custodie.comuna a scris:
@trope_doi
In mare aveti dreptate, numai ca exceptiile platesc pentru restul, si nu e corect. Nu e corect pentru copii care au avut parte in viata lor de tati "exceptii" , pentru ca acesti tati dispar brusc din viata lor. Iritatrea mamelor si dorinta lor de a indeparta cat mai mult copilul de tata , este invers proportionala cu implicarea tatalui in viata copilului inainte de divort.
Cu cat tatal s-a implicat mai mult cu atat mama va reactiona mai dur in caz de divort, si cu cat tatal nu s-a implicat cu atat mamele vor dori sa il determine pe acesta sa se implice macar dupa divort cat de cat in viata copilului.
Instantele nu motiveaza in nici un fel incredintarea catre mama . Ele aplica o jurisprudenta in materie.
Oficial insa motivarile suna cam asa (ma refer la cazurile in care ambii parinti sunt ok) :"la aceasta varsta afectiunea fata de mama" sau "puternicul atasament fata de mama" sau "mama s-a ocupat mai mult de copil"...iar cand niciuna din acestea nu e posibila "mama a facut dovada garantiei morale si materiale.... "
Traim intr-o societate in care mama si copilul reprezinta un tot. Iar judecatorii fac parte din aceasta societate.
Macar ceilalti care vin dupa noi sa stie ce ii asteapta.
Nu trebuie sa va resemnati.
In alte state tatii se lupta, la noi nu.
Poate ca e normal daca nimeni nu se lupta sa fie asa.
Mizeaza foarte mult pe psihologia romaneasca.Asta e.E vorba si de o psihologie in aceste cazuri.
Probabil ca cei care lupta sustinut pentru cauza lor nobila reusesc pana la urma.Evident ca trebuie sa aiba si dreptate.
Chestia cu motivarea instantelor ,, garantii materiale si morale" nu poate fi suficienta sa reziste in instantele de control judiciar.
Daca exercitati caile de atac poate ca veti reusi.
Daca nu se bazeaza pe legatura de afectiune dintre mama si minor instanta are probleme serioase in a crea o motivare convingatoare.Intreaga jurisprudenta se bazeaza pe acest concept si daca tatal isi poate dovedi sustinerile trebuie sa insiste.
Care este diferenta de continut emotional intre mama si tata in raport de copil?
Mama castiga doar pentru a nu fi traumatizat copilul printr-o despartire de ea, o despartire care sa fie impotriva vointei acestuia.
Daca nu exista acest liant emotional intre mama si copil deja situatia este echilibrata.Daca copilul este mai atasat de tata acesta trebuie sa castige.Insa e foarte greu de dovedit acest lucru.
Copilul daca va fi ascultat poate avea un rol decisiv.Este foarte greu sa minta instanta si aceasta sa nu il prinda cu minciuna.
Lucrurile nu sunt simple deloc...sunt chiar complicate pentru ca instantele tin cont si de dorinta minorului.Poate ca nu in toate cazurile dar in marea majoritate tin cont.
Insa o mare problema este aceea ca minorii vor in marea majoritate a cazurilor...la mame...
Parerea mea este ca instantele de dreptul familiei sunt deformate profesional din acest motiv.
Ceea ce este foarte greu este nu sa te faci auzit, ci ASCULTAT in sensul de a te face inteles, in sensul de a arata ca vrei cu adevarat incredintarea pentru ca o meriti.Marea problema este aceea ca este incredibil de greu sa impresionezi o instanta care nu crede nimic din ceea ce spune tatal dar crede ceea ce spune mama...Fara a se inlatura rutina zilnica nu se poate realiza nimic.
Parerea mea este ca daca instanta intelege ca procesul este cu adevarat serios va judeca cu adevarat iar daca crede ca e un proces ca oricare altul va judeca asa cum judeca in fiecare zi.In acest caz tatii vor pierde.
Si fara sa vreau iarasi ma gandesc ca fara probe pentru ca nu avem de-a face cu un proces, ci cu o condamnare prematura a tatalui...daca nu se au in vedere probele.
Evident ca instantele care incredinteaza copilul mamei au convingerea ca au procedat bine...dar daca se vad probe mai neconventionale convingerea instantei va fi zdruncinata.
Parerea mea este ca in justitie cine are dreptate castiga...mai devreme sau mai tarziu.
Parerea mea mai este ca cel care nu are dreptate poate sa nu castige procesul decat atat de tarziu incat nu i-ar mai fi de folos.Si aceasta poate sa fie o modalitate de a se face dreptate...si cumva tot prin intermediul instantelor...
avocat Claudiu Lascoschi