avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1080 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul a o prima pt nastere din partea angajatorulu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul a o prima pt nastere din partea angajatorulu

Buna
Am nascu de exact doua luni un baietel si, abia ieri am aflat ca ar exista o lege prin care angajatorul ar trebui (in urma unei cereri) sa mai plateasca un salariu mediu pe intreprindere ca si prima pt prima nastere, este adevarat? SI daca da care ar fi legea si cum trebuie sa procedez sa intru in posesia banilor. Si tot ieri am inteles ca la bNII CONCEDIULUI PRENATAL CARE SUNT 85%din salariu angajatorul trebuie sa plateasca diferenta de 15% tot in urma unei cereri facute de angajat, este adevarat, si la fel cum ar trebui sa procedez?
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 15:37, 19 Octombrie 2009
Fritzilica a scris:
am inheiat cu CAS un contract prin care mi-am platit indemnizatia pe perioada cat n-am lucrat in orasul respectiv, adik 3 luni, dupa care m-am reangajat. Cand m-am dus sa-mi bag dosarul pentru indemnizatia de crestere a copilului, mi s-a zis ca daca nu am 12 luni lucrative nu mi se acorda acel ajutor, chiar daca am cotizat. Este posibil sa nu primesc acei bani, eu stiam ca se poate, insa se pare ca...

Pai ati facut foarte rau. Sau v-ati facut foarte rau. Indemnizatia pentru cresterea copilului (2 ani) se acorda daca aveti 12 luni anterioare in care sa fi platit impozit pe venit profesional, nu contributii CAS. Venitul profesional poate proveni si din activitati prestate in baza altor contracte decat de munca, esential e sa fi platit impozitul. Daca nu, nu veti primi concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului.

Indemnizatia de maternitate (126 de zile pre si post natal) se acorda daca ati platit macar o luna contirbutia la fondul de concedii si indemnizatii, ceea ce cu siguranta s-a platit fiind angajata cateva luni.
Bun, deci pt a primi indemnizatia de cresterea copilului, daca ai o intrerupere la un loc de munca unde trebuie sau unde poti plati pe perioada de pauza ca sa poti beneficia de ea?:(

Si inca ceva, exista o baza legala pt diferebta de 15% de la concediul prenatal?
Da aveam incheiat un contract de munca insa doar pe o perioada de 9 luni iar inca trei luni inainte platite la CAS :(, cu un contract incheiat la ei, crezand ca asa voi beneficia de acei bani pt cresterea copilului, adik 12 luni platite la CAS, insa se pare ca nu mai este valabil si chiar mi-am facut rau, nestiind nimeni sa-mi spuna ca sun12 luni de plati impozabile:-/, cu toate ca ma intreb acea indemnizatie din ce fonduri se acorda?Nu din fondurile de la CAS?
Fritzilica a scris:

Bun, deci pt a primi indemnizatia de cresterea copilului, daca ai o intrerupere la un loc de munca unde trebuie sau unde poti plati pe perioada de pauza ca sa poti beneficia de ea?:(

E vorba de impozit, care se plateste la administratia financiara. Din pacate nu poti plati impozit fara sa ai la ce, adica daca nu ai avut un contract generator de venituri, nu ai ce plati.

Si inca ceva, exista o baza legala pt diferebta de 15% de la concediul prenatal?

Cuantumul prevazut de lege e 85% din salariu, nimic mai mult.

Fritzilica a scris:
ma intreb acea indemnizatie din ce fonduri se acorda?

Se acorda dintr-un fond special, pentru ca nu (mai) este o prestatie de asigurari sociale, ci una de asistenta sociala, in ideea de a beneficia de ea si persoanele care nu platesc CAS. Ma rog, asta e teoria, in practica mie mi se pare ca e foarte prost gandit sistemul actual.

:offtopic: Scrierea unor mesaje consecutive nu e permisa de regulament, se poate folosi editarea.
Ultima modificare: Joi, 24 Iulie 2008
ContSters20980, utilizator
Se acorda dintr-un fond special, pentru ca nu (mai) este o prestatie de asigurari sociale, ci una de asistenta sociala, in ideea de a beneficia de ea si persoanele care nu platesc CAS. Ma rog, asta e teoria, in practica mie mi se pare ca e foarte prost gandit sistemul actual.

Ma scuzati ca sunt sacaitoare,dar cum vine asta"persoane care nu platesc CAS, si atunci ce platesc?
Si cum de anii trecuti se putea si acum nu?
Iar in final, as dori sa va intreb ce adeverinta imi trebuie de la facultate ca sa dovedesc ca in acele luni am absolvit cursurile, sau ce anume? Si e nevoie sa fi luat si liceenta sau nu?!
Ultima modificare: Joi, 24 Iulie 2008
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Salariu mediu pe unitate acordat mamei pentru nasterea fiecarui copil neva neva Buna ziua, intrebarea mea e in legatura cu salariul mediu pe unitate acordat mamei pentru nasterea fiecarui copil (Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel ... (vezi toată discuția)
Salar mediu pe unitate pt. nasterea copilului ContSters57911 ContSters57911 Buna ziua, va rog sa ma indrumati ce pot face in acest caz: am solicitat acel salar mediu pe unitate pt. nasterea copilului, in luna mai, insa pana in prezent ... (vezi toată discuția)
Salar compensator fara contract colectiv Lioness Lioness Buna ziua. Recent am incheiat activitatea la o societate comerciala si contractul de munca a fost desfacut cu art 65. Angajatorul refuza sa imi acorde un ... (vezi toată discuția)