avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... MANDATARUL MANDATARULUI
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

MANDATARUL MANDATARULUI

Poate fi realizata din partea mandatarului o procura prin care sa numeasca un alt mandatar?
Unele notariate consimt la aceasta altele nu. Cine are dreptate si cine nu. Si daca se poate da o procura de catre un mandatar unui alt mandatar /NU avocat/ care este baza legala?
Domnule Scarlat, dati-mi voie sa va povestesc eu, foarte pe romaneste si sugubat :D, cum si cam de cand am "invatat" eu ... institutia mandatului.

De pe vremea cand ma trimitea mama sa-i cumpar o paine (= mandat in puterea caruia o persoana, adica eu, ma obligam a face ceva, adica a cumpara o paine, pe seama unei alte persoane, adica mama, de la care primisem insarcinarea...si banii de paine).

Eu, adica mandatarul, mi-l substituiam repede pe fatele meu cu un cot, un ghiont, etc.: "Auzi ba, vrea mama o paine! Azi e randul tau sa te duci ca eu am fost ieri".

Daca mama nu se alegea cu o paine din "afacerea asta" ...:D promova o actiune directa (cu dreapta sau ca stanga, cu ce nimerea :rofl:) atat impotriva substituitului (adica fratele meu, pentru ca nu s-a dus) cat si impotriva mea (adica mandatarul) in calitate de raspunzatoare pentru fapta substituitului fara drept (Io pe tine te-am trimis, nu ti-am zis sa-l trimiti pe frate-tu!). :D

Drept pentru care, atunci cand am citit art 1542 cod civil ...parca, parca mi se parea ca-l stiu de undeva. :D
Ultima modificare: Vineri, 15 Aprilie 2011
romascanu, moderator
:offtopic:Doamna Romascanu, excelenta explicatia , ca de fiecare data , pe intelesul tuturor si cu aceeasi doza de umor cu care ne-ati obisnuit.Mi-ati adus zambetul si ati redat un caz de subtituire a unui mandatar intalnit inca ,,in practica", pe care l-am folosit cu totii uneori.:)
@Mircea Scalat, nu stim ce clauze contine acel contract de mandat, nu l-am vazut, iar @bunkist , din ce am citit , nu ne-a precizat daca mandatarul avea sau dreptul acordat de mandant.Asa cum nu stim si alte detalii din aceasta speta si de aceea ne rezumam la a oferi explicatii in functie de ceea ce scrie in lege.
Ma bucur ca va place status-ul meu( desi nu toti sunt de acord ca daca ar pieri lumea dreptatea ar mai avea vreun sens:D) si am sa tin cont de remarca dvs. referitoare la virgula , drept pentru care am s-o elimin.
Ultima modificare: Vineri, 15 Aprilie 2011
ContSters181996, utilizator
Ca avocat trebuie sa dovedesti prin imputernicire ca reprezinti o anumita persoana, ceea ce presupune intocmirea unui contract ceea ce, mai apoi, presupune ca se obtine si un onorariu care trebuie taxat, impozitat etc.
Poate ca interesul este doar de a se evita plata unor impozite adica evaziune fiscala. Scuze avocatilor cinstiti.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Aprilie 2011
dan_mihutiu, utilizator
dan_mihutiu a scris:

Ca avocat trebuie sa dovedesti prin imputernicire ca reprezinti o anumita persoana, ceea ce presupune intocmirea unui contract ceea ce, mai apoi, presupune ca se obtine si un onorariu care trebuie taxat, impozitat etc.
Poate ca interesul este doar de a se evita plata unor impozite adica evaziune fiscala. Scuze avocatilor cinstiti.

Acum sunt sigur ca mandatarul avocat care apare intr-un proces unde eu sunt parat vrea sa ocoleasca calea oficiala, adica sa nu plateasca impozit pe venit. Si aceasta ar putea fi oare real ? Oricum avocatul este colaborator senior intr-un cabinet de avocatura ! Oare conducerea cabinetului de avocatura accepta acest fapt ? Pot informa cabinetul asupra acestui fapt ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Aprilie 2011
bukinst, utilizator
Sincer astept cu nerabdare sa dovediti toate acestea, sustragerea de la impozit, reaua credinta etc..

Alte discuții în legătură

Vinzare teren,fara titlu de proprietate braselton braselton Soacra mea a detinut un teren extravilan pentru care nu a primuit titlu de proprietate doar o adeverinta de la Primarie prin care se atesta ca detine acel ... (vezi toată discuția)
Delegatia de substituire, drept de reprezentare Micaly Micaly Buna ziua Va rog un sfat cu privire la urmatoarea speta intr-un proces civil: Avocatul X al societatii de avocatura A&B este substituit prin avocat Y din ... (vezi toată discuția)
Drept de folosire imputernicire laviniaruth laviniaruth Am o imputernicire pentru a vinde un teren al unchiului meu care este in viata. Dupa decesul lui mai este valabila?Daca este mentionat ca sunt imputernicita sa ... (vezi toată discuția)