avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea strangere de semnaturi pentru custodie comuna minori
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

strangere de semnaturi pentru custodie comuna minori

Buna ziua,

Numele meu este Remus Octavian din Cluj-Napoca si sunt tatal divortat al unei fetite de 7 ani.

Am citit mult pe internet despre starea de fapt din Romania legata de incredintarea minorilor dupa divort. Concluzia este mai mult decat evidenta: in majoritatea covarsitoare a cazurilor mamele primesc custodia fara sa se tina cont ca exista si un tata. Tatal devine un simplu platitor de pensie alimentara si ramane la bunul plac al mamei in ceea ce priveste implicarea lui in viata propriilor copii. Insusi termenul de "drept de vizitare pentru tata" este jignitor pentru calitatea de tata. Cauza acestei stari de lucruri este faptul ca legea din Romania nu contine si posibilitatea acordarii custodiei comune a minorului.

Solutia este numai una singura: modificarea legii romanesti in ceea ce priveste acordarea custodiei minorilor. Pentru modificarea unei legi in Romania este necesara demararea unei campanii de strangere de semnaturi, 100 000 de semnaturi, care sa vizeze propunerea legislativa dorita. Apoi se depune in parlament propunerea de modificare a legii insotita de lista semnaturilor.

Va invit pe toti cei care sunteti interesati de soarta copiilor vostri, tati sau mame, divortati sau nu, care aderati la principiul acordarii custodiei comune a minorului sa va exprimati acordul trimitand un e-mail la adresa custodie.comuna@gmail.com.

Va invit pe toti cei interesati, mame sau tati, sa ne constituim intr-o forma juridica de actiune, de exemplu asociatie si sa actionam unitar.

Pentru a fi inteles mai bine demersul meu va voi da cateva exemple din legislatiile catorva tari importante membr ale Uniunii Europene.
Fara a fi exclusa si custodia partiala si interesul suprem al copilului, iata ce spun legislatiile altor tari europene pe tema responsabilitatii parintesti (am numit custodia) in cazul divortului:

:surrender: FRANTA: Divortul parintilor nu are niciun efect asupra regulilor ce guverneaza autoritatea parinteasca asupra copiilor.
:surrender: GERMANIA: In afara unei cereri exprese, parintii divortati vor continua sa isi exercite custodia comuna asupra copiilor lor.
:surrender: OLANDA: In urma unui divort, parintii vor continua sa imparta custodia copiilor lor.
:surrender: ANGLIA: Daca parintii divorteaza, acestia isi pastreaza amandoi in intregime responsabilitatile parintesti.

Va cer sprijinul pentru modificarea legii din Romania in spiritul legilor europene care prevad responsabilitati parintesti comune si nu unilaterale.

Gasiti aceata idee promovata pe site-ul:

www.geocities.com/custodiecomuna/semnaturi.html
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iunie 2008
remusoctavian, utilizator
De acord, dar nici unul din termeni nu are sensul de simpla paza si pastrare a unui obiect (cum are custodie in limba romana).

Atat garde cat si sorge au si sens de supraveghere respectiv ingrijire, grija.
Iar custody = the legal right or duty to take care of or keep sb/sth; the act of taking care of sth/sb

