avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 995 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea strangere de semnaturi pentru custodie comuna minori
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

strangere de semnaturi pentru custodie comuna minori

Buna ziua,

Numele meu este Remus Octavian din Cluj-Napoca si sunt tatal divortat al unei fetite de 7 ani.

Am citit mult pe internet despre starea de fapt din Romania legata de incredintarea minorilor dupa divort. Concluzia este mai mult decat evidenta: in majoritatea covarsitoare a cazurilor mamele primesc custodia fara sa se tina cont ca exista si un tata. Tatal devine un simplu platitor de pensie alimentara si ramane la bunul plac al mamei in ceea ce priveste implicarea lui in viata propriilor copii. Insusi termenul de "drept de vizitare pentru tata" este jignitor pentru calitatea de tata. Cauza acestei stari de lucruri este faptul ca legea din Romania nu contine si posibilitatea acordarii custodiei comune a minorului.

Solutia este numai una singura: modificarea legii romanesti in ceea ce priveste acordarea custodiei minorilor. Pentru modificarea unei legi in Romania este necesara demararea unei campanii de strangere de semnaturi, 100 000 de semnaturi, care sa vizeze propunerea legislativa dorita. Apoi se depune in parlament propunerea de modificare a legii insotita de lista semnaturilor.

Va invit pe toti cei care sunteti interesati de soarta copiilor vostri, tati sau mame, divortati sau nu, care aderati la principiul acordarii custodiei comune a minorului sa va exprimati acordul trimitand un e-mail la adresa custodie.comuna@gmail.com.

Va invit pe toti cei interesati, mame sau tati, sa ne constituim intr-o forma juridica de actiune, de exemplu asociatie si sa actionam unitar.

Pentru a fi inteles mai bine demersul meu va voi da cateva exemple din legislatiile catorva tari importante membr ale Uniunii Europene.
Fara a fi exclusa si custodia partiala si interesul suprem al copilului, iata ce spun legislatiile altor tari europene pe tema responsabilitatii parintesti (am numit custodia) in cazul divortului:

:surrender: FRANTA: Divortul parintilor nu are niciun efect asupra regulilor ce guverneaza autoritatea parinteasca asupra copiilor.
:surrender: GERMANIA: In afara unei cereri exprese, parintii divortati vor continua sa isi exercite custodia comuna asupra copiilor lor.
:surrender: OLANDA: In urma unui divort, parintii vor continua sa imparta custodia copiilor lor.
:surrender: ANGLIA: Daca parintii divorteaza, acestia isi pastreaza amandoi in intregime responsabilitatile parintesti.

Va cer sprijinul pentru modificarea legii din Romania in spiritul legilor europene care prevad responsabilitati parintesti comune si nu unilaterale.

Gasiti aceata idee promovata pe site-ul:

www.geocities.com/custodiecomuna/semnaturi.html
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iunie 2008
remusoctavian, utilizator
Cred ca s-au inteles gresit descrierile de situatii pe care le-am prezentat aici: eu nu ma lamentez, nu-mi plang de mila. Ca am o doza mare de frustrare, este adevarat si eu consider ca am si motive. Eu am incercat sa sustin ideea ca odata divortat legea si opinia publica (care influenteaza judecata decidentilor, ca tot oameni sunt si ei) da credit mult mai mult mamei.
Stiti cu totii foarte bine ca nu totdeauna totul se judeca in sala de judecata. De urmatoarea situatie ce ziceti?

O ruda apropiata fostei sotii este judecator la Cluj. Acesta suna un superior al meu fara a avea nicio calitate oficiala in acest sens si i se plange ca anagjatul sau este prea insistent si doamana e stresata din cauza asta si sa fiu putin atentionat. Respectivul superior ma suna si imi spune cu buna-credinta, asta nu contest: omule nu te pune, las-o moarta ca pierzi . Eu zic ca asta e hartuire (nu-mi plang de mila) iar un astfel de judecator ar trebui cel putin tras de maneca. Dar asa cum spunea colega Veronica, trebuie probe. Am fost la politie, iar inspectorul a zis: domnule sunteti sigur ca vreti sa implicati un judecator in povestea asta?

