avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea strangere de semnaturi pentru custodie comuna minori
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

strangere de semnaturi pentru custodie comuna minori

Buna ziua,

Numele meu este Remus Octavian din Cluj-Napoca si sunt tatal divortat al unei fetite de 7 ani.

Am citit mult pe internet despre starea de fapt din Romania legata de incredintarea minorilor dupa divort. Concluzia este mai mult decat evidenta: in majoritatea covarsitoare a cazurilor mamele primesc custodia fara sa se tina cont ca exista si un tata. Tatal devine un simplu platitor de pensie alimentara si ramane la bunul plac al mamei in ceea ce priveste implicarea lui in viata propriilor copii. Insusi termenul de "drept de vizitare pentru tata" este jignitor pentru calitatea de tata. Cauza acestei stari de lucruri este faptul ca legea din Romania nu contine si posibilitatea acordarii custodiei comune a minorului.

Solutia este numai una singura: modificarea legii romanesti in ceea ce priveste acordarea custodiei minorilor. Pentru modificarea unei legi in Romania este necesara demararea unei campanii de strangere de semnaturi, 100 000 de semnaturi, care sa vizeze propunerea legislativa dorita. Apoi se depune in parlament propunerea de modificare a legii insotita de lista semnaturilor.

Va invit pe toti cei care sunteti interesati de soarta copiilor vostri, tati sau mame, divortati sau nu, care aderati la principiul acordarii custodiei comune a minorului sa va exprimati acordul trimitand un e-mail la adresa custodie.comuna@gmail.com.

Va invit pe toti cei interesati, mame sau tati, sa ne constituim intr-o forma juridica de actiune, de exemplu asociatie si sa actionam unitar.

Pentru a fi inteles mai bine demersul meu va voi da cateva exemple din legislatiile catorva tari importante membr ale Uniunii Europene.
Fara a fi exclusa si custodia partiala si interesul suprem al copilului, iata ce spun legislatiile altor tari europene pe tema responsabilitatii parintesti (am numit custodia) in cazul divortului:

:surrender: FRANTA: Divortul parintilor nu are niciun efect asupra regulilor ce guverneaza autoritatea parinteasca asupra copiilor.
:surrender: GERMANIA: In afara unei cereri exprese, parintii divortati vor continua sa isi exercite custodia comuna asupra copiilor lor.
:surrender: OLANDA: In urma unui divort, parintii vor continua sa imparta custodia copiilor lor.
:surrender: ANGLIA: Daca parintii divorteaza, acestia isi pastreaza amandoi in intregime responsabilitatile parintesti.

Va cer sprijinul pentru modificarea legii din Romania in spiritul legilor europene care prevad responsabilitati parintesti comune si nu unilaterale.

Gasiti aceata idee promovata pe site-ul:

www.geocities.com/custodiecomuna/semnaturi.html
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iunie 2008
remusoctavian, utilizator
@trope_doi
Statul protejeaza familia deoarece ea are un rol social deosebit. Pentru noua familie fostul sot este un intrus iar daca el nu este atent va tulbura viata privata si de familie a membrilor acesteia. Oricum este clar ca nu e dorit. Nu spun ca e corect dar aceasta este realitatea. Sigur mama ar putea sa dea dovada de rea intentie dar in instanta asta trebuie dovedita mai presus de orice dubiu. Nu am zis nicaieri ca mamele procedeaza corect.

Referitor la refuzul de a divorta. Ati incercat macar? In mod cert refuzul este un instrument legal disponibil. Sa stiti ca judecatorii sunt si ei oameni si apreciaza in sinea lor efortul iar in cazul unor decizii ce depind exclusiv de constiinta lor asta poate atarna greu. Mai ales ca in baza experientei pe care o au au auzit multe vorbe dar fapte foarte putine.

Relativ la exemplul pe care il da copilului cred ca incercati sa ocoliti subiectul punand o falsa probelma. Sa inteleg ca orgoliul este mai puternic totusi? Cand copilul va creste si va intelege va aprecia efortul dumneavoastra si va va ajuta la audiere in privinta reincredintarii.

