avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1086 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cum ma apar de calomnie?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cum ma apar de calomnie?


Buna ziua,

Sunt casiera de 6 ani la o institutie religioasa si unul din membrii m-a acuzat (acuzatii false) in fata intregii institutii ca am furat banii pe care i-a depus el. Am dovada si semnaturile comitetului de casierie, care ma ajuta la verificarea banilor si la numararea lor, iar aceste persoane au dat semnatura lor cum ca totul e in regula. Asta s-a intamplat acum 2 ani, iar acum sunt acuzata ca acei bani i-am furat eu, iar persoanele care au semnat ca totul e inr egula, acuma au trecut d epartea acestei persoane care ma insulta si impreuna ma acuza de furt. Dupa ce au semnat ca totul e in regula, cum vin acuma, dupa 2 ani sa spuna ca nu e in regula si ca eu am furat? Sunt facuta de ras in fata intregii institutii, iar actele pe care le am (incluzand si procesul verbal cu toate semnaturile din comitetul de casierie) dovedesc ca nu am furat nimic. Dar aceste cateva persoane contiuna sa ma improaste cu noroi si sa ma faca hoata inaintea altor oameni. Prejudiciul meu e afectat si va rog din suflet sa ma sfatuiti ce pot face pentru a mi se sterge aceasta pata rusinoasa (mincinoasa) si numele meu sa fie reabilitat. Va rog din suflet ajutati-ma cu un sfat legal!!!! Va multumesc!

Codul,
Insulta si calomnia nu sunt in vigoare – cum s-ar zice...

[ link extern ]

Asadar, pana la noul cod penal suntem in prezent. In plus, cine stie cum va aparea acel cod si cate articole vor fi – mai apoi – declarate neconstitutionale (a se vedea si cazul asa-zisei ”mica reforma)
Si, pentru obiectivitate: calomnia nu e tocmai o infractiune... periculoasa. In plus, oricine se poate apara – in proces civil – impotriva calomniei sau insultei... Pentru cele mai multe plangeri privind insulta si calomnia s-a ”dat” N.U.P (si aceasta inainte ca cele doua fapte sa fie dezincriminate).

monica799,
nu se numeste ”marturie mincinoasa” un neadevar sustinut in fatza unor persoane fizice (in speta liderul religios si altii) – e doar minciuna.
Cum va puteti apara impotriva acestei minciuni care va aduce prejudicii onoarei si demnitatii (adica, sa obtineti repararea prejudiciilor morale)? Sa-i actionati in judecata in baza dispozitiilor art. 998 cod civil (care reglementeaza raspunderea civila delictuala pentru fapta proprie) si art 999 cod civil, dar si in baza Conventiei Europene a Drepturilor Omului
In eventualitatea unei sentinte favorabile – si daca ati solicitat in cererea de chemare in judecata – puteti obtine publicarea hotararii – pe costul paratilor – intr-un cotidian (mai greu, dar e posibil sa aprobe instanta, avand in vedere anumite criterii)

Ziceti ca a avut loc o cercetare disciplinara... dar nu la locul de munca... Adica, nu aveti contract de munca, sunteti voluntar (adica, nu primiti salariu)... Deci, cade si ”denuntarea calomnioasa”. Dar: daca aceasta cercetare a avut loc si dv afirmati ca aveti acele dovezi... cum de nu s-a putut constata adevarul?

Nu insistati ”in penal” pentru ca nu aveti sanse de castig.
@trope_doi,
Comunicatul ala nu are data si numar, asa ca e nul din punct de vedere juridic.
In finalul lui scrie:
"După redactarea considerentelor şi semnarea deciziei, aceasta se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I."

Deci, pune-te si cauta publicarea lui in M.O si apoi o sa mai discutam pe aceasta tema.
Ar fi posibil ca redactarea lui sa nu se fi facut si nici decizia sa nu fie semnata.
Pana la proba contrarie, insulta si calomnia sunt incriminate de Codul penal.
Cei care au publicat C.P au avut toate parghiile necesare pentru a lua hotararea daca se trece sau nu art. 205, 206, 207 (fara a mentiona abrogarea lor).


