avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea strangere de semnaturi pentru custodie comuna minori
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

strangere de semnaturi pentru custodie comuna minori

Buna ziua,

Numele meu este Remus Octavian din Cluj-Napoca si sunt tatal divortat al unei fetite de 7 ani.

Am citit mult pe internet despre starea de fapt din Romania legata de incredintarea minorilor dupa divort. Concluzia este mai mult decat evidenta: in majoritatea covarsitoare a cazurilor mamele primesc custodia fara sa se tina cont ca exista si un tata. Tatal devine un simplu platitor de pensie alimentara si ramane la bunul plac al mamei in ceea ce priveste implicarea lui in viata propriilor copii. Insusi termenul de "drept de vizitare pentru tata" este jignitor pentru calitatea de tata. Cauza acestei stari de lucruri este faptul ca legea din Romania nu contine si posibilitatea acordarii custodiei comune a minorului.

Solutia este numai una singura: modificarea legii romanesti in ceea ce priveste acordarea custodiei minorilor. Pentru modificarea unei legi in Romania este necesara demararea unei campanii de strangere de semnaturi, 100 000 de semnaturi, care sa vizeze propunerea legislativa dorita. Apoi se depune in parlament propunerea de modificare a legii insotita de lista semnaturilor.

Va invit pe toti cei care sunteti interesati de soarta copiilor vostri, tati sau mame, divortati sau nu, care aderati la principiul acordarii custodiei comune a minorului sa va exprimati acordul trimitand un e-mail la adresa custodie.comuna@gmail.com.

Va invit pe toti cei interesati, mame sau tati, sa ne constituim intr-o forma juridica de actiune, de exemplu asociatie si sa actionam unitar.

Pentru a fi inteles mai bine demersul meu va voi da cateva exemple din legislatiile catorva tari importante membr ale Uniunii Europene.
Fara a fi exclusa si custodia partiala si interesul suprem al copilului, iata ce spun legislatiile altor tari europene pe tema responsabilitatii parintesti (am numit custodia) in cazul divortului:

:surrender: FRANTA: Divortul parintilor nu are niciun efect asupra regulilor ce guverneaza autoritatea parinteasca asupra copiilor.
:surrender: GERMANIA: In afara unei cereri exprese, parintii divortati vor continua sa isi exercite custodia comuna asupra copiilor lor.
:surrender: OLANDA: In urma unui divort, parintii vor continua sa imparta custodia copiilor lor.
:surrender: ANGLIA: Daca parintii divorteaza, acestia isi pastreaza amandoi in intregime responsabilitatile parintesti.

Va cer sprijinul pentru modificarea legii din Romania in spiritul legilor europene care prevad responsabilitati parintesti comune si nu unilaterale.

Gasiti aceata idee promovata pe site-ul:

www.geocities.com/custodiecomuna/semnaturi.html
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iunie 2008
remusoctavian, utilizator
Liviutzza 24, aici pe forum se discuta despre un caz concret si o situatie in care copilul este atasat de tata si invers.
Daca pe minor si pe tata nu ii intereseaza sa pastreze o legatura afectiva instanta nu poate proceda in acest fel.
Exista situatii in care mamele obstructioneaza tatii prin diverse metode ca acestia sa poata vedea copii.
In astfel de cauzuri nu este vina tatilor.Mamele procedeaza in acest fel in scopul ca acestia sa se descurajeze si sa renunte.
De aceea sustineam ca este foarte dificil de discutat in acest context.
Daca indici un caz concret putem discuta.
Ca idee de baza nu sustin ca este obligatorie custodia comuna.Aceasta poate fi necesara in cazul in care intre minor si tata exista legaturi de afectiune mai profunde decat cele care exista in mod normal in cele mai multe cazuri.Adica acele cazuri in care daca mama nu cere plata efectiva a pensiei, tatal nici nu vrea sa vada copilul.

avocat Claudiu Lascoschi
Draga d-le avocat scuzele mele daca am deviat rau:">.
Adevarul este ca sunt multe mame incorecte si care abuzeaza de faptul ca legea le-a incredintat copilul/copii.
Oricum custodia comuna este un subiectdestul de delicat .;)
Doamna avocat AVLIL,
In primul rand v-am votat pozitiv mesajul pentru ca orice idee care este argumentata este utila conversatiei. Nu va cunosc personalitatea, insa doar din interpelarile de pe forul aveti si dumneavoastra o mica tendinta autoritarista si o pornire spre negativism. De ce sa va votez din start negativ? Sa revenim.....