Asa ca ... cum de fapt stim cu totii e o lupta cu morile de vant. Credeti ca inteleptii satului cum ii numeste Veronica :) nu tot din experienta vorbesc. Daca ar fi roza situatia tatilor divortati din punctul de vedere al drepturilor parintesti credeti ca ar mai exista asociatia tatilor?


Data post: Luni, 3 Noiembrie 2008, 20:08
Subiect: RE: strangere de semnaturi pentru custodie comuna minori

A luat fiinta, oficial, filiala Clujeana a asociatiei TATA, Alianta Antidiscriminare a Tuturor Tatilor din Romania.

Aceasta asociatie militeaza pentru modificarea legislatiei romanesti in sensul introducerii custodiei comune.

Asociatia are sediul central in Bucuresti, iar pana acum are filiale in Cluj, Sibiu, Arges, Valcea, Ilfov si in curand Maramures.

Invitam pe toti tatii responsabili, care se considera discriminati fiind impiedicati sa fie prezenti in viata copiilor lor in urma unui divort, sa ni se alature in efortul nostru de a corecta legislatia familiei in sensul introducerii custodiei comune.

Asociatia TATA
www.tata.org.ro (site in constructie)
Bogdan Draghici - presedinte, Bucuresti
asociatiatata@gmail.com

Remus Cimpean
TATA Cluj
custodie.comuna@gmail.com

:offtopic: Interventie moderator
Nu ne dorim sa postezi mai multe mesaje consecutive in aceeasi discutie. Daca ai mai multe lucruri de spus, poti folosi functia de editare a mesajului anterior.
Postarea mai multor mesaje consecutive este o incalcare a Regulamentului forumului.
Ultima modificare: Luni, 3 Noiembrie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
PENTRU GABRIELLE10:
ati cunoscut multe cazuri in romania in care sa se acorde custodie comuna copilului si asta sa-i dauneze? de unde stiti ca n-ar fi mai bine asa? e usor sa vorbesti atunci cand esti favorizat de lege, dar pentru experienta dumneavoastra personala ar trebui sa incarcati si invers. Sa vedem atunci cum va place sa platiti pensie alimentara si cineva in afara de dumnezeu sa decida ca nu aveti dreptul sa va vedeti PROPRIUL COPIL decat o data pe saptamana sau mai putin, cand nici macar nu sunteti vinovata in divort
Ultima modificare: Marți, 14 Iulie 2009
mariusb123, utilizator
Stimati parinti aflati in situatia unui divort,

Va rog sa popularizati chestionarul pentru studiul.

"PARINTII DIVORTATI AU SANSE EGALE IN ROMANIA DE A PASTRA LEGATURA CU COPIII LOR?"

Chestionarul il gasiti la adresa de mai jos. Intrati si completati chestionarul, daca acest lucru vi se pare potrivit

[ link extern ]

Studiul se afla in etapa de strangere de date. O perioada de timp (probabil cateva saptamani) chestionarul va fi deschis pentru colectarea de date. Apoi va urma o perioada de analiza statistica a datelor. In final rezultatele se vor sintetiza sub forma unui raport din care se vor trage concluziile care sa raspunda intrebarii lansate de acest studiu. Concluziile vor fi date publicitatii.

Dorim ca acest studiu sa fie privit ca o abordare serioasa, pe baze stiintifice, chiar daca nu exhaustiva, a problematicii "relatia copil-parinte postdivort".

Daca intampinati greutati in accesarea link-ului va rog sa ma contactati la adresa rocampean@gmail.com sau pe forum.

