avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 440 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bar la parterul blocului meu
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bar la parterul blocului meu

La parterul blocului in care locuiesc, sub apartamentul al cărui proprietar sunt, a fost deschis un spaţiu cu destinaţia de alimentaţie publică – bar.Mai doresc să specific faptul că respectiva unitate de alimentaţie publică nu a respectat prevederile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, cu completările şi modificările ulterioare, în speţă nu a obţinut autorizaţia de construire pentru schimbul de destinaţie realizat (din spaţiu prestari servicii în spaţiu de alimentaţie publică), conform prevederilor articolului 3 litera „a” care stipulează că „autorizaţia de construire se eliberează pentru lucrări de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinaţie sau de reparare a construcţiilor de orice fel, precum şi a instalaţiilor aferente acestora”. Mai mult - asociatia de proprietari nu si-a dat acordul pt ca acest bar sa functioneze, in acest sens depunand o adresa la primaria localitatii. Cu toate acestea, Primaria a eliberat autorizatia de functionare pentru spatiul de alimentatie publica aflat in cauza. Faţă de această stare de fapt am sesizat Direcţia Tehnică, Urbanism şi Amenajare a Teritoriului din cadrul Primăriei, autoritate care a luat măsura aplicării de sancţiuni contravenţionale, dispunând totodată sistarea activităţii până la intrarea în legalitate a respectivului operator economic. Cu toate că a fost impusă sistarea activităţii, agentul economic îşi desfăşoară în continuare activitatea fără nici un fel de probleme. Fata de cele de mai sus, rugamintea mea este de a-mi preciza care sunt autorizatiile care ar fi trebuit sa fie obtinute de catre administratorul firmei in cauza (mediu, sanitar, ONRC, etc) deoarece doresc sa depun reclamatii la toate institutiile care au eliberat autorizatii fara respectarea Legii 50.
Ultima modificare: Joi, 16 Octombrie 2008
armand67, utilizator
Chestia cu avizul pt un anumit gen de activitate care nu necesita acordul proprietarilor direct afectati este o aiureala. Acordul proprietarilor se cere pt schimbarea de destinatie - spre exemplu din spatiu comercial in spatiu de alimentatie publica (bar). Asa ca nu te lasa, mergi mai departe. Inca un sfat - pana la rezolvarea problemei cu autorizatiile necesare functionarii, marseaza pe respectarea programului de functionare. Nu accepta depasirea acestui orar de functionare - baza legala este Legea 61/1991, cu modificarile si completarile ulterioare. SUCCES !
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 August 2008
armand67, utilizator
Vedeti si Ordinul 536 din 1997 privind mediul de viata al populatiei [ link extern ] #
Art. 4

Unităţile de mică industrie, comerciale şi de prestări servicii, care pot crea riscuri pentru
sănătate sau disconfort pentru populaţie prin producerea de zgomot, vibraţii, mirosuri, praf,
fum, gaze toxice sau iritante etc. se amplasează în clădiri separate, la distanţă de minimum 15
m de ferestrele locuinţelor. Distanţa se măsoară între faţada locuinţei şi perimetrul unităţii.
Pentru unităţile sus-menţionate se vor asigura mijloacele adecvate de limitare a nocivităţilor,
astfel încât să se încadreze în normele din standardele în vigoare.

