avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bar la parterul blocului meu
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bar la parterul blocului meu

La parterul blocului in care locuiesc, sub apartamentul al cărui proprietar sunt, a fost deschis un spaţiu cu destinaţia de alimentaţie publică – bar.Mai doresc să specific faptul că respectiva unitate de alimentaţie publică nu a respectat prevederile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, cu completările şi modificările ulterioare, în speţă nu a obţinut autorizaţia de construire pentru schimbul de destinaţie realizat (din spaţiu prestari servicii în spaţiu de alimentaţie publică), conform prevederilor articolului 3 litera „a” care stipulează că „autorizaţia de construire se eliberează pentru lucrări de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinaţie sau de reparare a construcţiilor de orice fel, precum şi a instalaţiilor aferente acestora”. Mai mult - asociatia de proprietari nu si-a dat acordul pt ca acest bar sa functioneze, in acest sens depunand o adresa la primaria localitatii. Cu toate acestea, Primaria a eliberat autorizatia de functionare pentru spatiul de alimentatie publica aflat in cauza. Faţă de această stare de fapt am sesizat Direcţia Tehnică, Urbanism şi Amenajare a Teritoriului din cadrul Primăriei, autoritate care a luat măsura aplicării de sancţiuni contravenţionale, dispunând totodată sistarea activităţii până la intrarea în legalitate a respectivului operator economic. Cu toate că a fost impusă sistarea activităţii, agentul economic îşi desfăşoară în continuare activitatea fără nici un fel de probleme. Fata de cele de mai sus, rugamintea mea este de a-mi preciza care sunt autorizatiile care ar fi trebuit sa fie obtinute de catre administratorul firmei in cauza (mediu, sanitar, ONRC, etc) deoarece doresc sa depun reclamatii la toate institutiile care au eliberat autorizatii fara respectarea Legii 50.
Ultima modificare: Joi, 16 Octombrie 2008
armand67, utilizator
Conform articolului 51 din Constitutia Romaniei, eu, ca cetatean roman, am dreptul de a ma adresa autoritatilor publice prin intermediul petitiilor. Totodata, sunt indreptatit sa folosesc toate caile legale pentru a inlatura disconfortul pricinuit mie de respectivul bar, cu atat mai mult cu cat am incercat sa solutionez problema pe cale amiabila. Oricum, Primaria a gresit deoarece a emis autorizatia de functionare a barului fara respectarea prevederilor legale privind schimbul de destinatie, care, conform L 230 nu se putea realiza decat cu acordul Comitetului executiv al asociatiei de proprietari si cu acordul proprietarilor direct afectati pe orizontala si verticala. Vis-a-vis de actele de care faceti vorbire, am cerut, in baza legii, lamuriri fata de autorizatiile pe care le detine agentul economic (in speta barul). O parte mi-au sosit, iar celelalte vor veni din partea celorlalte institutii avizatoare (ANSVSA, ASP, Politie, etc). Mi-am propus sa abordez problema din mai multe p. de v.:
1. legalitatea functionarii barului, din punct de vedere al avizelor / autorizatiilor pe care trebuie sa le detina
2. legalitatea functionarii barului din punct de vedere al conditiilor ce trebuie indeplinite pe timpul functionarii (sanatate publica, sanitar-veterinar si siguranta alimentelor, Politie), mai precis respectarea normelor de sanatate publica, asigurarea conditiilot de igiena, respectarea orarului de functionare, servirea cu bauturi alcoolice peste orele de program aprobate prin autorizatia de functionare.
Scopul este ca, pana la finalizarea procesului dintre primarie si societatea care administreaza barul, sa determin SRL-ul ala de kakao sa respecte programul de functionare. Nu de alta, dar este greu sa dormi in fiecare seara de la 01-02 pana pe la 6,30 cand plec la serviciu :O.
Nu credeti ?:-/