a incredinta = a da pe cineva sau ceva in grija cuiva demn de incredere (in + credinta).
Ultima modificare: Marți, 24 Iunie 2008
romascanu, moderator
Interesant subiect...dar...daca dragostea s-a terminat(altfel nu s-ar fi ajuns la divort)ar trebui sa ramana intelegerea(nevoilor copilului)si comunicarea.Divortul separa doi oameni care nu mai gasesc numitorul comun,nu ar trebui sa separe parintii de copii,asa e.E adevarat ca timpul efectiv petrecut alaturi de copil e important,insa de multe ori e mai importanta calitatea decat durata.Intelegem frustrarea parintelui care nu a primit copilul,insa nu stiu daca aceasta custodie comuna ar rezolva problema cu adevarat,ci comunicarea intre cei doi fosti soti cu privire la nevoile copilului.Asa ca ma aventurez sa spun ca daca comunicare si intelegere nu e,nimic nu e.Ce folos ca s-ar obtine aceasta custodie comuna,daca unul dintre cei doi fosti soti o tine pe a lui ca el are dreptate,iar celalalt sustine ca el are dreptate.Haideti sa luam de exemplu alegerea scolii la care invata copilul(pana pe a opta,pentru ca apoi e normal sa-si cam aleaga singur drumul,in fctie de aptitudini).La custodie comuna,dreptul este fifty-fifty,nu?Si daca totusi,parintii sunt posesorii unei custodii comune,obtinute prin lege,dar nu sunt de acord asupra scolii la care sa mearga copilul,ce se intampla atunci?O sa se apeleze la instanta sa hotarasca ea la ce scoala va merge copilul?E ciudat cum fiecare crede ca la el ar duce-o mai bine copilul,dar de copil cine tine seama?Cand e mic,cel caruia i-a fost incredintat are intr-adevar responsabilitati mult mai mari si pentru simplul fapt ca e singur,daca fetita nu vrea fustita rosie si o vrea pe cea albastra,il sunam pe fostul sa vedem ce zice el?Ca poate daca ar fi acasa ar lua fetita fustita care ar dori-o el,nu ea?Sa fim seriosi,in fiecare familie situatia sta diferit,cum sa faca legea sa impace si femeia si barbatul?Nu ar face doar sa complice mai mult ceea ce e si asa destul de complicat?Dupa cum spuneam,unele lucruri nu se rezolva decat prin comunicare,nu prin constrangere,iar in asa un subiect sensibil cred ca ar fi nevoie mai degraba de un consilier psihologic decat de litera legii.Custodie comuna e cand suntem impreuna,casatoriti si cu copilul alaturi,nu vad cum s-ar aplica asta cand esti divortat,fara a face copilul sa sufere.Daca copilul este suficient de mare,sa zicem dupa zece ani,credeti ca daca statul l-a incredintat mamei dar el vrea in week-end la tata,il poate opri cineva,fara a-i afecta psihicul?Sau in cazul primirii acestei custodii comune dar fara intelegere din partea parintilor in cauza,care sa-i ingradeasca pe rand dreptul la legaturi cu celalalt,ce s-ar rezolva?Ca doar n-o sa mergem sa-l luam de la celalalt cu hartiuta pe care scrie custodie comuna de fiecare data,doar pentru ca asa a zis legea.Nu cred ca litera legii poate rezolva problema copilului,nici macar pe a parintilor,daca nu exista intelegere si comunicare intre ei,macar de dragul copilului,pentru care trebuie facut totul ca sa nu simta razboiul mut sau nu dintre parinti.Tot pipa pacii in ceea ce-l priveste pe copil da rezultatele cele mai bune.
romascanu a scris:

De acord, dar nici unul din termeni nu are sensul de simpla paza si pastrare a unui obiect (cum are custodie in limba romana).

Atat garde cat si sorge au si sens de supraveghere respectiv ingrijire, grija.
Iar custody = the legal right or duty to take care of or keep sb/sth; the act of taking care of sth/sb

a incredinta = a da pe cineva sau ceva in grija cuiva demn de incredere (in + credinta).

Da doamna... asta-i si motivul pentru care nicodata o traducere a unui text juridic nu va fi suta la suta corecta... Pentru ca se folosesc anumiti termeni, insa instituiile definite prin acei termeni sunt diferite in fiecare sistem de drept...
Custody, incredintare, garde, sorgerecht... etc!
Acuma... io privesc toate astea un pic mai lejer... Daca toata lumea foloseste termenul custodie in materie, atunci folosesc si eu custodie... desii stiu ca termenul legal este incredintare...
Buna ziua!
Sa presupunem ca un tata care locuieste in nord-ull tarii ar castiga custodia comuna a copilului care locuieste in sud sau chiar in alta tara si mai este si mic , ar mai putea fi vorba de custodie comuna in asemenea cazuri?Ce ar trebui sa faca parintii ?Sa-l creasca fiecare cate 1 an?
Astept raspuns.

D-ule avocat nu credeti caprin acest proces se incalca interesul suprem al copilului avand in vedere varsta acestuia?
Cum credeti ca se simte fata cand vede tot acest circ?Consider ca sentimentele ei fata de parinti sunt mai importante si nu cred ca poate vreo instanta din lume sa hotarasca pe cine sa iubeasca copilul mai mult.
Cred ca aceasta custodie comuna ar trebui acordata parintilor care pot comunica doar in interesul copilului si ptr a se dovedi acest lucru poate ca ar trebui sa le fie evaluat comportamentul fata de copil impreuna si separat, sa se urmareasca daca mai au resentimente unul fata de altul .
poate ca ar trebui impuse niste reguli stricte ptr ca aceasta custodie comuna sa functioneze si sa tina seama permanent de interesul copilului .

