avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea strangere de semnaturi pentru custodie comuna minori
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

strangere de semnaturi pentru custodie comuna minori

Buna ziua,

Numele meu este Remus Octavian din Cluj-Napoca si sunt tatal divortat al unei fetite de 7 ani.

Am citit mult pe internet despre starea de fapt din Romania legata de incredintarea minorilor dupa divort. Concluzia este mai mult decat evidenta: in majoritatea covarsitoare a cazurilor mamele primesc custodia fara sa se tina cont ca exista si un tata. Tatal devine un simplu platitor de pensie alimentara si ramane la bunul plac al mamei in ceea ce priveste implicarea lui in viata propriilor copii. Insusi termenul de "drept de vizitare pentru tata" este jignitor pentru calitatea de tata. Cauza acestei stari de lucruri este faptul ca legea din Romania nu contine si posibilitatea acordarii custodiei comune a minorului.

Solutia este numai una singura: modificarea legii romanesti in ceea ce priveste acordarea custodiei minorilor. Pentru modificarea unei legi in Romania este necesara demararea unei campanii de strangere de semnaturi, 100 000 de semnaturi, care sa vizeze propunerea legislativa dorita. Apoi se depune in parlament propunerea de modificare a legii insotita de lista semnaturilor.

Va invit pe toti cei care sunteti interesati de soarta copiilor vostri, tati sau mame, divortati sau nu, care aderati la principiul acordarii custodiei comune a minorului sa va exprimati acordul trimitand un e-mail la adresa custodie.comuna@gmail.com.

Va invit pe toti cei interesati, mame sau tati, sa ne constituim intr-o forma juridica de actiune, de exemplu asociatie si sa actionam unitar.

Pentru a fi inteles mai bine demersul meu va voi da cateva exemple din legislatiile catorva tari importante membr ale Uniunii Europene.
Fara a fi exclusa si custodia partiala si interesul suprem al copilului, iata ce spun legislatiile altor tari europene pe tema responsabilitatii parintesti (am numit custodia) in cazul divortului:

:surrender: FRANTA: Divortul parintilor nu are niciun efect asupra regulilor ce guverneaza autoritatea parinteasca asupra copiilor.
:surrender: GERMANIA: In afara unei cereri exprese, parintii divortati vor continua sa isi exercite custodia comuna asupra copiilor lor.
:surrender: OLANDA: In urma unui divort, parintii vor continua sa imparta custodia copiilor lor.
:surrender: ANGLIA: Daca parintii divorteaza, acestia isi pastreaza amandoi in intregime responsabilitatile parintesti.

Va cer sprijinul pentru modificarea legii din Romania in spiritul legilor europene care prevad responsabilitati parintesti comune si nu unilaterale.

Gasiti aceata idee promovata pe site-ul:

www.geocities.com/custodiecomuna/semnaturi.html
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iunie 2008
remusoctavian, utilizator
J H a scris:

Doamna, aici n-aveti dreptate...
In varianta romana se foloseste termenul de incredintare, tocmai pentru ca textul sa fie adaptat legislatiei romanest, care vorbeste tot despre incredintare (art 42 codul familiei)

In varianta in lb. engleza se foloseste termenul "rights of custody an rights of access" in lb. franceza "le droit de garde et le droit de visit" iar in germana "Sorgerecht und das Umgangsrecht".

Nici nu se poate spune ca una din variante este corecta sau falsa, deoarece regulamentul asta nu reglementeaza instutia in sine, ci doar competenta instantelor, iar pentru intelegerea competentelor era necesara adaptarea textului la dreptul intern al fiecarui stat membru.

Asa ca termenul de incredintare... nu este deloc termenul folosit de EU ci este doar adaptarea lui la realitatile romanesc.


Nu degeaba imi place JH.:)
Vede bine lucrurile si le analizeaza sub mai multe aspecte.
Legislatia romaneasca trebuie armonizata cu prevederile UE si usor, usor, un simplu cuvant romanesc (incredintare) nu va mai putea sa genereze inechitati si incalcari de drepturi.
Viata sociala evolueaza si legislatia romaneasca sub aspectul termenilor folositi este invechita.;)
Nu termenul utilizat este esential, ci semnificatia sa in raport de realitatile sociale existente si legislatia europeana.

avocat Claudiu Lascoschi
N-am stiut ca exista mai multe feluri de custodii, scuze pentru greseala dar nu am avut de-a face cu asa ceva in afara de mom divortului in care nu am auzit acest termen ci doar pe cel de incredintare spre crestere si educare a minorei....:slap:
In orice caz ne expuneti doar partea d-voastra de adevar si deci nu cred ca se poate exprima cineva obiectiv(poate gresec)
De obicei adevarul este undeva la mijloc.
Ati fi de acord sa i se acorde custodie comuna unui tata dupa multi ani de absenta din viata copilului sau?Si daca da, de ce ar trebui sa tina cont instanta( in privinta tatalui in special) in acordarea acestei sanse?
Va urez bafta in demersul d-voastra.
In general incerc sa privesc adevarul in fata.Nu il ocolesc.
Nu stiu exact in acest moment daca exista o hotarare judecatoreasca care sa ratifice intelegerea dintre parti pt o ,,custodie comuna", insa, acel moment este cu siguranta foarte aproape in conditiile in care parintii se inteleg pe acest aspect.
Termenul incredintare la care va referiti la o prima vedere pare sa creeze probleme, insa chiar si asa daca interesul suprem al minorului reclama o legatura stransa cu ambii parinti si acestia sunt de acord nu pun mare pret pe acest termen.
In viata sociala s-a sustinut si s-a dovedit faptul ca este spre binele minorului ca acesta sa mentina legaturi personale cu ambii sai parinti si acest lucru nu inseamna neaparat ca unul dintre parinti sa erxercite aproape exclusiv acele legaturi personale ca urmare a incredintarii minorului iar celalat parinte ( tatal) sa fie aproape exclus de la exercitarea unui drept care poate fi in interesul superior al minorului.
In cazul in care se desfasoara divortul aceasta custodie comuna poate crea acea un echilibru psihic pentru minor care nu se vede dintr-o data deposedat de drepturile de a-si vedea ambii parinti in mod egal.

Nicaieri nu scrie ca tatal are dreptul la legaturi personale cu propriul sau copil doar in weekend si o luna pe an.;)
Deci, incercati inca o data sa vedeti unde s-a ascuns adevarul.:(

Ceea ce ziceti dvs despre tatal care dispare subit ani de zile si revine apoi, prezinta deosebiri fundamentale fata de ceea ce discutam efectiv aici.
Discutiile ar fi mult mai complicate, insa, cu toate acestea pot exista explicatii plauzibile si rezonabile din partea tatalui chiar si in aceasta situatie.
O problema ar putea sa o constituie racirea relatiilor dintre tata si minor, caz in care minorul ar putea sa aiba o afectiune foarte scazuta fata de tatal sau din diferite motive.Intrucat motivele pot fi deosebit de variate nu inteleg sa le discutam.

avocat Claudiu Lascoschi
Doamna liviutza24,
Raspunsul la intrebarea dumneavoastra e foarte simplu: NU. Un parinte care nu se intereseaza de copilul sau cu anii ce sa mai ceara? Ce sa mai demostreze? Daca dumneavoastra nu i-ati ingradit cu nimic incercarile (eventuale) de a se implica in creterea copilului nu vad de ce i s-a da dupa ani de zile vreun drept. In aceatsa situatie descrisa de dumneavoastra este clar ca incredintarea unilaterala a copilului este solutia corecta.
In cazul meui si va sigur ca si a multor altor tati situatia e alta: vrei sa-ti vezi copilul, vrei sa participi la viata lui si nu esti lasat. Eu nu vreau sa astept ani de zile in incercari sterile de a ma implica in viata copilului ca dupa aceea sa mi se puna: "..... pai, n-ai facut nimic, acum ce mai doresti?"

Cu riscul de a ma repeta: eu nu sustin inlocuirea incredintarii unilaterale cu cea comuna ci prezenta in lege a ambelor variante, si comuna si unilaterala. Militez pentru a avea o sansa atunci cand te dovedesti disponibil si responsabil de a participa la creterea copilului tau. Acum, daca mama e "ghitza contra" n-ai nicio sansa, poti sa fii poleit cu aur, pentru ca exista doar incredintarea unilaterala.
Atata timp cat motivul pentru care tatal nu a reusit sa isi vada copilul ne scapa nu avem posibilitatea de a trage concluzii obiective.De pilda, daca tatal suna minorul dar nu vine sa il vada...

Raspunsuri nu se pot da decat in cazuri concrete, nu si in cazuri relative atata timp cat nu este cunoscut motivul si imprejurarile de fapt care au generat aceasta situatie.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Custodie comuna eoret eoret Vreau sa stiu daca legislatia romana permite custodia comuna avand in vedere ca parintii sunt de acord (minorul are 3 ani si 5 luni). (vezi toată discuția)
Schimbare custodie ALICE000 ALICE000 Buna ziua. Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva.In urma cu 2 ani am divortat de sotul meu, iar custodia baietelului nostru in varsta de 12 ani acum ... (vezi toată discuția)