avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1078 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul chiriasului de a avea firma in apartamentul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul chiriasului de a avea firma in apartamentul inchiriat

A venit la asociatia de proprietari un chirias care spune ca sa-i semnam noi o cerere prin care sa aprobam inchirierea de catre el persoana fizica catre o firma a spatiului respectiv care se afla in proprietatea altcuiva.
Eu nu cred ca se poate asta.

1. Nu vad ce treaba are asociatia sa aprobe asa o cerere - ei motiveaza ca le trebuie la administratia financiara
2. Doar proprietarul poate transforma un apartament in sediu de firma, nu si chiriasul, prin subinchiriere, nu?
3. Ce sa facem in situatia acestei cereri?
Cel mai recent răspuns: Costica33 , utilizator 07:13, 17 Mai 2011
Eu v-am mai spus odata ca, la precizarea d-voastra ca domnul care v-a cerut acordul este un chirias, atunci trebuie sa va prezinte un document valabil incheiat intre el si proprietar, adica un contract de inchiriere, care in mod evident are si viza administratiei financiare.. Puteti cere o copie xerox cu care sa mergeti la administratie si sa verificati daca este un fals sau nu. Restul l-am detaliat in celelalte raspunsuri.
Da, este evidenta populatiei-intrebati la politia de sector sau localitate de unde apartinrti.Netinerea la zi a cartii de imobil-se lasa cu sanctiune.
Scuzati-ma dna, Cristea ca sunt imbecil si nu pricep ce imi spuneti.
Poate aveti amabilitatea sa-mi spuneti si de ce "evident" are viza administratiei financiare? Cunoasteti cite contracte sau inchirieri sunt nedeclarate, ilegale in Romania?
Ma fac ca nu vad prima propozitie din raspunsul d-voastra.
Si ca sa va raspund totusi mai departe:
Am inteles ca intrebarea d-voastra a fost punctuala, da, a venit o persoana X care sustine ca este chirias la d-voastra in bloc si ca doreste avizul asociatiei de proprietari/locatari. E bine pana aici? Si daca lucrurile stau asa, eu v-am raspuns tot punctual, si nu am incercat sa fac filozofia vietii cu ce se intampla in materie de inchirieri, proprietari,etc. D-voastra la orice raspuns primit, si nu numai de la mine, mai veneati cu o varianta, si ce o sa se intample daca si daca si daca...
Parerea mea este s-o luati cu inceputul si apoi mai vedeti! Are sau nu are calitatea de chirias in apartamentul respectiv? Are, sa faca dovada. Nu sta acolo in baza unui contract de inchiriere si vrea acordul asociatiei sa vina atunci cu proprietarul, nu vine, nu-l capata. E simplu ca buna-ziua.
Face dovada ca este chirias, e in regula, n-o face, poate e proprietar... nu e nici proprietar, sa vina cu proprietarul.

Stimate d-le Costica, , O.U.G 97/2005 actualizata in 2007 SPUNE:
Art. 37. - (1) Organizarea activitatii de tinere a evidentei locatarilor prin cartea de imobil revine Ministerului Administratiei si Internelor, prin unitatile de politie.
(2) Cartea de imobil se intocmeste si se actualizeaza de catre persoana anume desemnata, cu acordul acesteia, de catre proprietarul imobilului sau de asociatia de proprietari; in cazul asociatiei de proprietari, responsabilul cartii de imobil este, de regula, administratorul sau un membru al comitetului executiv al asociatiei. (3) Pastrarea, actualizarea si utilizarea datelor din cartea de imobil de catre persoana desemnata in acest sens, conform alin. (2), se fac cu respectarea dispozitiilor Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) Responsabilul cartii de imobil are obligatia sa inscrie, pe baza actului de identitate, persoanele care domiciliaza sau au resedinta in imobilul respectiv si sa o prezinte, la cerere, politistilor sau lucratorilor serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor.
(5) Cartea de imobil se intocmeste intr-un singur exemplar, care se pastreaza la responsabilul cartii de imobil.
Aceasta ordonanta se refera la evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor.
Capisci?
Inca o data, netinerea la zi a cartii de imobil , se lasa cu sanctiuni.

Alte discuții în legătură

Subinchirierea unui spatiu comercial silvia_m silvia_m Buna ziua, Sunt proprietara unui spatiu comercial pe care l-am inchiriat unui cabinet de expertiza contabila, fara a mentiona in contractul de inchiriere ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere, subinchiriere alina240 alina240 Buna ziua, Am o intrebare daca ma poate ajuta cineva. In calitate de SC am inchiriat un spatiu de la o PF. In contract nu este specificat nimic despre ... (vezi toată discuția)
Contract de subinchiriere cicio_carina cicio_carina buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca se poate subanchiria un spatiu de la chirias care este SC si are sediul social in acest spatiu ,iar eu ca subchirias ... (vezi toată discuția)