avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cum ma apar de calomnie?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cum ma apar de calomnie?


Buna ziua,

Sunt casiera de 6 ani la o institutie religioasa si unul din membrii m-a acuzat (acuzatii false) in fata intregii institutii ca am furat banii pe care i-a depus el. Am dovada si semnaturile comitetului de casierie, care ma ajuta la verificarea banilor si la numararea lor, iar aceste persoane au dat semnatura lor cum ca totul e in regula. Asta s-a intamplat acum 2 ani, iar acum sunt acuzata ca acei bani i-am furat eu, iar persoanele care au semnat ca totul e inr egula, acuma au trecut d epartea acestei persoane care ma insulta si impreuna ma acuza de furt. Dupa ce au semnat ca totul e in regula, cum vin acuma, dupa 2 ani sa spuna ca nu e in regula si ca eu am furat? Sunt facuta de ras in fata intregii institutii, iar actele pe care le am (incluzand si procesul verbal cu toate semnaturile din comitetul de casierie) dovedesc ca nu am furat nimic. Dar aceste cateva persoane contiuna sa ma improaste cu noroi si sa ma faca hoata inaintea altor oameni. Prejudiciul meu e afectat si va rog din suflet sa ma sfatuiti ce pot face pentru a mi se sterge aceasta pata rusinoasa (mincinoasa) si numele meu sa fie reabilitat. Va rog din suflet ajutati-ma cu un sfat legal!!!! Va multumesc!

@Codul, daca tot spuneti ca suntem colegi, inseamna ca stiti ce rol are un Recurs in Interesul Legii, nu?
Dupa parerea dvs. in urma RIL-ului sunt considerate abrogate sau nu?
GabrielaA a scris:

@Codul, daca tot spuneti ca suntem colegi, inseamna ca stiti ce rol are un Recurs in Interesul Legii, nu?
Dupa parerea dvs. in urma RIL-ului sunt considerate abrogate sau nu?


Stimata doamna, ce semnificatie are pentru dvs. cuvantul "abrogat" ?
Poate sa insemne: anulat, desființat, invalidat, înlăturat, suprimat (A anula o lege, o dispoziție oficială).
Corect.
In acest context, cum mai poate fii elaborat un Cod penal 2011 (cu abrogari si adaugiri), avand articole de lege abrogate, fara ca acestea sa fie specificate cu mentiune ?
A se remarca ca aceasta infractiune de calomnie aduce atingere demnitatii umane, onoarei, reputatiei, si nu se confunda cu denuntul calomnios, care este o infractiune impotriva infaptuirii justitiei si unde fapta pentru care sunteti denuntat penal la organul competent nu exista in realitate iar denuntatorul stie acest lucru, dar minte.
De asemenea, nu se confunda nici cu insulta, care este echivalentul "injuraturii", "batjocoririi".

conditiile infractiunii de calomnie:
- sa fiti acuzat de o fapta determinata, deci nu la modul generic
- afirmarea sau imputarea sa fie facute in public, deci nu in cadru privat
- fapta determinata pentru care sunteti acuzat sa va expuna unei sanctiuni penale (inchisoare, amenda penala), administrativa (o amenda contraventionala), disciplinara (sa fiti retrogradat la locul de munca)
- acuzatorul sa nu aiba probe, sau daca are probe, sa nu aiba un interes legitim pe care sa il apere. Spre exmplu, vecinul care are probe ca ati furat din firma, nu are niciun interes legitim de aparat, ci o face din invidie etc.

"Curtea Constitutionala a hotarit sa anuleze incercarea Parlamentului de a dezincrimina Insulta si Calomia, reintroducind in Codul Penal cele 4 articole abrogate, trimitind din nou in zona penalului astfel de practici nedemocratice.

In spiritul principiului ca "dreptul la libera exprimare nu poate sub nici un fel afecta demnitatea persoanei sau imaginea tarii sau a natiuni", Codul Penal prevedea sanctiuni de factura penala pentru cei care se incumetau sa nu respecte un asemenea de principiu...."
De aceea aceste articole de lege se regasesc in Noul Cod Penal.

