avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedirea fara motiv
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedirea fara motiv

Buna ziua
Ma confrunt cu o problema foarte importanta. Firma la care lucrez a facut o restrangere de buget, dandu-ne un procent foarte mic din incasari in care sa ne incadram cu salariile. Au precizat clar ca ei fac restrangere de buget, nu de activitate, asa ca nu concediaza personalul cu preaviz. Cui nu-i convine demisioneaza...Buuun,...pana aici foarte clar, DAR... aflu ca directorul judetean, caruia nu-i convine ca ne-ar ramane salariile foarte mici, vrea sa scape de mine...Eu nu-mi dau demisia, asa ca incearca cu disperare sa-mi obtina un preaviz. Intrebarea este: in ce temei legal se poate face asta? Noi suntem o filiala judeteana, la nivel central se iau deciziile si el tot insista pe la superiori.
Este posibil ca firma sa faca acest lucru? Si daca da, pot avea castig de cauza in instanta? Avand in vedere ca nu cunosc ca la celelalte judete sa se fi dat preavize si ei au facut afirmatia cu "restrangerea de buget", nu cumva ar fi un abuz?Ce spune legea in acest sens?
Mentionez ca eu nu am comis niciodata abateri disciplinare, ca sunt pe postul de director de vanzari, am studii superioare, iar cel care ar ramane in locul meu nu are. In caz de preaviz nu se tine cont de performanta, studii, nu se face o analiza? pe ce baza m-ar alege pe mine? Aleatoriu?
V-as fi foarte recunoscatoare daca ati putea sa-mi raspundeti urgent...
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:01, 11 Noiembrie 2011
intre timp am vorbit la firma...e doar asa...o chestie scrisa de dna de la resurse umane...asta inseamna pentru ea ca am "cerere de preaviz" dupa cum s-a exprimat ...si am dedus pana la urma ca asa ii spune ea preavizului...dar de ce se apuca ea sa scrie asta pe decizie in locul unde trebuie sa semnez eu, tot n-am inteles..dar n-ai ce-i face , e nevasta directorului si isi permite sa inventeze "chestii " de-astea
are cineva idee cum e cu contestarea deciziei in instanta?
o avea rost sa ma bag in asa ceva?
as vrea sa ma razbun un pic pe cel care mi-a copt-o, dar nu stiu...ce cheltuieli sunt, ce sanse am de castig...
Este o cerere de chemare in judecata a angajatorului prin care solicitati intsnatei anularea deciziei de concediere si obligarea acestuia la plata salariului de la data incetarii raportului de munac si pana la data efectiva a reintegrarii .
De asemenea, puteti solicita si reintegrarea in functia detinuta anterior concedierii.
Motivul concedierii : restrangerea de activitate, DAR nu stiu ce fel de restrangere din moment ce ei au lansat un nou proiect...Iar vanzarile se mentin de atunci cam la acelasi nivel, cu mici urcusuri si coborasuri...proiectul cel nou nu e inca pus in practica, dar se fac pregatiri de zor...
M-as putea baza pe asta?
Condiţiile impuse de art. 65 din Codul muncii sunt desfiinţarea locului de muncă şi existenţa unei cauze efective, reale şi serioase.

Cauza desfiinţării locului de muncă nu este reală şi obiectivă dacă desfiinţarea nu este determinată de dificultăţi finaciare sau de reorganizarea activităţii .

Alte discuții în legătură

Desfiintare post msc_angela msc_angela Buna ziua, Am o problema pe care v-as ruga sa mi-o lamuriti, daca se poate. Sunt angajata la o firma, iar acum o luna am reusit si l-am angajat si pe sotul ... (vezi toată discuția)
Cum pot scapa de un angajat incompetent? DariusT DariusT Buna ziua. Sunt un angajator intr-o situatie ciudata si usor disperata. Am un angajat pe un post de conducere (director vanzari), la care as vrea sa renunt, ... (vezi toată discuția)
Concediere carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Am urmatoarea situatie : la o societate care are 3 angajati pe posturi identice ( printre altii ). Problema este ca unul dintre ei, are ... (vezi toată discuția)