Art. 5
La parterul clădirilor de locuit se pot amenaja unităţi comerciale şi de prestări servicii, precum
şi camere speciale de depozitare a reziduurilor solide sau alte spaţii gospodăreşti - anexe ale
locuinţelor (garaje, spălătorii, uscătorii etc.), cu condiţia ca acestea să nu constituie, prin
funcţionarea lor, riscuri pentru sănătatea populaţiei sau să nu creeze disconfort; în acest scop,
se vor asigura măsurile şi mijloacele necesare pentru limitarea nocivităţilor, astfel ca acestea
să se încadreze în normele din standardele în vigoare. În interiorul clădirilor cu mai multe
locuinţe se pot amenaja, în cadrul acestora, mici unităţi de servire a publicului (birouri,
cabinete), cu condiţia să nu producă riscuri pentru sănătate sau disconfort.
Asa cum am promis, revin cu noutati vis-a-vis de problema discutata in acest post. Deci ... in urma depunerii plangerii contraventionale de catre societatea sanctionata de catre organele Primariei, instanta a decis anularea acestui proces verbal. Va aduc aminte ca in acel proces verbal era stabilita o amenda contraventionala si intrarea in legalitate in termen de 60 zile, perioada in care respectiva societate care detine barul trebuia sa indeplineasca formalitatile pentru schimbarea de destinatie din spatii prestari servicii in spatii alimentatie publica (bar si fast-food). SURPRIZA MARE !!! Onorata instanta a anulat procesul verbal !!! Va mai pot "povesti" ca am avut discutii cu angajati ai serviciului urbanism din frumosul municipiu unde locuiesc si acestia au afirmat ca TREBUIE obtinuta schimbarea de destinatie ! Chiar si arhitectul sef al primariei spune acelasi lucru ! Din alte surse, tot din primarie, am aflat ca insusi unul dintre viceprimari a spus juristului primariei - citez - "Vezi poate CASTIGI procesul !!!" #-o La intrebarea mea, daca primaria va face recurs, juristul respectiv a spus ca inca nu stie, sa mai vada, etc .... Probabil asteapta comanda viceprimarului !?! Oare tara in care traim a ajuns in asemenea hal incat patroana unui bar poate juca pe degete primari, viceprimari, etc ??? Am apelat si la AUtoritatea de Sanatate Publica, dar acestia nu au luat masuri pt ca patroana este foarte buna prietena cu directoarea institutiei respective, patroana chiar lucrand pana nu demult in institutia respectiva. Oare chiar traim intr-o tara bananiera ??? Legea a ajuns un obiect de batjocura !?!?! Oare sa facem ce spune Radu Moraru de la emisiunea "Nasul", adica sa ne mutam in Congo ??? :sorry:. Si inca ceva - DSVSA si Autoritatea de Sanatate Publica nu mi-au raspuns nici acum, dupa 60 zile, la reclamatiile facute. Singura institutie la care am depus reclamatii si a procedat conform OGR 27/2002 a fost ANPC. Tot respectul pt aceasta institutie.
O ultima rugaminte - rog pe cei de specialitate care citesc acest "caz" sa imi dea niste sfaturi - LA CINE SA MA MAI ADRESEZ ??? UNDE SA MAI INTERVIN ???
Ultima modificare: Joi, 16 Octombrie 2008
armand67, utilizator
Eu locuiesc in Timisoara, iar raspunsul oficial al primariei a fost ca nu e necesara obtinerea acordului pentru schimbarea de destinatie, ci au nevoie de un simplu aviz de functionare din partea primariei din moment ce blocul e prevazut din constructie cu spatii comerciale. Am vorbit cu un jurist al primariei din alta localitate care contrazice raspunsul primit de la primaria din Timisoara.
Nesimtirea celor cu barul continua, revoltati ca au mai primit cate o amenda, incat au ajuns sa ne ameninte ca vom avea de suferit daca mai continuam cu sesizarile la politie si ei pierd bani "din cauza noastra". Am depus plangere la organele statului, iar sectoristul ne-a informat ca fara martori nu putem sa facem nimic si plangerea noastra la politie nu are nici un efect, caci doar asa functioneaza justitia in tara asta - l-am intrebat caci totusi daca e sa patesc ceva,avand in vedere ca au existat amenintari la adresa noastra, ei ar fi primii vizati... Nu, nu are nici o legatura una cu alta!