Demersurile noastre in procese cu caracter penal, pe latura insultei si a calomniei, nu au fost zadarnice, dosarele aflandu-se pe rolul instantelor de judecata.

Cu siguranta, nici dvs. nu ati accepta ca cineva anume sa va insulte sau sa va calomnieze, trecand cu vederea aceste fapte cu caracter penal.


Numai bine !
Multe multumiri domnului Viorel (utilizator Codul). Si, de asemenea, multumiri tuturor celor care m-au ajutat si s-au implicat , acordand minute din timpul lor, pentru a ajuta cu sfaturi (care au fost foarte utile pentru mine) pe o persoana pe care nici macar nu o cunosc. Va multumesc din suflet ca ati raspuns rugamintilor mele (care pentru mine erau urgente) si m-ati ajutat fara nici un interes personal. Este un forum extraordinar, cu niste oameni extraordinari!!! Acuma sunt informata din toate partile si stiu ce trebuie sa fac. MII DE MULTUMIRI!!!
@Codul, In Codul penal pe care l-am achizitionat recent si care a fost actualizat in martie 2011 , art. 205 , 206 si 207 au mentiunea ,,abrogat".De asemenea, pentru ca o fapta sa fie considerata infractiune ea trebuie sa fie : prevazuta de legea penala, sa fie comisa cu vinovatie si sa prezinte pericol social.Lipsa unuia sau unora dintre aceste elemente , fac ca fapta respectiva sa nu fie infractiune.
Plangerile pe aceste 2 articole, insulta si calomnia primesc rezolutia de nup , cu motivatia ,,fata nu este prevazuta de legea penala" si pe buna dreptate fiindca acesta este unul dintre cazurile prevazute de art. 10 Cod pr. pen , care impiedica inceperea urmaririi penale.
Ce va fi in Noul Cod , este alta poveste. Insa nu avem nicio certitudine a intrarii in vigoare sau a ramanerii in aceasta forma.
Este corect insa sa considerati cele 2 fapte , care lezeaza demnitatea si onoarea, reputatia, alte drepturi ale persoanei , ca fiind gresit dezincriminate.Si eu si sunt convinsa ca oricine are respect pentru aceste valori, este revoltat.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Mai 2011
ContSters181996, utilizator
Nu poate oare distinsa doamna sa actioneze in justitie acele persoane si sa angajeze raspunderea civila delictuala pentru prejudiciile morale suferinte in urma atingerilor aduse persoanei (reputatiei, demnitatii etc)?
Desigur acest lucru va trebui facut in fata instantei civile si vor trebui dovedite existenta unei fapte ilicite, a unui prejudiciu, raportul de cauzalitate dintre ele precum si vinovatia persoanelor in cauza.
Cred ca este singura modalitate prin care va puteti cat de cat apara. Totusi acest lucru nu va asigura ca acele defaimari vor inceta.
Ar trebui sa consultati un avocat sa vedeti daca isi are sensul o asemenea actiune si care ar fi sansele de reusita.

Alte discuții în legătură

Calomnie,denigrare,declaratie mincinoasa tib71stef2008 tib71stef2008 In urma cu un an jumate am fost reclamat de un nr .de pers.ca as fi facut ceva(mai multe)fara dovezi (cu toate ca sustineau ca au),am fost dus la ... (vezi toată discuția)
Insulta matei_alex matei_alex Buna ziua, As avea nevoie de o parere avizata, un sfat in legatura cu urmatoarea intamplare: Am un vecin cu care ma judec de ceva ani pe un teren. Suntem de ... (vezi toată discuția)
Insulta, calomnia titimarina titimarina Va salut, din nou am citit sute de mesaje pe acest forum. Am intrebat chiar, cum se procedeaza in cazul insultei si calomniei. Pentru aceasta, am mai multe ... (vezi toată discuția)