avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul a o prima pt nastere din partea angajatorulu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul a o prima pt nastere din partea angajatorulu

Buna
Am nascu de exact doua luni un baietel si, abia ieri am aflat ca ar exista o lege prin care angajatorul ar trebui (in urma unei cereri) sa mai plateasca un salariu mediu pe intreprindere ca si prima pt prima nastere, este adevarat? SI daca da care ar fi legea si cum trebuie sa procedez sa intru in posesia banilor. Si tot ieri am inteles ca la bNII CONCEDIULUI PRENATAL CARE SUNT 85%din salariu angajatorul trebuie sa plateasca diferenta de 15% tot in urma unei cereri facute de angajat, este adevarat, si la fel cum ar trebui sa procedez?
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 15:37, 19 Octombrie 2009
Am inteles ca in cazul in care nu exista un contract colectiv de munca la nivel de intreprindere se va aplica cel la nivel national, insa daca exista (ceea ce eu nu am vazut), si in el nu este acea clauza cu prima de nastere se aplica articolul din contractul national sau nu? Aceasta este nelamurirea mea, deoarece doamnele de la Resurse au zis ca nu au obligativitate, si asta probabil pt ca nu e prevazut in contractul pe unitate!

Va multumesc
Lucrez la un SRL in Brasov, de fapt filiala e in Brasov eu am lucrat la Sfantu Gheorghe,Covasna, si nu inca nu mi-au dat mie direct raspunsul ci unei alte colege care va fi in aceeasi situatie ca mine peste o luna, si careia i-au spus ca nu-mi dau banii ca nu-s obligati. Dupa care au intrebat-o cine m-a invatat sa fac cereerea (ea avand citate din ce mi-ai scris).

Eu as vrea sa stiu daca sunt sau nu obligati? Totusi l cate nreguli stiu ca se fac in firma, si la cat de neseriosi au fost, cred ca le-ar prinde bine sa-i scuture putin ITM-ul
Adresa mea de e-mail: mariamirabela80@gmail.com.

Multumesc pt ajutor si astept cu nerabdare, ca sa pot sa ma duc cu ceva concret la ei, oricum pe cererea facuta de mine le-am cerut sa-mi dea numar de intrare si am o copie, si inainte sa le cer un raspuns scris, ca asta urmaream sa-mi dea in scris ca nu vor sa-mi plteasca, vroiam sa ma documentez inainte ca sa stiu ce am de facut, ceea ce probabil ca si ei fac la randul lor, aduna dovezi ca nu au obligativitate.
A si inca ceva, de unde stiu eu ca-mi dau banii care trebuiesc, adik de unde stiu ca vor calcula salariul mediu aferent TUTUROR angajatilor, si nu doar salalriul mediu aferent angajatilor care le convine lor?

Multumesc
Sunt obligati sa va dea prima pentru nasterea copilului.
Puteti verifica daca aveti neclaritati in privinta calculului salariului mediu pe unitate.
Sunt obligati prin CCMUN 2007-2010?Chiar daca ei nu au prevazuta clauza?
"elis" v-a raspuns clar ca sunt obligati sa va dea prima pentru nasterea copilului. Chiar daca exista CCM la nivel de unitate, acesta nu poate cuprinde clauze sub nivelul celor din CCMUNN. Deci, daca au "scapat" aceasta clauza tot sunt buni de plata pentru ca se aplica prevederile din CCMUNN.

Alte discuții în legătură

Salariu mediu pe unitate acordat mamei pentru nasterea fiecarui copil neva neva Buna ziua, intrebarea mea e in legatura cu salariul mediu pe unitate acordat mamei pentru nasterea fiecarui copil (Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel ... (vezi toată discuția)
Salar mediu pe unitate pt. nasterea copilului ContSters57911 ContSters57911 Buna ziua, va rog sa ma indrumati ce pot face in acest caz: am solicitat acel salar mediu pe unitate pt. nasterea copilului, in luna mai, insa pana in prezent ... (vezi toată discuția)
Salar compensator fara contract colectiv Lioness Lioness Buna ziua. Recent am incheiat activitatea la o societate comerciala si contractul de munca a fost desfacut cu art 65. Angajatorul refuza sa imi acorde un ... (vezi toată discuția)