De la sectia de politie mi s-a recomandat sa discut cu dep. juridic al primariei, pentru ca dupa nu stiu cate sesizari la 112, s-a gasit o persoana sa-mi spuna ca de fapt ei chiar au nevoie de acordul nostru, indiferent ca e spatiu comercial si ca li se pare bizar raspunsul dat de primarie.
Dupa o lunga perioada de timp revin cu noutati - am facut reclamatii cam peste tot: Oficiul National pt Protectia Consumatorului (care a aplicat o amenda), Garda Nationala de Mediu (care mi-a spus ca unitatea respectiva nu necesita acord de mediu), DSVSA (la care i se cam ..... de reclamantii din judet), Politie (cae a aplicat o amenda), Politia Comunitara (care a aplicat o amenda), etc..... Patroana barului a contestat toate p.v. de contraventie, urmand sa vedem cine va castiga. Pentru ca tacamul sa fie complet, am inaintat o reclamatie on-line si catre Inspectoratul de Stat in Constructii Bucuresti, de la care am primit un raspuns care m-a facut sa-mi cada falca jos. O sa incerc sa reproduc continutul adresei lor:
"Prin lecturarea Legii 50/1991.... obtineti un raspuns la adresa dvs. Anexa 2 la aceasta lege care defineste termenii de specialitate utilizati in cuprinsul legii, precizeaza: Schimbare de destinatie - in intelesul prevederilor art. 3 este necesara emiterea unei autorizatii de construire si/sau de desfiintare, dupa caz, numai in situatia in care pentru realizarea schimbarii de detinatie a spatiilor sunt necesare lucrari de constructii pentru care legea prevede emiterea autorizatiei de construire."
Am discutat si eu cu unii reprezentanti ai Inspectoratului de Stat in Constructii din judetul meu carora le-am prezentat punctul de vedere al ISC Bucuresti ca fiind al meu si nu al institutiei superioare lor - binenteles ca fara a le spune exact despre ce bar este vorba - si mi-au spus ca este o aberatie!!! Eu nu stiu ce tara lu' Peste mai este si asta !?!?!?
Institutiile statului se contrazic!!!!
SI inca ceva - am amintit in postul anterior ca patroana barului a castigat procesul cu Primaria, obtinand anularea p.v. de contraventie. Ce ma intriga este faptul ca, ONORATA INSTANTA trebuia sa judece astfel lucrurile - in p.v. de contraventie se aplica o sanctiune contraventionala SI intrarea in legalitate a barului respectiv. Deci, in opinia mea, este vorba de a judeca 2 lucruri total diferite. Cu toate acestea, judecata ONORATEI INSTANTE a fost "la pachet" - anuland p.v. de contraventie, a anulat, in acelasi timp, atat amenda cat si masura de intrare in legalitate a barului.
Din nou ma vad nevoie sa afirm: Traim in Romania, iar acest lucru ne ocupa tot timpul"
Ce parere aveti, noi, ca si oameni pe spatele carora unii patroni isi castiga painea, ce am putea sa facem pentru a ne apara linistea??? Credeti ca am putea sa trimitem o serie intreaga de email-uri catre .... cine ????
Astept propuneri! O ultima rugamintea - consultantii de pe forum pot sa ne dea un sfat privind demersurile pe care le-am putea face, noi cei afectati de nesimtirea patronilor de baruri ??? Multumesc:((

Alte discuții în legătură

Buna ziua la parterul blocului in care locuiesc , in bucuresti ... Chris CRISTINA Chris CRISTINA Buna ziua La parterul blocului in care locuiesc , in Bucuresti , sector 2 se afla un spatiu comercial este prevazut astfel din constructie .Din nefericire ... (vezi toată discuția)
Bar la parterul blocului robertalin86 robertalin86 As dori sa va adresez o intrebare deoarece la parterul blocului meu a aparut peste noapte un bar fara ca locatarii din bloc sa fie măcar întrebaţi daca ... (vezi toată discuția)
Schimbare de destinatie armand67 armand67 As dori sa stiu care sunt formalitatile si - binenteles - care este baza legala necesar a fi respectata pentru a realiza un schimb de destinatie a nivelului ... (vezi toată discuția)