Sa inteleg ca sunteti un pic misogin? Ce importanta are de catre cine este badjocorit un barbat. Este mai injositor sa fie badjocorit de o femeie. Asta suna a discriminare pe criterii de sex?!? Sa nu intelegeti acum ca ma iau de dumneavoastra dar afirmatia imi demonstreaza ca noi romanii nu am depasit conceptia medievala asupra femeii si a rolului ei in societate. De asta am afirmat intr-un alt post ca noile institutii transplantate juridic din alte societati occidentale nu sunt inca potrivite pentru noi deoarece nu avem inca conceptiile si educatia necesara.

@custodie.comuna
Am serioase rezerve privitor la posibile afirmatii pe subiectul art. 507 al noului cod civil pentru ca exprimarea este foarte clara si nu lasa loc de dubii. Daca legiuitorul avea alte intentii nu le-ar fi exprimat asa. Oricum judecatorul este cel abilitat sa interpreteze legea iar el o va interpreta asa cum v-am zis. Mi se pare extrem de limpede asa cum v-am demonstrat mai inainte.

Exprimarea instanta de tutela ma duce cu gandul la o jurisdictie administrativa (AT) ce nu se poate substitui sistemului judecatoresc dar prin care se incearca degrevarea acesteia deoarece si legiuitorul a realizat ca ne vom confrunta cu un val de plangeri. Nici unei persoane nu i se poate refuza accesul in justitie iar jurisdictiile administrative nu sunt considerate ca facand parte din aceasta. Apelarea excesiva la AT si justitie in baza art. 486 nu se poate limita altfel decat sub amenintarea pe care o reprezinta art. 398 pentru ca nimanui nu i se poate interzice dreptul de petitionare si de acces in justitie (art 6 cedo).

Da mama rau intentionata sau din contra hartuita se va folosi de art. 398 pentru a obtine incredintarea unilaterala cu sanse mari de a obtie custodia copilului de varste mici( 3, 5 chiar 7 ani) pe motivele pe care le-am mai spus si pe care nu le reiau. Dovedirea relei intentii a mamei fata de tata nu va ajuta deoarece este irelevanta fata de copil. Tot ce va conta va fi starea conflictuala dintre parinti pe care instanta nu are cum sa o stinga, nu depinde de ea.

Dreptul de vizita se afla in art. 401 care nu distinge intre cele doua cazuri parinte separat cu drept de exercitare a autoritatii parintesti si parinte separat fara acest drept, iar unde legea nu distinge nici noi nu o putem face deoarece ar insemna ca ne substituim legiuitorului (principiu de drept). Altfel parintele respectiv va fi lipsit de un drept fundamental prevazut si de Constitutie si de Conventie iar prevederile noului cod civil vor fi declarate ca neconstitutionale dimpreuna cu un set de condamnari la CEDO.

Granita dintre prezenta justificata a parintelui separat de copil in apropierea noii familii (fosta sotie si noul sot) si ingerinta in viata privata a acestora este foarte subtire si difera de la om la om de aceea instantele se vor asigura ca nu va exista nici o posibilitate de a fi acuzate ca au consfiintit o astfel de ingerinta. A se vedea asa numitul program standard de vizitare. Eu nu zic ca e corect dar atat pot face instantele daca parintii nu se inteleg. Oricum pentru a duce copilul la gradinita, la doctor etc parintele separat de copil trebuie sa il preia de la celalalt parinte care trebuie astfel sa-si modifice probramul, sa-l astepte daca intarzie in mod justificat (traficul) etc, plus la intoarcere si multe alte complicatii in care daca intrii nu mai iesi niciodata, asta fara reaua credinta. Poate intr-o anumita zi sotia nu doreste sa dea ochii cu fostul sot ca doar de asta a divortat pentru a nu se mai intalni zilnic cu el. De aceea instantele nu-si asuma astfel de riscuri si nu consimt la asa ceva aproband doar acele solutii simple si clare. Pentru parintii care se inteleg exista art. 506.

De ce nu intelegeti ca o reala exercitare in comun a autoritatii parintesti necesita totusi o oarecare intelegere intre parinti, un dram de consens cu privire la copil altfel autoritatea parinteasca o va exercita statul prin hotararile organelor sale specializate. Iar daca se va ajunge aici sigur va transa problema conform art 398 indiferent cine e vinovat.

