avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj obligatii contractate in timpul casatoriei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj obligatii contractate in timpul casatoriei

Buna seara!
A intalnit cineva cazuri de partajare a obligatiilor contractate de soti in timpul casatoriei?
Dupa divort, sotia a deschis o actiune de partaj judiciar prin care solicita partajarea crediteor contractate pe timpul casatoriei la diverse banci. Personal, consider ca astfel de obligati nu pot face obiectul partajului, actiunea fiind inadmisibila. Mai mult decat atat, contractul de credit este legea partilor si cred ca instanta nu poate modifica clauzele unui contract legal incheiat. De altfel, solidaritatea imprumutatilor nu isi are izvorul in raporturile de casatorie.
Cel mai recent răspuns: karmelika , utilizator 23:15, 2 Iulie 2008
Buna ziua!
Partajul se face atat asupra bunurilor, cat si asupra datoriilor.
Inchipuiti-va ca in timpul casatoriei, toate creditele se fac numai pe numele unuia dintre soti... Cum vedeti dvs. partajul? Bunurile sa fie impartite la doi, iar creditele sa fie suportate numai de cel care a semnat contractul de credit?
Oricum ar fi, la banca s-a mentionat in cererea de imprumut faptul ca solicitantul era casatorit la data dobandirii creditului. Cu stima,
av. Silviu Serban
Legea prezumă că datoriile soţilor sunt personale atâta timp cât nu se dovedeşte că fac parte din cele comune.
Important este de stabilit raţiunea angajării creditelor, respectiv acestea au fost luate de soţi pentru administrarea bunurilor comune sau pentru achitarea unor datorii personale a unuia dintre soţi.
Exemplu: soţul a lucrat la o firmă ca gestionar şi a creat un prejudiciu, bani pe care i-a cheltuit singur la jocuri de noroc. Prejudiciul era destul de mare, astfel că soţia a fost nevoită să recurgă la un credit pentru acoperirea prejudiciului soţului. Soţul nu putea contracta creditul deoarece nu avea un salariu mare. S-a recurs la achitarea rapidă a prejudiciului, pentru ca firma să nu facă plângere penală împotriva soţului care s-ar fi materializat cu trimiterea în judecată şi cu condamnarea la închisoare a soţului. Ulterior, soţul a demisionat. La scurt timp, soţii au divorţat, iar soţia a rămas cu achitarea creditului luat pentru acoperirea prejudiciului soţului. Era normal ca soţia să achite tot restul vieţii un credit de pe urma căruia nu a avut vreun avantaj? ;)
NU era moral, insa din moment ce si-a asumat o obligatie contractuala fata de banca, trebuie sa o respecte. Acesta este riscul ei in momentul in care a contractat creditul. NU a obligat-o nimeni sa ia creditul. Mai mult, aceasta poate fi o situatie in care sotia sa poata cere partajarea bunurilor comune chiar in timpul casatoriei.
Art. 36 Codul familiei
La desfacerea casatoriei, bunurile comune se impart intre soti, potrivit invoielii acestora. Daca sotii nu se invoiesc asupra impartirii bunurilor comune, va hotari instanta judecatoreasca.
Pentru motive temeinice, bunurile comune, in intregime sau numai o parte dintre ele, se pot imparti prin hotarare judecatoreasca si in timpul casatoriei. Bunurile astfel impartite devin bunuri proprii. Bunurile neimpartite, precum si cele ce se vor dobandi ulterior, sunt bunuri comune.

Eu va tot citez din legi care spun ca se impart bunurile comune. Aratati-mi si mie un text de lege care prevede partajarea obligatiilor. Oricum suna aiurea: partajarea obligatiilor... impartirea obligatiilor. Daca nu se partajeaza drepturile, nu se partajeaza nici obligatiile. Se partajeaza bunurile.
Ca se transmit drepturile si obligatiile la mostenitori, este alta situatie. Aici discutam despre partajarea bunurilor comune dintre soti, cu privire la care opereaza prezumtia co-proprietatii in devalmasie.
Va multumesc inca o data, tuturor. Personal, subscriu deocamdata ultimei pareri, pana cand experienta si cunostintele imi vor forma convingeri pentru alta.
Stimata colega Todinca V. Am vorbit despre activ si pasiv si atat. Pasivul reprezinta parte din patrimoniul unei persoane(nu neaparat decedata) fizica, sau juridica, alcatuita din datorii sau alte obligatii evaluabile in bani. Activul , reprezinta totalitatea bunurilor apartinand unei persoane fizice si juridice. Activul si pasivul nu functioneaza doar in cazul partajului succesoral . Ce se intampla atunci cu datoriile facute de soti in timpul casatoriei?
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Iunie 2008
ContSters53919, utilizator

Alte discuții în legătură

Divort cu un copil major boonik boonik Buna,sunt tot eu maria,in cazul in care ai mei divorteaza..si noi avem 2 credite la 2 banci,carduri de credit si produse achizitionate in rate..toate pe numele ... (vezi toată discuția)
Partajarea datoriilor elian c elian c Am doua intrebari: 1. Daca partajul se face in raport cu aportul fiecarui sot la veniturile aduse in casnicie (ex. 1/3), cum se partajeaza creditele ... (vezi toată discuția)
Pasiv-partaj f_karoly f_karoly in cazul in care sotii iau credit de la banca in scopul cumpararii unor autoturisme, terenul, si trebuie sa plateasca ratele creditului luat desigur cu dobanda ... (vezi toată discuția)