:offtopic: Nu mai redactati mesaje consecutive, va rog consultati Regulamentul in acest sens.
Va multumesc pentru intelegere.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iunie 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Va multumesc pentru interesul pentru tema propusa. Din ultimele interventii s-au conturat cateva idei utile demersului meu.

1. Nu am sustinut niciodata eliminarea custodiei unilaterale ci completarea legii si cu posibilitatea acordarii custodiei comune. In exemplul postat de doamna liviuta 24 solutia se impune de la sine: custodie unilaterala cordata unuia din parinti. Nu sustin aberatii. Atunci cand instanta ar avea informatii care sa o conduca spre concluzia ca ambii parinti isi pot aduce aportul la cresterea copilului: material, social, logistic sau cum mai vreti sa-i spuneti, atunci si numai atunci sa dea un verdict in sensul custodiei comune. Nu sustin nicio secunda sa prevaleze orgoliul parintelui in fata interesului copilului, dar nici copilul sa zica vreau in week-end la tata si mama sa aiba acoperirea legala sa zica: Nu, pentru ca eu am custodia deci eu decid ca stai acasa.

2. Ati atins bine problema evaluarii pshihologice a intregii familii care se desparte, mama, tata, copii. In cazul meu mi-ar fi fost de foarte mare ajutor ca cineva de specialitate sa completeze instanta de judecata cu o consiliere psihologica. Nu exista aceasta practica la noi. Sunt absolut convins ca daca s-ar fi procedat astfel aceasta expertiza ar fi recomandat pastrarea relatiilor parinte-copil de catre ambii parinti. Si atunci, daca instanta tinea cont de o astfel de evaluare nu ar mai fi fost loc de sicanele la care sunt supus.

3. Nu m-am gandit niciodata ca principiul custodiei comune sa se refere la rochita pe care sa o ia dimineata copila. Ca sa nu mai vorbesc in termeni generali iata un exemplu din cazul meu. Fetita trebuia sa mearga la o scoala unde mergeau majoritatea copiilor care terminau gradinita din zona in care locuiam. Se vorbise cu educatoarea si fetita avea recomandarea dansei. duopa divort eu mi-am aratat disponibilitatea de a o duce pe fetita zilnic si a o aduce zilnic de la scoala. Nu era o distanta mare. Fosta sotie s-a mutat cu 5 strazi mai incolo de unde statea cu mine. fosta sotie, in virtutea custodiei nilaterale pe care a primit-o a decis sa o dea pe fetita la o alta scoala, o scoala confesionala de o confesiune diferita de a mea si chiar a ei, dar mai aproape de ea sub pretextul ca acolo e mai aproape ca oricum nu se poate baza pe mine (asta a fost motivul pe care l-a invocat dupa ce afland intamplator ca fetita nu va mai merge unde era hotarat am luat-o putin laintrebari). Nu e normal ca eu ca tata sa imi arat disponobilitatea de a participa la programul copilului si sa fiu oprit legal. Nu e normal sa aflu "din targ" despre scoala pe care o va urma copilul meu, cred ca acest gen de hotarare se ia impreuna cu celalat parinte indiferent daca sunt divortati sau nu.

Multumesc pentru preocupare. Sper ca in acest fel sa se cristalizeze cat mai bine ce ar trebui sa fie si ce nu ar trebui sa fie custodia comuna.
Ultima modificare: Marți, 24 Iunie 2008
remusoctavian, utilizator

Alte discuții în legătură

Custodie comuna eoret eoret Vreau sa stiu daca legislatia romana permite custodia comuna avand in vedere ca parintii sunt de acord (minorul are 3 ani si 5 luni). (vezi toată discuția)
Schimbare custodie ALICE000 ALICE000 Buna ziua. Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva.In urma cu 2 ani am divortat de sotul meu, iar custodia baietelului nostru in varsta de 12 ani acum ... (vezi toată discuția)