Singurii potriviti sa-si creasca si sa-si educe copilul sunt evident parintii dar daca ei nu pot fi conciliati nu mai exista solutii echitabile pentru parinti. Oricum doar parintii sunt sunt competenti sa decida ce e bine si ce e rau pentru copii (art. 29 al 6 din constitutie) nu si instantele. Ele intervin doar atunci cand nu se mai poate altfel sau in situatii grave din nevoia de ordine sociala si pentru repectarea drepturilor copilului. Este o situatie delicata cu multe implicatii colaterale privitoare la drepturile si libertatile fundamentale ale celor implicati.

Va puneti prea multe sperante in expertiza psihologica. Ea va fi utila pentru a releva doar aspecte grave si relativ obiective. Nici un psiholog specializat nu isi va asuma raspunderea de a face consideratii privitor de exemplu la pe cine iubeste copilul mai mult deoarece ar comite un act de discriminare. El va putea doar spune daca opinia copilului este libera sau constransa sau influentata prin viclenie dar asta sub rezerva discernamantului. Asta daca instanta va dispune audierea acestuia sub 10 ani. Oricum exclus sa-si asume cineva aceasta raspundere la varsta de 3 ani a copilului. Lipsa categorica a discernamantului face imposibil demersul in marje rezonabile de obiectivitate.

Privitor la la relevanta probelor da ati inteles corect, tatii in general se afla in eroare. Cine nu intelege asta va suferi infrangere dupa infrangere. Vorbim la varste mici ale copilului. Dupa 10 ani treaba se schimba pentru ca opinia copilului atarna greu in balanta.

Noul sistem pe care-l considerati mai bun decat cel prezent nu simplifica lucrurile ci din contrale complica mai mult. Nu mai incercati sa schimbati legea daca doriti sa va imbunatatiti situatia. Incercati sa intelegeti sistemul, incercati sa priviti problema si din punctul de vedere al judecatorului si al legiuitorului, adunati probe, incercati sa folositi instrumentele legale care va sunt favorabile corelandu-le si aveti rabdare pentru ca "victoriile" in acest domeniu se obtin doar printr-un "razboi" de uzura. Aveti nevoie de o tactica riguroasa nu de lamentari inutile relativ la statutul de victima. Ia sa vedem sunteti suficient de motivat sa faceti asta ani si ani de zile pana reusiti asumandu-va si riscul unei infrangeri. Sa stiti ca eu chiar nu sunt impotriva dumneavoastra si a celorlalti aflati in situatia dumneavoastra dar nu va ajut deloc daca va plang pe umeri si va cant in ureche ce soarta nemiloasa ati avut si cat de rea e justitia cu dumneavoastra.
Ultima modificare: Luni, 20 Iulie 2009
rarespopa, utilizator
Cu scuzele de rigoare, :offtopic: Doar o explicatie!
rarespopa:
Vreau sa vad pe cineva care se lasa calcat in picioare de sotia infidela de dragul copilului sau suporta "mizeriile" sotiei pentru a-si vedea zilnic copilul.
Am interpretat fraza ca fiind o afirmatie – in sustinerea ideii dv ca acel parinte care vrea sa isi vada zilnic copilul, sa ii fie aproape ar trebui sa accepte orice – chiar si ”mizerii”...
De aceea am raspuns:
Poate sunt eu mai tampitzica, dar nu mi-ar placea sa vad asa ceva... Acesta e un exemplu bun pt copil?
rarespopa:
Sa inteleg ca sunteti un pic misogin? Ce importanta are de catre cine este badjocorit un barbat. Este mai injositor sa fie badjocorit de o femeie. Asta suna a discriminare pe criterii de sex?!? Sa nu intelegeti acum ca ma iau de dumneavoastra dar afirmatia imi demonstreaza ca noi romanii nu am depasit conceptia medievala asupra femeii si a rolului ei in societate.
Nu prea pot fi... misogin! :D Cine ar fi de acord cu batjocorirea altei persoane?! De ce ar fi mai injositor daca ar fi batjocorit de o femeie? Nu suntem oameni cu totii?! Care discriminare? Am scris ca nu vreau sa vad un om batjocorit numai pt ca isi iubeste copilul si vrea sa fie langa acesta! Cat despre conceptia medievala... probabil ca dv stiti mai bine...
rarespopa:
Relativ la exemplul pe care il da copilului cred ca incercati sa ocoliti subiectul punand o falsa probelma. Sa inteleg ca orgoliul este mai puternic totusi? Cand copilul va creste si va intelege va aprecia efortul dumneavoastra si va va ajuta la audiere in privinta reincredintarii.
Un subiect nu as evita... Problema nu e falsa... Chiar deloc! Pana creste copilul suficient sa inteleaga despre ce e vorba are personalitatea deja formata. Si care sunt (ar trebui sa fie) modelele importante in viata lui? Parintii...
De ce nu e falsa problema? Dv nu ati auzit o fetitza sa spuna ca barbatii sunt prosti – pt ca asa o invata mama ei, care pare ca vrea sa se razbune nu doar pe tatal copilei...
rarespopa a aratat clar , a pus degetul pe rana.
Se divorteaza mult prea usor. Mai ales cand sunt si copii la mijloc.
Tzac, pac si alta/altul la rand. La divort , cand neuronii sunt prajiti de nervi si ranchiune ar trebui sa apara un psiholog, popa sau ce-o fi ca sa le spuna in ce s-au bagat.

