avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul a o prima pt nastere din partea angajatorulu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul a o prima pt nastere din partea angajatorulu

Buna
Am nascu de exact doua luni un baietel si, abia ieri am aflat ca ar exista o lege prin care angajatorul ar trebui (in urma unei cereri) sa mai plateasca un salariu mediu pe intreprindere ca si prima pt prima nastere, este adevarat? SI daca da care ar fi legea si cum trebuie sa procedez sa intru in posesia banilor. Si tot ieri am inteles ca la bNII CONCEDIULUI PRENATAL CARE SUNT 85%din salariu angajatorul trebuie sa plateasca diferenta de 15% tot in urma unei cereri facute de angajat, este adevarat, si la fel cum ar trebui sa procedez?
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 15:37, 19 Octombrie 2009
Conform CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.76 (3) Pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare, salariatii care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau concediu legal platit pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani nu vor putea fi concediati pentru motivul de necorespundere profesionala prevazut de Codul muncii.
Am primit si raspunsul de la domnul cine ocupa la resurse umane: Ca daca se concedieaza nu e din "motivul de necorespundere profesionala", sau din cauza crizei. :stunned: Oricand poate gasi o poarta mica ... :((

Multumesc pt raspunsul Dvs.
In perioada de 6 luni el nu va poate concedia ca si necorespunzator profesional, insa va poate concedia cu art. 65(1). Oricum, acest lucru nu are legatura cu acordarea acelui salariu bonus pentru nastere, la care aveti dreptul.
Buna!
Vreau sa spun ca am reusit s-a primesc prima de nastere de la firma. Adevaratul este ca numai dupa doi luni, de la depunere cerere, dar am primit. :) Sigur ca patronul nu bucura, dar asa e viata.

Am o alta intrebare: am auzit ca exista o lege, care spune ca putem cere de la primarie un supliment de 200 ron/luna, dupa copii. Pana la varsta de 18 ani, sau pana e scolarizat. E adevarat? Am auzit, ca primariile nu face reclama, ca exista asa lucru, din cauza, ca trebuie platit, din bugetul local.
Am o prietena care locuieste, in Otelul Rosu, si ea primeste. Acum au depus dosarul, si au spus, ca primeste retroactiv de la martie, cand copilul a indeplinit varsta de 2 ani. Si ca la primaria a spus functionarul, ca nu face reclama, ca ei au primit, din cauza, ca nu lipseste ca acum fiecare familile vino si cere.
Se poate ca putem cere aceasta supliment si din alta judete?
Multumesc!
Nu am inteles de ce Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel national pe anii 2007 -2010 nu se aplica si pentru sectorul bugetar ! :O
Eu as invoca neacordarea acestei sume solicitate de salariata datorita faptului ca acest CCMUNN nu se aplica la nivel national , nefiind respectat tocmai de guvern avand in vedere faptul ca in sectorul bugetar salariile nu sunt calculate in functie de coeficientii care au fost impusi in sectorul privat .

Alte discuții în legătură

Salariu mediu pe unitate acordat mamei pentru nasterea fiecarui copil neva neva Buna ziua, intrebarea mea e in legatura cu salariul mediu pe unitate acordat mamei pentru nasterea fiecarui copil (Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel ... (vezi toată discuția)
Salar mediu pe unitate pt. nasterea copilului ContSters57911 ContSters57911 Buna ziua, va rog sa ma indrumati ce pot face in acest caz: am solicitat acel salar mediu pe unitate pt. nasterea copilului, in luna mai, insa pana in prezent ... (vezi toată discuția)
Salar compensator fara contract colectiv Lioness Lioness Buna ziua. Recent am incheiat activitatea la o societate comerciala si contractul de munca a fost desfacut cu art 65. Angajatorul refuza sa imi acorde un ... (vezi toată discuția)