Buna
Am nascu de exact doua luni un baietel si, abia ieri am aflat ca ar exista o lege prin care angajatorul ar trebui (in urma unei cereri) sa mai plateasca un salariu mediu pe intreprindere ca si prima pt prima nastere, este adevarat? SI daca da care ar fi legea si cum trebuie sa procedez sa intru in posesia banilor. Si tot ieri am inteles ca la bNII CONCEDIULUI PRENATAL CARE SUNT 85%din salariu angajatorul trebuie sa plateasca diferenta de 15% tot in urma unei cereri facute de angajat, este adevarat, si la fel cum ar trebui sa procedez?
Multumesc pt raspunsul Dvs. Puteti sa-mi dati si pe nr. Lege sau ce reglementeaza acesta. Pt ca patronul e un o, ca patronii. Sigur ca nu plateste numai asa, ca eu asta cer, si sigur ca o sa verifica totul. La noi aici la firma avem contract de colectiv de munca. Dar am semnat acum aproximativ 4-5 ani. Si nu-si amintesc, ca daca asa ceva a fost mentionat. Daca nu exista asa ceva, ce pot sa fac???
Si intrebarea a doua, puteti sa raspundeti, putem sa probam sa cere sotul????
Prevederea in temeiul careia aveti dreptul la acest salariu este
Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel national pe anii 2007 -2010
Art. 51. - in afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
a) in cazul decesului salariatului, un ajutor acordat familiei, de cel putin doua salarii medii lunare pe unitate;
b) daca decesul a survenit din cauza unui accident de munca, a unui accident in legatura cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de cel putin 3 salarii medii pe unitate; c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;
d) un salariu mediu pe unitate platit de unitate la decesul sotului sau sotiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate in intretinerea salariatului.
Sotul nu primeste, intrucat erati si dvs salariata, si apoi, lucrand in sectorul bugetar, se aplica alte prevederi.
Este vorba de termenul de prescriere de 3 ani .... ;) .. Uitati si alte prevederi acre va ajuta :
Art. 238 Codul Muncii
(1) Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior.
Art. 247 Codul Muncii
În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
M-am lovit si eu de ceva asemenator si nu am reusit sa gasesc legea si articolul in care sa fie mentionat termenul de prescriere de 3 ani. Unde anume pot gasi?
Multumesc.