Abia dupa divort cand vad cat au pierdut , protagonistii incep sa gandeasca i la custodie comuna sau alte... variante. Tarziu. Mult prea tarziu dupa ce divortul sterge si ultima bruma de intelegere dintre soti.



Si baietii au "linii" similare cu cea pe care ati pomenit-o tropedoi..... Toate femeile sunt..... asa si pe dincolo.. numai bani au in cap si .......


intr-adevar multa chibzuinta si consiliere inainte de divort ar fi benefica.... Inca odata aplauze rarespopa=D>
rarespopa a scris:


Granita dintre prezenta justificata a parintelui separat de copil in apropierea noii familii (fosta sotie si noul sot) si ingerinta in viata privata a acestora este foarte subtire si difera de la om la om de aceea instantele se vor asigura ca nu va exista nici o posibilitate de a fi acuzate ca au consfiintit o astfel de ingerinta. A se vedea asa numitul program standard de vizitare. Eu nu zic ca e corect dar atat pot face instantele daca parintii nu se inteleg. Oricum pentru a duce copilul la gradinita, la doctor etc parintele separat de copil trebuie sa il preia de la celalalt parinte care trebuie astfel sa-si modifice probramul, sa-l astepte daca intarzie in mod justificat (traficul) etc, plus la intoarcere si multe alte complicatii in care daca intrii nu mai iesi niciodata, asta fara reaua credinta. Poate intr-o anumita zi sotia nu doreste sa dea ochii cu fostul sot ca doar de asta a divortat pentru a nu se mai intalni zilnic cu el. De aceea instantele nu-si asuma astfel de riscuri si nu consimt la asa ceva aproband doar acele solutii simple si clare. Pentru parintii care se inteleg exista art. 506.

De ce nu intelegeti ca o reala exercitare in comun a autoritatii parintesti necesita totusi o oarecare intelegere intre parinti, un dram de consens cu privire la copil altfel autoritatea parinteasca o va exercita statul prin hotararile organelor sale specializate. Iar daca se va ajunge aici sigur va transa problema conform art 398 indiferent cine e vinovat.

Singurii potriviti sa-si creasca si sa-si educe copilul sunt evident parintii dar daca ei nu pot fi conciliati nu mai exista solutii echitabile pentru parinti. Oricum doar parintii sunt sunt competenti sa decida ce e bine si ce e rau pentru copii (art. 29 al 6 din constitutie) nu si instantele. Ele intervin doar atunci cand nu se mai poate altfel sau in situatii grave din nevoia de ordine sociala si pentru repectarea drepturilor copilului. Este o situatie delicata cu multe implicatii colaterale privitoare la drepturile si libertatile fundamentale ale celor implicati.