In timpul procesului, spus pe romaneste am fost un bleg si jumatate si un fraier cu urechi de magar. Am crezut in buna credinta a fostei sotii si am crezut-o pe cuvant tot ce a promis impreuna cu avocatul ei. Asa am ajuns in momentul de fata ca nu am nimic scris. Practic nu am drept de vizitare, pentru ca nu am cerut (mi s-a promis ca nu va fi nicio problema, ca nici ea nu vrea sa creasca fetita fara tata), in sentinta nu se pomeneste nicio vorbulita ca exist si eu, a, pardon mi s-a stabilit plata pensiei in cuantum procentual 25% din venituri. IN rest copila a fost data 100% mamei iar eu nu am nimic. De ce? Pentru ca am aplicat aceeasi idee falsa pe care merge si justitia: daca e mama, vrea ce e bine pentru copilul ei. IN fine, recunosc, am fost un magar credul. M-am lecuit acum. Rezultatul:
1.Stiti cum imi vad copilul? Pe ascuns. Cand stiu ca mama e la servici o sun pe fetita cand stiu ca e acasa. De obicei raspunde ea sau bunica ei. O intreb daca vrea sa iesim putin pe afara sa ne jucam, ea o intreaba pe bunica si bunica care are mai multa minte decat fiica-sa o lasa, dar imi spune sa aduc fetita acasa inainte de a veni acasa mama ca altfel le face scandal amandurora ca de ce a lasat-o cu mine. Fetita deja stie si imi spune, "tati du-ma acasa inainte sa vine mama, ca daca nu faceee un ciiiirc....".
2. Daca cumva se intampla totusi minunea sa mi-o lase ea, mama, pe fetita (asta se intampla de obicei cand nu mai are nicio solutie si nu are cu cine o lasa) mi-o lasa maxim o ora, iar dupa o ora incepe si ma suna cu amenintari ca daca nu vin in maxim o jumatate de ora suna la politie si in virtutea hotararii judecatoresti ma salta cu politia pentru nerespectarea custodiei, ca de mine nu scrie nimic in hotarare.
3. Ma ameninta non-stop ca sa fiu multumit ca imi ia numai 25% din salar ca oricand poate sa scormoneasca ce bani mai castig eu ca sa imi ceara tot, ca in sentinta scrie DIN VENITURI, nu din salar.
4. Despre vacante nici nu poate fi vorba.

Avocatii pe care i-am consultat imi tot spun ca nu prea am ce face. Ca sa o las sa-si faca toate damblalele si sa suport. Cel mult pot sa cer programul de vizitare. Ea insa ma ameninta ca daca cer program de vizitare va cere tot felul de expertize ca sa demonstreze ca fetitei nu ii este bine cu mine. Pe bunicii din partea mea ii amaninta ca le pune interdictie sa nu se mai apropie de copil.

Si toate astea stiti de ce? Pentru ca nu am fost de acord sa-i cedez neconditionat niste suprafete de teren din Cluj. Mie mi se pare santaj.

Nu pretind nicio secunda ca dreptatea e numai de partea mea, deloc. Dar mie, in interesul fetitei si al meu, mi se pare ca nu actioneaza niciun organism al statului. Pe oricine intreb, chiar si impresia generala de pe acest forum este ca mamei trebuie sa i se acorde credit suplimentar pentru ca ..... e mama. Eu imi amintesc ca la casatorie ofiterul a spus ca mama si tata au drepturi si responsabilitati egale in cresterea si educarea copilului. Sau am fost mintit?

Toate aceste lucruri aberante se intampla intre 2 cadre universitare: ea e la politehnica eu sunt la UMF. De ce? Pentru ca firea omului nu tine cont de educatie sau pregatire, iar legea este eliptica si nu acopera aceste situatii.
remusoctavian a scris:

Domnule avocat Lascoschi,
Fosta mea sotie nu e o femeie proasta, deloc, ca si mine este matematician. Prin urmare are capacitatea de a "tese" capcane logice in care sa cazi, mai ales in neclaritatea legislativa care exista in Romania. Ati pus problema exact in maniera mamei. Va expun pe puncte o situatie si spuneti-mi ce concluzie se poate trage, legal vorbind.

Mama: Sa suni cu cel putin 2 zile inainte ca sa ma anunti cand vrei sa-ti vezi copilul, dar nu mai mult de o ora-doua intr-una din zilele saptamanii.
Eu: sun, nu mi se raspunde cu zilele. Incep si imi caut copila la gradinita.O astept pe mama cand vine sa o ia.
Fetita: o roaga pe maica-sa in repetate randuri sa o lase cu mine iar eu ma angajez sa o aduc seara acasa, timp in care am toate posibilitatile sa ii port de grija.
Mama: nu, pentru ca nu m-ai anuntat din timp.
Eu: Te-am sunat in repetate randuri.
Mama: Nu am nimic pe telefonul mobil, nu m-ai sunat, minti si oricum nu aveam chef sa-ti vad mutra.
Eu : si ce ar trebui sa fac sa "imi fac programare sa imi vad copilul"?
Mama: nu stiu, insista. Si pleaca, bineinteles tragand copilul dupa ea care ...
Eu: continui sa insist. Niciun raspuns. Iau hotararea sa o astept cand vine acasa seara. Apare la 10 noaptea in fata casei ei cu fetita dupa ea. Cand ma vede explodeaza si incepe sa ma ameninte ca ma da pe mana politiei ca o stresez ca sa nu mai calc pe la ea pe strada.

