Poate fi realizata din partea mandatarului o procura prin care sa numeasca un alt mandatar?
Unele notariate consimt la aceasta altele nu. Cine are dreptate si cine nu. Si daca se poate da o procura de catre un mandatar unui alt mandatar /NU avocat/ care este baza legala?
Domnule Scarlat, dati-mi voie sa va povestesc eu, foarte pe romaneste si sugubat :D, cum si cam de cand am "invatat" eu ... institutia mandatului.
De pe vremea cand ma trimitea mama sa-i cumpar o paine (= mandat in puterea caruia o persoana, adica eu, ma obligam a face ceva, adica a cumpara o paine, pe seama unei alte persoane, adica mama, de la care primisem insarcinarea...si banii de paine).
Eu, adica mandatarul, mi-l substituiam repede pe fatele meu cu un cot, un ghiont, etc.: "Auzi ba, vrea mama o paine! Azi e randul tau sa te duci ca eu am fost ieri".
Daca mama nu se alegea cu o paine din "afacerea asta" ...:D promova o actiune directa (cu dreapta sau ca stanga, cu ce nimerea :rofl:) atat impotriva substituitului (adica fratele meu, pentru ca nu s-a dus) cat si impotriva mea (adica mandatarul) in calitate de raspunzatoare pentru fapta substituitului fara drept (Io pe tine te-am trimis, nu ti-am zis sa-l trimiti pe frate-tu!). :D
Drept pentru care, atunci cand am citit art 1542 cod civil ...parca, parca mi se parea ca-l stiu de undeva. :D
:offtopic:Doamna Romascanu, excelenta explicatia , ca de fiecare data , pe intelesul tuturor si cu aceeasi doza de umor cu care ne-ati obisnuit.Mi-ati adus zambetul si ati redat un caz de subtituire a unui mandatar intalnit inca ,,in practica", pe care l-am folosit cu totii uneori.:)
@Mircea Scalat, nu stim ce clauze contine acel contract de mandat, nu l-am vazut, iar @bunkist , din ce am citit , nu ne-a precizat daca mandatarul avea sau dreptul acordat de mandant.Asa cum nu stim si alte detalii din aceasta speta si de aceea ne rezumam la a oferi explicatii in functie de ceea ce scrie in lege.
Ma bucur ca va place status-ul meu( desi nu toti sunt de acord ca daca ar pieri lumea dreptatea ar mai avea vreun sens:D) si am sa tin cont de remarca dvs. referitoare la virgula , drept pentru care am s-o elimin.
Ca avocat trebuie sa dovedesti prin imputernicire ca reprezinti o anumita persoana, ceea ce presupune intocmirea unui contract ceea ce, mai apoi, presupune ca se obtine si un onorariu care trebuie taxat, impozitat etc.
Poate ca interesul este doar de a se evita plata unor impozite adica evaziune fiscala. Scuze avocatilor cinstiti.
Ca avocat trebuie sa dovedesti prin imputernicire ca reprezinti o anumita persoana, ceea ce presupune intocmirea unui contract ceea ce, mai apoi, presupune ca se obtine si un onorariu care trebuie taxat, impozitat etc.
Poate ca interesul este doar de a se evita plata unor impozite adica evaziune fiscala. Scuze avocatilor cinstiti.
Acum sunt sigur ca mandatarul avocat care apare intr-un proces unde eu sunt parat vrea sa ocoleasca calea oficiala, adica sa nu plateasca impozit pe venit. Si aceasta ar putea fi oare real ? Oricum avocatul este colaborator senior intr-un cabinet de avocatura ! Oare conducerea cabinetului de avocatura accepta acest fapt ? Pot informa cabinetul asupra acestui fapt ?