Numai bine.
Ultima modificare: Joi, 19 Mai 2011
ContSters207445, utilizator
Later edit: Aici am dat cu oistea-n gard, asa ca am editat :D

E neplacut sa trimiteti oamenii sa faca plangeri penale pentru niste fapte care nu vor intruni - sa zicem asa - elementele unei infractiuni...

Codul,
gasiti dv o speta cu hotarare in favoarea unuia care reclama calomnia ca infractiune. N-o cautati doar din anul 2007 pana azi, ci in anii anteriori... Cititi, eventual, jurisprudenta. Nu de alta, dar se economiseste timpul potentialilor justitiabili.

In speta de fatza actiunea civila - daca tot trebuie sa fie o actiune in justitie - este mai mult decat recomandabila (justitiabilul poate avea sanse de castig).

Dar, pentru ca sustineti ideea calomniei si - implicit - ideea ca monica799 are sanse cu o plangere penala poate ii si scrieti cum ar trebui sa actioneze pentru ca procurorul sa nu "dea" N.U.P. - pentru ca aceasta va face procurorul... la cine stie cat timp de la depunerea plangerii...
Ultima modificare: Joi, 19 Mai 2011
trope_doi, utilizator
@Codul: nu inteleg de ce va certati cu toata lumea, cand toti avocatii si restul juristilor spun clar ca nu mai sunt in vigoare infractiunile de calomnie si insulta si in mod suprinzator pt dumneavoastra chiar au dreptate.
Spuneti de Emma ca are codul gresit, dar de fapt are codul actualizat si cel care este in vigoare in momentul de fata. Pe acel cod trebuie sa va uitati si dumneavoastra deoarece Noul cod penal nu este in forma sa finala si inca se mai lucreaza la el, asa ca degeaba cititi in el ce scrie cu privire la calomnie si insulta deoarece nu se aplica.
Pt a nu va mai contrazice cu toti juristii va recomand Codul penal in vigoare, cel pe care il aplicam inca si in care insulta si calomnia sunt dezincriminate.
Va spun clar ca toate plangerile cu privire la aceste articole se solutioneaza cu NUP deoarece faptele nu constituie infractiuni,totusi ICCJ nu solutineaza recursurile in interesul legii in scop orientativ.
Asadar, inca o persoana care va spune ca dispozitiile art 205, 206, 207 sunt abrogate si credeti-ma sunt la punct cu orice schimbare din domeniul legislativ, cu asta ma ocup zi de zi.
@trope_doi:

Daca sunteti dragut sa imi spuneti...pentru ca sa pot obtine publicarea hotararii intr-un cotidian (si pe mine m-ar interesa sa apara in revista bisericii locale, sau chiar din tara, ca exista astfel de reviste, pe fiecare zona) ziceati ceva de genul ca ar fi posibil ca sa aprobe instanta, avand in vedere anumite criterii. Care ar fi acele criterii??

Alte discuții în legătură

Calomnie,denigrare,declaratie mincinoasa tib71stef2008 tib71stef2008 In urma cu un an jumate am fost reclamat de un nr .de pers.ca as fi facut ceva(mai multe)fara dovezi (cu toate ca sustineau ca au),am fost dus la ... (vezi toată discuția)
Insulta, calomnia titimarina titimarina Va salut, din nou am citit sute de mesaje pe acest forum. Am intrebat chiar, cum se procedeaza in cazul insultei si calomniei. Pentru aceasta, am mai multe ... (vezi toată discuția)
Insulta matei_alex matei_alex Buna ziua, As avea nevoie de o parere avizata, un sfat in legatura cu urmatoarea intamplare: Am un vecin cu care ma judec de ceva ani pe un teren. Suntem de ... (vezi toată discuția)