avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj obligatii contractate in timpul casatoriei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj obligatii contractate in timpul casatoriei

Buna seara!
A intalnit cineva cazuri de partajare a obligatiilor contractate de soti in timpul casatoriei?
Dupa divort, sotia a deschis o actiune de partaj judiciar prin care solicita partajarea crediteor contractate pe timpul casatoriei la diverse banci. Personal, consider ca astfel de obligati nu pot face obiectul partajului, actiunea fiind inadmisibila. Mai mult decat atat, contractul de credit este legea partilor si cred ca instanta nu poate modifica clauzele unui contract legal incheiat. De altfel, solidaritatea imprumutatilor nu isi are izvorul in raporturile de casatorie.
Cel mai recent răspuns: karmelika , utilizator 23:15, 2 Iulie 2008
avocat_eva_carbunaru a scris:

Stimata colega Todinca V. Am vorbit despre activ si pasiv si atat. Pasivul reprezinta parte din patrimoniul unei persoane(nu neaparat decedata) fizica, sau juridica, alcatuita din datorii sau alte obligatii evaluabile in bani. Activul , reprezinta totalitatea bunurilor apartinand unei persoane fizice si juridice. Activul si pasivul nu functioneaza doar in cazul partajului succesoral . Ce se intampla atunci cu datoriile facute de soti in timpul casatoriei?


Despre activ si pasiv sunt precizeazari numai in cazul societatilor comerciale. Cora si Veronica au dreptate.
Activul si pasivul nu il intalnim doar in cazul S.C.-urilor. Patrimoniul desemneaza totalitatea drepturilor si obligatiilor unei persoane fizice sau juridice, care au o valoare economica. Activul si pasivul patrimonial formeaza patrimoniul unei persoane. Avem activ patrimonial si activ succesoral. La fel si cu pasivul. Pasivul patrimonial desemneaza obligatiile si sarcinile cu continut economic pe care le are o pers.fizica sau juridica la un moment dat. Nu inteleg de ce ideea de activ si pasiv duce cu gandul doar la S.C.-uri sau la succesiune. Oare creditele bancare nu reprezinta un pasiv patrimonial? Dar...Polemica duce la progres. Imi mentin punctul de vedere!
Ultima modificare: Duminică, 29 Iunie 2008
ContSters53919, utilizator
Spre deosebire de prezumţia de comunitate a bunurilor dobândite în timpul căsătoriei, datoriile soţilor vor fi considerate, ca regulă, proprii ale soţului care le-a contractat, şi numai în mod excepţional vor fi comune. Prezumţia are caracter relativ, la fel ca şi prezumţia de comunitate a bunurilor dobândite în timpul căsătoriei, putând fi răsturnată prin administrarea probei contrare. În general, sunt datorii comune ale ambilor soţi cele aflate în legătură cu gestionarea bunurilor comune sau care servesc intereselor comunităţii de bunuri, acestea urmând a fi acoperite pe seama patrimoniului comun; obligaţiile izvorâte din acte juridice privind bunuri ale unuia dintre soţi vor fi datorii personale ale acestuia, iar creditorul personal se va îndestula din bunurile proprii ale debitorului său.
Art. 32 C.fam. prevede că soţii răspund cu bunurile comune pentru:
a) cheltuielile făcute cu administrarea oricăruia dintre bunurile lor comune;
b) obligaţiile contractate împreună de către soţi;
c) obligaţiile contractate de către fiecare dintre soţi pentru împlinirea nevoilor obişnuite ale căsniciei;
d) obligaţia de a repara prejudiciul cauzat prin însuşirea de către unul dintre soţi a unor bunuri proprietate publică, dacă prin aceasta au sporit bunurile comune ale soţilor.
Veronica, angajarea răspunderii soţilor cu bunurile lor comune în vederea reparării prejudiciului cauzat prin fapta ilicită a unuia dintre soţi, există doar în cazul îndeplinirii cumulative a următoarelor condiţii:
- să existe un prejudiciu patrimonial,
- faptul însuşirii să fi fost săvârşit de către unul din soţi,
- masa bunurilor comune să fi înregistrat un spor prin achiziţionarea de noi bunuri, printr-o creştere valorică a bunurilor existente sau prin evitarea deprecierii unor bunuri din patrimoniul comun,
- între faptul însuşirii săvârşit de unul din soţi şi sporul de valoare a bunurilor comune să existe legătură cauzală.
Dacă una din aceste condiţii nu este îndeplinită, datoria este integral personală a soţului făptuitor, iar achitarea creditului contractat de celălalt soţ pentru ajutarea soţului "infractor", după desfacerea căsătoriei soţilor, ar reprezenta o îmbogăţire fără just temei a soţului "infractor" corelativ cu o diminuare a veniturilor fostului soţ al acestuia. ;)
Stimata colega Eva, activul reprezinta drepturile, iar pasivul reprezinta obligatiile asupra bunurilor! Insa nu acestea se partajeaza. Se partajeaza bunurile!

Am cerut doar sa-mi indicati temeiul juridic al celor sustinute. Vreau sa vad si eu unde scrie despre partajarea drepturilor sau obligatiilor, ca eu n-am mai auzit asa ceva. Eu am argumentat cu texte de lege...
Ultima modificare: Duminică, 29 Iunie 2008
avTodincaVeronica, utilizator
:(Masa partajabila este compusa din pasiv, adica datorii si activ, adica bunuri existente. Cand se impart bunurile, fie ele mobile sau imobile, avem si datorii , in unele cauze, deci se vor impartii in functie de cotele solicitate de parti si ncuviintate de instanta, prin incheierea de admitere in principiu. Se mpart si datorle, indiferent cine a ncheiat contractul de mprumut, sotul ori sotia, deoarece au fost mprumuturi contractat in timpul casatorei. Se poate incheia si o tranzactie. Cu hot. jud. definitiva si irevocabila , legalizata, mergeti dupa aceea la bancile respectve pentru a va trece ca titulari de cont .:)

Alte discuții în legătură

Divort cu un copil major boonik boonik Buna,sunt tot eu maria,in cazul in care ai mei divorteaza..si noi avem 2 credite la 2 banci,carduri de credit si produse achizitionate in rate..toate pe numele ... (vezi toată discuția)
Partajarea datoriilor elian c elian c Am doua intrebari: 1. Daca partajul se face in raport cu aportul fiecarui sot la veniturile aduse in casnicie (ex. 1/3), cum se partajeaza creditele ... (vezi toată discuția)
Pasiv-partaj f_karoly f_karoly in cazul in care sotii iau credit de la banca in scopul cumpararii unor autoturisme, terenul, si trebuie sa plateasca ratele creditului luat desigur cu dobanda ... (vezi toată discuția)