția)