avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1083 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea strangere de semnaturi pentru custodie comuna minori
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

strangere de semnaturi pentru custodie comuna minori

Buna ziua,

Numele meu este Remus Octavian din Cluj-Napoca si sunt tatal divortat al unei fetite de 7 ani.

Am citit mult pe internet despre starea de fapt din Romania legata de incredintarea minorilor dupa divort. Concluzia este mai mult decat evidenta: in majoritatea covarsitoare a cazurilor mamele primesc custodia fara sa se tina cont ca exista si un tata. Tatal devine un simplu platitor de pensie alimentara si ramane la bunul plac al mamei in ceea ce priveste implicarea lui in viata propriilor copii. Insusi termenul de "drept de vizitare pentru tata" este jignitor pentru calitatea de tata. Cauza acestei stari de lucruri este faptul ca legea din Romania nu contine si posibilitatea acordarii custodiei comune a minorului.

Solutia este numai una singura: modificarea legii romanesti in ceea ce priveste acordarea custodiei minorilor. Pentru modificarea unei legi in Romania este necesara demararea unei campanii de strangere de semnaturi, 100 000 de semnaturi, care sa vizeze propunerea legislativa dorita. Apoi se depune in parlament propunerea de modificare a legii insotita de lista semnaturilor.

Va invit pe toti cei care sunteti interesati de soarta copiilor vostri, tati sau mame, divortati sau nu, care aderati la principiul acordarii custodiei comune a minorului sa va exprimati acordul trimitand un e-mail la adresa custodie.comuna@gmail.com.

Va invit pe toti cei interesati, mame sau tati, sa ne constituim intr-o forma juridica de actiune, de exemplu asociatie si sa actionam unitar.

Pentru a fi inteles mai bine demersul meu va voi da cateva exemple din legislatiile catorva tari importante membr ale Uniunii Europene.
Fara a fi exclusa si custodia partiala si interesul suprem al copilului, iata ce spun legislatiile altor tari europene pe tema responsabilitatii parintesti (am numit custodia) in cazul divortului:

:surrender: FRANTA: Divortul parintilor nu are niciun efect asupra regulilor ce guverneaza autoritatea parinteasca asupra copiilor.
:surrender: GERMANIA: In afara unei cereri exprese, parintii divortati vor continua sa isi exercite custodia comuna asupra copiilor lor.
:surrender: OLANDA: In urma unui divort, parintii vor continua sa imparta custodia copiilor lor.
:surrender: ANGLIA: Daca parintii divorteaza, acestia isi pastreaza amandoi in intregime responsabilitatile parintesti.

Va cer sprijinul pentru modificarea legii din Romania in spiritul legilor europene care prevad responsabilitati parintesti comune si nu unilaterale.

Gasiti aceata idee promovata pe site-ul:

www.geocities.com/custodiecomuna/semnaturi.html
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iunie 2008
remusoctavian, utilizator
Ceea ce a aratat Elis mai sus este corect.

Pana in prezent nu am avut niciun proces in care sa fie audiat un copil sub varsta de 10 ani.
Un avocat ar putea sa caute sa gaseasca o cale.De putut se poate sa fie audiat.Au existat precedente din cate am inteles.
Nu am fost interesat de aceasta problema pana acum.

avocat Claudiu Lascoschi
Desi v-am citat din Codul familiei si alti colegi v-au citat din alte prevederi legale, continuati sa sustineti ca nu exista prevederi legale pentru situatia dumneavoastra. Numai ca retineti ce vreti din ceea ce cititi.
NU scrie nicaieri in, nici o lege, ca aveti dreptul la 2 vizite pe luna la minora. V-am mai scris si eu, si altii ca oricand puteti cere schimbarea conditiilor de vizitare, in functie de varsta si atasamentul minorei.
Raman la ideea ca o custodie comuna ar continua certurile si scandalurile dintre parinti, care oricum nu se inteleg...
Puteti dovedi cu martori ca mama nu se intereseaza de copil, il neglijeaza?? Ca-l bate? NU-i asigura conditii de crestere si educare? Doar in aceasta situatii de genul acesta ati putea cere reincredintarea minorei... Iar in subsidiar, sa i se permita sa locuiasca, sa zicem o luna in vacanta de vara si o saptamana in vacanta de iarna la tata. Este destul de mare copilul pentru a putea locui si la tata, mai ales daca exista un atasament deosebit intre acestia...

Asta e situatia cand divorteaza parintii: copilul oricum sufera pentru ca isi iubeste la fel ambii parinti si nu-i judeca, indiferent cum se comporta cu el...
Cand nu mai raman bunuri de partajat, parintii isi disputa copilul...

Am avut mai multe situatii in care minorul, sau minorii s-au incredintat tatalui. Motivele au fost diverse...
Cunosc tati care si-au luat concediu pentru ingrijrea copilului. In eventualitatea unui divort, s-ar tine cont de acest aspect la incredintarea minorului.

Practica, "inteleptii satului", "varstinicii facultatii"" si pe cine ati consultat, sau n-ati consultat in problema dumneavoastra personala, nu constituie izvor de drept si, indiferent ce spun acestia, nu are absolut nici o importanta... Eu zic ca nimeni nu e expert in viata personala a altcuiva...
Cine va opreste sa faceti procese peste procese prin care, macar sa o sicanati pe mama si sa o purtati prin instante, sa-i aratati ca luptati pentru copil (pentru ca, dupa cum am vazut eu, continuati sa vreti sa-i demostrati ceva fostei sotii). O fi firea demonstrativa deformatie profesionala matematica? :)
Eu va vad inca legat ca si cu un elastic de fosta sotie si va tot apropiati, pentru a fi aruncati maaai departe, tot mai departe unul de celalalt, intr-o relatie de dependenta iubire-ura...

Ce sa zic? NU va lasati! Luptati in continuare... Speranta moare ultima... dar pentru asta, trebuie sa incetati sa va mai lamentati si sa va plangeti de mila... Rolul de victima este cel mai usor de asumat in viata...
Succese nebanuite!
Ultima modificare: Joi, 26 Iunie 2008
avTodincaVeronica, utilizator
Eu nu va sfatuiesc sa faceti procese dupa procese asa cum arata mai sus Todinca.

Va pierdeti credibilitatea daca procedati asa.
Trebuie sa deschideti un proces si sa obtineti cu acea ocazie tot ceea ce este de obtinut.Altfel riscati sa ajungeti sa va judecati fara sens si sa va faceti nervi.
Nu am inteles ce parere are Todinca despre audierea minorului care are varsta sub 10 ani, insa daca nu procedati la ascultarea minorului veti avea mari probleme in a obtine ceea ce vreti.
Din punctul meu de vedere ascultarea minorului este in mod cert in favoarea dvs si mama copilului se va opune din rasputeri sa impiedice realizarea acestui lucru.
Degeaba luptati in van.
Trebuie sa va angajati un avocat care sa aiba vointa de a va ajuta.Daca avocatul nu va avea vointa de a va ajuta nu cred ca o sa iasa prea bine pt dvs procesul.

avocat Claudiu Lascoschi
Domnule remus, eu am reprezentat tati atat in cereri de incredinatre a minorului, dar si in cerere de reincredintare a doi minori.
Ce sa va spun? Nu cunosc avocati care sa refuze cauze pentru ca mama nu e tata sau invers. Dar stiu ca sunt multi care refuza cauze pentru ca nu sunt probe... nu are rost sa iei banii omului in aceste cazuri.
Incerci, cel mult, sa-ti inveti clientul sa-si faca probe si ii spui sa vina la tine dupa ce reuseste. Or, rar revin...

Nu cred ca exista avocat care sa spuna ca nu ia cazul pentru ca trebuie sa demonstreze ca mama, prof universitar, e nepotrivita.
Spuneti ca ea are avantajul ca fata e la ea; corect, dar nu l-a avut de la inceput, erati egali initial...

Deci... am avut cazuri, le-am luat, am castigat... Dar, sincer, daca problema ar fi stat ca in cazul dv., nu stiou daca as fi intrat intr-un astfel de dosar: nu va sprijiniti pe probe ci, asa cum spunea si olega, pe ce va face ea sau nu...
Cred ca v-as sugera sa va constituiti probe intai, ca sa nu p[lecati fara arme la razboi...

Claudiu, nu stiu ce impresii ai ca se poate audia minorul sub 10 ani sau ce precedenta (cu valoare juridica zero sunt), cert ca e articol in acest sens in legea 272. Aici nu e vorba de impresii, ci de drepturile copilului. Ceea ce spune el va fi interpretat in functie de discernamantul de care da dovada, dar e dreptul lui sa fie ascultat.
Am ascultat minor sub 10 ani si in recurs importiva uneio ordonante presedintiale... Iar recursurile sunt judecate pe banda rulanta, fara mari eforturi de administrare alte dovezi.
Se audiaza, doar trebuie sa ceri in baza de text de lege.
Avlil, atunci cand ai dreptate sunt de acord cu tine.:)
Din ultimele doua paragrafe scrise de tine rezulta ca se poate audia minorul sub 10 ani ceea ce ii confera mari sanse tatalui.
Chiar si daca nu exista un text de lege se putea audia minorul.Nu iti trebuie un text de lege expres in aceasta privinta, mai ales atunci cand este vorba de exercitarea dreptului la legaturi personale cu minorul.
Este util ca judecatorul sa aiba cunostiinta de ceea ce vrea minorul si ce parere are acesta.
Termenul de ,,discernamantul minorului sub 10 ani" este cam mult spus:) dar minorul are si el o vointa si simtaminte si judecatorul este in masura de a le putea aprecia in concret.;)
In masura in care este privat de dreptul sau tatal minorului, in aceeasi masura este privat si copilul dreptul sau de a-si vedea tatal si de a tine legatura cu el.
Deci, continutul notiunii de interes suprem al minorului poate da nastere drepturi concrete care intra chiar in continutul acestei notiuni reglementate de lege.;)
Si argumente suplimentare se pot gasi de catre un avocat care are vointa de a cauta asa cum spuneam.
Daca exista un text de lege lucrurile sunt mult simplificate.Tot asa cum spuneam, pana in prezent nu m-a interesat sa ajung la audierea unui minor sub 10 ani.
Daca copilul are varsta mai mare de 6 ani poate fi audiat cu succes ( in opinia mea evident).:)

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Custodie comuna eoret eoret Vreau sa stiu daca legislatia romana permite custodia comuna avand in vedere ca parintii sunt de acord (minorul are 3 ani si 5 luni). (vezi toată discuția)
Schimbare custodie ALICE000 ALICE000 Buna ziua. Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva.In urma cu 2 ani am divortat de sotul meu, iar custodia baietelului nostru in varsta de 12 ani acum ... (vezi toată discuția)