Va puneti prea multe sperante in expertiza psihologica. Ea va fi utila pentru a releva doar aspecte grave si relativ obiective. Nici un psiholog specializat nu isi va asuma raspunderea de a face consideratii privitor de exemplu la pe cine iubeste copilul mai mult deoarece ar comite un act de discriminare. El va putea doar spune daca opinia copilului este libera sau constransa sau influentata prin viclenie dar asta sub rezerva discernamantului. Asta daca instanta va dispune audierea acestuia sub 10 ani. Oricum exclus sa-si asume cineva aceasta raspundere la varsta de 3 ani a copilului. Lipsa categorica a discernamantului face imposibil demersul in marje rezonabile de obiectivitate.

Privitor la la relevanta probelor da ati inteles corect, tatii in general se afla in eroare. Cine nu intelege asta va suferi infrangere dupa infrangere. Vorbim la varste mici ale copilului. Dupa 10 ani treaba se schimba pentru ca opinia copilului atarna greu in balanta.

Noul sistem pe care-l considerati mai bun decat cel prezent nu simplifica lucrurile ci din contrale complica mai mult. Nu mai incercati sa schimbati legea daca doriti sa va imbunatatiti situatia. Incercati sa intelegeti sistemul, incercati sa priviti problema si din punctul de vedere al judecatorului si al legiuitorului, adunati probe, incercati sa folositi instrumentele legale care va sunt favorabile corelandu-le si aveti rabdare pentru ca "victoriile" in acest domeniu se obtin doar printr-un "razboi" de uzura. Aveti nevoie de o tactica riguroasa nu de lamentari inutile relativ la statutul de victima. Ia sa vedem sunteti suficient de motivat sa faceti asta ani si ani de zile pana reusiti asumandu-va si riscul unei infrangeri. Sa stiti ca eu chiar nu sunt impotriva dumneavoastra si a celorlalti aflati in situatia dumneavoastra dar nu va ajut deloc daca va plang pe umeri si va cant in ureche ce soarta nemiloasa ati avut si cat de rea e justitia cu dumneavoastra.