Cu stima,

Remus Octavian Campean
Custodia comuna ar fi o chestie care s-ar aplica numai acolo unde partile inteleg, reciproc, rolul pe care il reprezinta pt. copil, caci , acolo unde nu exista intelegere, ar fii un cosmar si o cearta continua cu privire la copil.
Este o chestie fireasca si sunt de acord cu custodia comuna, pentru ca asa cum spune si legea (un non sens, dealtfel), parintele care pierde custodia minorului are dreptul de a se implica in cresterea si dezvoltarea sa , insa cum se va face....4zile pe luna???? Cel mai mult conteaza intelegerea dintre parinti si precum inteleg din multe cazuri, mamele (caci lor li se incredinteaza copii), se opun imixtiunii tatalui in problemele minorului si atunci ce te faci? Totusi vedeti ca in afara exista cadru specializat (se face, din cate am inteles, o mediere de catre un cadru specializat) care se implica in caz.
La noi nu o sa gasim suport niciunde, caci nu are nimeni interes sa se implice in probleme de acest gen si suntem, in general o societate bazata pe ,,arunca piatra'' fara sa intelegem si sa ne punem si in rolul celuilalt sa vedem mai presus de parerile noastre sa incercam pe cat posibil sa fim impartiali si corecti.
Mai scria cineva ca oricum sunt putini tatii care cer incredintarea copiilor... si asta ce inseamna, ca-i judecam pe toti la fel, chiar daca exista 1% care se lupta pt. binele copilului. Eu unul nu dau inapoi chiar daca am o sansa de 0,00001, asa am fost educat si cred ca daca toti am fii asa ambitiosi (chiar daca asta inseamna sa si pierzi), nu numai in aceasta problema, altfel ar arata Romania astazi, altfel ar arata sistemul juridic si legislativ.
Insa suntem,unde suntem, din cauza celor care nu incearca nici o idee (nici ni au habar pe ce lume traiesc) si daca cineva vine cu o propunere repede il luam la fuga.
Eu unul sunt de acord cu acesta propunere si va felicit pt. initiativa.=D>
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iulie 2009
KENNSO, utilizator
mariusb123 a scris:

PENTRU GABRIELLE10:
ati cunoscut multe cazuri in romania in care sa se acorde custodie comuna copilului si asta sa-i dauneze? de unde stiti ca n-ar fi mai bine asa? e usor sa vorbesti atunci cand esti favorizat de lege, dar pentru experienta dumneavoastra personala ar trebui sa incarcati si invers. Sa vedem atunci cum va place sa platiti pensie alimentara si cineva in afara de dumnezeu sa decida ca nu aveti dreptul sa va vedeti PROPRIUL COPIL decat o data pe saptamana sau mai putin, cand nici macar nu sunteti vinovata in divort

Va raspund eu:
Nu am cunoscut cazuri pebtru ca nu e legala custodie comuna.
De la psihoogi, de la comcubinii despartiti fara incredintarea minorului.
Eu nu sunt mama, asa incat nu ma favorizeaza nimeni. In plus, reprezint si tati destul.
Daca decidea dumnezeu va simteati mai bine? Sau daca nu plateati pensia? Pensia de intretinere nu are legatura cu dreptul de vizita sau incredintarea, e un drept al copilului, de ce va deranjeaza?
Divortul si vina pentru el iar nu au legatura. Oricum, cand pentru un copil poti ierta, alegerea iti apartine... asa cum iti apartine alegerea de a nu gresi. Intr-o relatie nu e niciodata (tot psihologi o zic) numai un vinovat.

KENNSO, au mai incercat oameni sa sublinieze ca e musai o intelegere intre parinti ca sa exite custodia comuna; realitatea e ca numai cei care se cearta ca chiorii o doresc, deci ar fi nerealizabila pentru ei.
Legea nu spune asa ceva, legea spune ca are dreptul sa vegheze la educare, nu sa decida ori sa se implice altfel.
Medierea afara se face ca vor parintii, la fel se poate si la noi (la mediator sau psiholog). Faptul ca nu se recurge la asta nu inseamna ca nu e posibil.
Faptul ca putini tati cer incredintarea e o realitate, nu inseamna neaparat ceva mai mult decat atat: sunt putini.

Eu consider propunerea proasta, bazat pe studii si pe discutii cu copiii si psihologi. Nu tot ce zboara se mananca si nici tot ce vine din vest nu e musai bun.
Ambitia e buna, atata timp cat nu pierdem simtul si contactul cu realitatea. Cum fiecare moneda are doua fete, uneori ambitia se transforma in obsesie, incapatanare.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iulie 2009
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Custodie comuna eoret eoret Vreau sa stiu daca legislatia romana permite custodia comuna avand in vedere ca parintii sunt de acord (minorul are 3 ani si 5 luni). (vezi toată discuția)
Schimbare custodie ALICE000 ALICE000 Buna ziua. Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva.In urma cu 2 ani am divortat de sotul meu, iar custodia baietelului nostru in varsta de 12 ani acum ... (vezi toată discuția)