Ultima modificare: Marți, 22 Iulie 2008
armand67, utilizator
Da, este obligatorie schimbarea destinatiei spatiului daca acesta nu a avut aceasta destinatie prin proiect.
Ma confrunt si eu cu o situatie asemanatoare. De curand s-a deschis la parterul blocului in care locuiesc un bar, cu program de functionare mai ales noaptea. Sunt intr-o mare dilema - am sunat la call center la primarie pentru a obtine un raspuns cu privire la legalitatea functionarii barului, in conditiile in care nu s-a cerut acordul proprietarilor. Intr-adevar, blocul in sine este prevazut cu spatii comerciale, anterior barului a existat in spatiul respectiv un magazin de termopane. Raspunsul cucoanei a fost ca ce are a face asociatia de proprietari daca blocul a fost prevazut cu spatii comerciale si ca e necesar doar un aviz de functionare din partea primariei, nimic mai mult...Nu mai conteaza ca imbacseste tot blocul cu fum de tigara, ca nu au o izolatie corespunzatoare pentru poluarea fonica sau ca reprezinta in final un centru de colectare a betivanilor din cartier... in conditiile astea tu ca si proprietar direct afectat nu ai nici un cuvant de spus! Care ar fi legea care reglementeaza obligativitatea existentei acordul asociatiei de proprietari? Si daca exista o astfel de lege ce tip de autorizatie necesita acordul proprietarilor pentru a putea fi eliberata?
Esti in aceeasi situatie in care ma aflu eu. Rugamintea mea este de a citi toate posturile anterioare. Vei gasi baza legala de care ai nevoie. In plus, citeste Legea 230 privitoare la asociatiile de proprietari. Eu am depus deja 3 reclamatii - Politie Dir Sanitar Veterinara si Siguranta Alimentelor, Autoritatea Judeteana de Sanatate Publica. In momentul in care voi primi raspuns, voi posta rezultatul pe forum. Inca un sfat - cauta pe net legislatia de care ai nevoie, sau pe LexExpert sin, foarte important, discuta cu un avocat si nu te lasa impresionat ce cine stie cine fata "naiva" de la primarie
Ultima modificare: Duminică, 23 Noiembrie 2008
armand67, utilizator
M-am documentat si intr-adevar in legea privind functionarea asociatiilor de proprietari se stipuleaza clar faptul ca schimbarea destinatiei spatiului fata de proiectul initial al blocului necesita acordul proprietarilor direct afectati pe orizontala si verticala. Am resunat la call center la primarie si de data asta persoana respectiva (alta de data asta) mi-a confirmat lucrul acesta. Oricum am facut o reclamatie la primarie si astept raspunsul lor, in conditiile in care termenul de solutionare a sesizarii e de o luna. Printre altele, am inteles ca de fapt barul s-ar putea sa nu detina nici un fel de autorizatii pentru natura activitatii desfasurate si ar avea aviz pentru un gen de activitate care nu necesita acordul proprietarilor. De cand i-am amenintat ca le verific autorizatiile s-au potolit, insa astept raspunsul de la primarie si am sa depun reclamatiii si la restul autoritatilor, pentru ca au tupeu maxim sa-ti arunce in fata ca ei iti fac o favoare ca o noapte din sapte nu fac chef, avand in vedere ca nu functioneaza in legalitate.

Alte discuții în legătură

Buna ziua la parterul blocului in care locuiesc , in bucuresti ... Chris CRISTINA Chris CRISTINA Buna ziua La parterul blocului in care locuiesc , in Bucuresti , sector 2 se afla un spatiu comercial este prevazut astfel din constructie .Din nefericire ... (vezi toată discuția)
Bar la parterul blocului robertalin86 robertalin86 As dori sa va adresez o intrebare deoarece la parterul blocului meu a aparut peste noapte un bar fara ca locatarii din bloc sa fie măcar întrebaţi daca ... (vezi toată discuția)
Schimbare de destinatie armand67 armand67 As dori sa stiu care sunt formalitatile si - binenteles - care este baza legala necesar a fi respectata pentru a realiza un schimb de destinatie a nivelului ... (vezi toată discuția)