In primul rand cred ca se porneste gresit plecand de la ideea ca la 10 ani copilul are discernamant,in sensulca aici intra in discutie, dupa mine, mai multi factori, printre care: educatia copilului, sanatatea acestuia, posibilitatile de dezvoltare.
Ce faci daca il iei la 10 ani, insa este exmatriculat de la scoala, numai vorbesc de fapte antisociale...Este pana la urma copilul tau si intelegi ca se face dreptate, accepta sa il primesti si asa (cat ai asteptat acest moment!!!) insa cat a pierdut copilul?
mai poti intoarce timpul? pentru el poate fii tarziu.
Nu stiu insa, chiar, este o mare responsabilitate, sau ar trebui sa fie...
Si ca exemplu ce m-ar face sa cred ca daca mama nu se intereseaza de copil, lasandu-l la bunici, nu-l duce nici macar la gradinita, la un sport sau activitate educativa, nu are o prietenie cu el,etc., sa cred ca atunci cand va fi mai mare copilul, se va hotara, sa ce?
ce sa-i mai ofere?
Caci, in primul rand cei de genul care scriu aici, se vede, ca sunt interesati de copilul lor si incearca din rasputeri sa isi respecte copilul si sa-i faca un viitor.Nu inteleg unele mame de ce se comporta asa, caci eu unul nu m-as duce sa-i stric copilului programul (daca nu-l ducea la gradinita, sau alta activitate, ce program avea???), insa macar de-as vedea unul(in cazul meu)
Si alta problema.
Am prezentat instantei, nu faptul ca, sentimental, copilul este atasat de mine, asa mi-a spus si avocatul (mi sa parut ciudat:sorry:, si am aratat exact ceea ce am scris mai sus, dorind sa reliefez lipsa de preocupare si implicare a mamei, insa X-(, nu a contat.
De ce n-ar fii si acestea motive.
Si ce sa facem cand, macar vorbesc la telefon (cand mi se raspunde) copilul plange de dor .....Haideti sa fim mai umani, macar ca suntem acei tati nebuni (de dragoste in primul rand), caci asa cum ii spuneam si fostei ar fii fost mult mai bine sa luam ce a fost frumos in relatie si sa uitam ce a fost urat, caci nimanui nu-i convine,cred, ca sa-si vada nevasta venind acasa pe la 3 dimineata, ca te inseala(cu probe- detectivi), ca nu este parte din familie...si daca ierti...unde am ajuns, stimate domn....,unde?...tot la divort. Credeti ca este usor cu asemenea om .....nu neg ca n-ar fii si barbati oribili, mai sadici, insa,cred ca daca, intr-o relatie nu mai este respect, caci dragostea stiti si dvs. ca se mai estompeaza in timp, atunci ce te faci?? cat sa ierti... Si daca nu te intelegi cu fosta??? stiti, totusi incercam sa fim mai democrati, adica, sa gasim solutii mai bune.Noi, vedeti, ne-am multumi si cu o custodie comuna, in interesul copilului,poate si noi avem noua relatie si nu ne mai facem atatea probleme, ca ce-o face, ca daca o zice, ca ofii ,ca o patii, lasati ca daca este cadru legal si impus (ma refer la anumite conditii de vizitare, de ex. sa nu fie hartuit in timpul diverselor activitati...etc.) o sa vedeti ca nu cred ca o sa fie prea rau.o spun tot din propie experienta, ca atunci cand instanta a hotarat pt. mine sa iau minorul in vacanta de vara 3 saptamani, fosta a comentat, insa sa supus!!!!. HAIDETI SA FIM MAI INDULGENTI, MACAR CU ACEST GEN DE TATI, CACI SUNT SINGURII CARE MAI LUPTA. Vedeti ca nu a pus nimeni problema pensiei sau a altor lucruri materiale....insa daca avem probleme de orgoliu prostesc si nu te intelegi cu fosta, ce faci?
Incerci sa se faca dreptate, insa cum? Cu alta nedreptate??
Ca si fapt concret, la mine , din ceea ce am prezentat instantei, lucrurile au ramas valabile si astazi...La gradinita copilul meu a mers 2 saptamani, intr-un an, nu stie sa numere decat pana la 10, nu stie culorile, este slabit, nu are un mediu propice dezvoltarii sale,etc....etc, lucru pe care cei de la prot. copilului le-au observat,la sesizarea mea , acum o luna)si mi le-au transmis ..insa telefonic, in raport au scris doar de gradinita...spunand ca daca redeschid actiune de reincredintare, sa trimit A.T. ca vor vedea si ei aceste lucruri, P.C. neavand prea mare implicare...o mana spala pe alta (?). Care este interesul copilului??? Nu doresc sa spun ca lupt sa iau copilul de la mama sa, insa o spun ca, vedeti si voi , ce vremuri traim...si care sunt orientarile. Mamele care isi vand copii, ii parasesc prin spitale, ii arunca in tomberoane, pe campuri....tati betivi si violenti, tati care au plecat in lume, de care nu mai stie nimeni...etc .
CE VINA AVEM NOI????
NOI CARE INCERCAM SA NU RUPEM RELATIA CU COPILUL NOSTRU????
Acum ce sa va spun, este vorba de caracterul fiecaruia...vedeti, acum sunt recasatorit si am o fetita de 10 luni, sa facem,, doamne fereste, un caz idiot si daca m-as desparti prin absurd de actuala mea sotie, eu as fii de accord ca sa aiba copilul cu ea, este in siguranta si este o alta relatie cu copilul si cred,ca ar fii de accord sa cadem la o intelegere in sensul bun al cuvantului, ref. la copil. Vedeti, o alta viziune, caci cine ar incerca sa desparta aiurea copilul de mama...Doamne fereste, mai uitati-va si pe probe stimati judecatori, caci una este sa te dai mama si alta este sa fii cu adevarat mama, sau chiar tata, cautati adevarul, caci,nu-i asa, aceasta este menirea dvs.
Ultima modificare: Marți, 21 Iulie 2009
KENNSO, utilizator
@rarespopa
Poate ca aveti dubii in ceea ce priveste art. 507 si ce a intentionat leguitorul cu acest articol. Eu nu am dubii , am certitudini ca asta a intentionat (certitudine izvorata din dezbaterile pe articole ale noului cod) . Nu stiu daca ati urmarit acele dezbateri , dar va pot spune ca ministerul justitiei, ca initiator al proiectului a trebuit sa isi sustina unele articole in fata membrilor comisiei, si la orice amendament depus de catre orice membru , ministerul avea un cuvant de spus.
Dincolo de aceste aspecte , v-as intreba ce rost ar mai avea 507 in cod?