As putea continua. Judecati singur si spuneti-mi ce ar trebui sa fac. Ea spune exact ca si dumneavoastra. "Pai eu il las sa-si vada copilul, dar daca nu se intereseaza de el eu ce sa fac? Sunteti sigur ca nu sunteti avocatul ei?:) (am glumit)



Ea va sicaneaza.Face in asa fel incat sa va impiedice cat mai mult sa va exercitati drepturile legale.
Problema dvs nu se poate rezolva decat daca veti avea o hotarare judecatoreasca in care sa fie prevazut un program clar pe care sa fie obligata sa il respecte.
Daca va abuza si dupa aceea puteti urma caile legale.
Nu este corect modul in care procedeaza ea si afecteaza si minorul care vrea sa va vada.Comportamentul ei dauneaza si psihicului minorului si ea nu realizeaza acest lucru.Mai am temerea ca ii baga si tot felul de lucruri negative in cap.Ce varsta are minorul ?

Va trebui sa deschideti un proces in care eu zic ca puteti obtine mai mult decat v-au spus avocatii pe care i-ati consultat.Ei nu au chef de astfel de procese intrucat sunt cu grad ridicat de stres si cu bani relativ putini.
Daca puteti dovedi ca minorul vrea sa stea si cu dvs puteti obtine drepturi mai mari.Nu am elemente suficiente daca s-ar putea obtine o custodie comuna.
Spre exemplu, puteti obtine dreptul la o luna in vacanta de vara, Craciunul, etc.

Vedeti, nu sunt avocatul ei :)

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iunie 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Domnule avocat Lascoschi,
in primul rand apreciez faptul ca ati gustat gluma :).
Va raspund dandu-va exemplu ultima patanie. Ziua fetitei mele este smabata, 28 iunie. implineste 7 ani. Astazi am cautat-o sa o intreb daca mama ei ii tine ziua si unde, la ce ora si ce isi doreste de ziua ei sa-i cumpar cadou. Azi e miercuri. Cand am vorbit la telefon cu fetita am observat eu ca are un ton mai trist, putin schimbat. O intreb: Flaviutza tatii care-i preoblema, esti suparata? Nu tati.... adica... tati, de ce n-ai fost la ziua mea? POFTIM? Cum adica n-am fost la ziua ta, dar cand a fost ziua ta? Ieri tati, mi-a tinut-o mama la McDonalds si mi-a spus ca stii dar precis nu o sa vii ca nu te intereseaza de mine."

NU pornesc de la idei preconcepute, nu pun reaua vointa in fata, dar dati-mi un argument logic pentru care ziua copilului care e sambata (28) sa fie tinuta marti (24), iar mie sa nu-mi spuna nimeni nimic, un sms: "ba magarule ii tin ziua fiicei tale", era bine si asa, dar sa fi spus ceva. Daca gasiti un astfel de argument, care sa fie de buna credinta eu ma retrag de pe forum si-mi pun cenusa in cap.

M-am dus la ea acasa, mama era la servici. A iesit fetita in fata casei si am stat impreuna in fund pe marginea trotuarului si m-am straduit cat am putut mai bine sa-i explic, fara a o denigra pe mama in fata ei, ca nu am stiut, ca nu stiu de ce nu m-a anuntat mama ca ii tine ziua si ca in niciun caz nu se pune problema ca mie sa nu imi pese de ea. A aparut intre timp mama, nervoasa nevoie mare ca ce caut acolo in fata casei neanuntat. Cand am intrebat-o de ce nu m-a anuntat si pe mine a zis ca nu scrie nicaieri ca ar fi obligata sa ma anunte ea pe mine despre ceva. Poate va intrebati de ce nu m-am interesat mai din timp. M-am interesat cu vreo 2 saptamani mai devreme, si saptamana trecuta si a zis: "nu stiu, o sa vedem, sigur ca organizam ceva, vedem...."

Absurdul este ca toata aceasta hartuire E LEGALA.

Ma simt ca in romanele absurdului ale lui Kafka. Traiesc si nu imi vine sa cred ce traiesc si mai ales in societatea actuala in care se face atata tam-tam de drepturi si protectii eu nu sesizez ca i-ar pasa cuiva ca si un tata poate avea sentimente si drepturi. Mie nu mi se pare ca dand copilul doar unui parinte ii protejezi interesele copilului. Sunt convins ca daca mama ar sti ca aceasta custodie e comuna nu si-ar mai permite atatea hartuiri. Macar nu le-ar face atat de gogonate. In sistemul actual demonstreaza ceva daca poti: "onorata instanta eu il sun da el nu raspunde".... , demosntreaza ca nu e asa daca poti din pozitia de tata care nu are custodia.

Toate bune.

Alte discuții în legătură

Custodie comuna eoret eoret Vreau sa stiu daca legislatia romana permite custodia comuna avand in vedere ca parintii sunt de acord (minorul are 3 ani si 5 luni). (vezi toată discuția)
Schimbare custodie ALICE000 ALICE000 Buna ziua. Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva.In urma cu 2 ani am divortat de sotul meu, iar custodia baietelului nostru in varsta de 12 ani acum ... (vezi toată discuția)