Relativ la termenul "instanta de tutela" in tot proiectul noului cod, reprezinta instanta judecatoreasca competenta sa judece cazuri cu minori si familie. Urmeaza ca aceste instante de tutela sa fie infiintate. Defapt completele care judeca acum cazuri cu minori si familie sunt "instante de tutela" . Vedeti peste tot in cod unde apare "instanta de tutela" si o sa va dati seama ca asa este . Pentru mine , si pentru cei care au elaborat codul si aceasta este o certitudine.

Custodia comuna presupune intelegere, dar intelegrea este un act bilateral. In mod categoric daca "propietara copilului" adica mama, nu doreste intelegere , atunci intelegere nu va fi niciodata. Pe cale de consecinta mama face legea:ea va decide daca va fi sau nu custodie comuna. Nu legiuitorul si nici judecatorul.

In teoria dumneavoastra despre familie, aveti perfecta dreptate: "parinte separat - copil" , nu mai reprezinta o familie in viziunea autoritatior, legiuitorului, judecatorului.....decat dintr-un singur aspect : obligatia de intretinere.
Restul e mult prea "complicat" ca sa existe solutii adecvate.

Dupa cum prezentati dumneavoastra sistemul , nu mai imi pun sperante in nimic. Expertiza psihologica , martori, inscrisuri, interogatorii.....defapt o mare pierdere de timp. Pentru ca instantele nu au curajul de a spune raspicat: orice proba solicita tatal, daca prin intermediul ei nu demonstreaza ca mama reprezinta un real pericol pentru copil , proba nu mai este nici concludenta nici utila cauzei. Ce credeti dumneavoastra ca demonstreaza tati cu proba cu martori, care se adimte ca "standard"? Este la fel de nula ca si proba cu expertiza . Numai ca trebuie gasite acela probe "standard" ca tatal sa aiba impresia ca e "ascultat" .
Haideti sa spunem lucrurilor pe nume. Judecatorii stiu deja verdictul din momentul in care au citit actiunile partilor, si au inteles ca mama nu e un pericol de moarte pentru copil. Punct. Nici o proba nu mai devine concludenta , utila, pertinenta sau cum doriti sa ii spuneti. Dar judecatorul nu poate lasa tatal fara probe...chiar daca e constient ca va asculta 2 sau 10 marotori degeaba.

Pot sa duc un razboi si de 10 ani....de parca asta ar conta...copilul intre timp creste ....si fara tata....asta conteaza , iar efectele negative sunt ireparabile in timp....stiti cum e cu cei 7 ani de acasa.....dar razboi sa fie! Sa fim seriosi!

Tocami pentru ca am "inteles sistemul" asa cum il prezentati dumneavoastra, imi dau seama ca nu am ce sa fac inspre interesul copilului , dar macar sistemul trebuie sa aiba curajul sa spuna raspicat : domnilor tati, eu sistemul consider copilul ca pe o proprietate a mamai, si daca aveti ceva de spus si sa imi demonstrati de ce nu e bine ca eu sistem consider asta, spuneti, daca nu retrageti-va in liniste.
Cat de "complicata" e dreptatea in acest tip de procese , daca sistemul avea curaj sa faca asta , se apropria mult mai mut de ideea de dreptate, decat simularea inutila a proceselor din acest moment.










Ultima modificare: Marți, 21 Iulie 2009
custodie.comuna, utilizator

Alte discuții în legătură

Custodie comuna eoret eoret Vreau sa stiu daca legislatia romana permite custodia comuna avand in vedere ca parintii sunt de acord (minorul are 3 ani si 5 luni). (vezi toată discuția)
Schimbare custodie ALICE000 ALICE000 Buna ziua. Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva.In urma cu 2 ani am divortat de sotul meu, iar custodia baietelului nostru in varsta de 12 ani acum ... (vezi toată discuția)