avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1115 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul a o prima pt nastere din partea angajatorulu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul a o prima pt nastere din partea angajatorulu

Buna
Am nascu de exact doua luni un baietel si, abia ieri am aflat ca ar exista o lege prin care angajatorul ar trebui (in urma unei cereri) sa mai plateasca un salariu mediu pe intreprindere ca si prima pt prima nastere, este adevarat? SI daca da care ar fi legea si cum trebuie sa procedez sa intru in posesia banilor. Si tot ieri am inteles ca la bNII CONCEDIULUI PRENATAL CARE SUNT 85%din salariu angajatorul trebuie sa plateasca diferenta de 15% tot in urma unei cereri facute de angajat, este adevarat, si la fel cum ar trebui sa procedez?
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 15:37, 19 Octombrie 2009
Fritzilica a scris:
Si i OUG 148 nu am gasit nimic cu privire la liceenta.

Asta am spus si eu, numai HG 1025/2006 (normele de aplicare a OUG 148) prevad licenta.

Ce inseamna urmatoroarele inscrise din lege"f) au realizat în sistemul public de pensii, anterior datei intrării în vigoare a prezenteide urgenÑă, perioade de stagiu de cotizare pe bază de contract de asigurare socială;"

Face referire la vechiul sistem, cand indemnizatia se acorda pentru stagiu de cotizare. OUG 148 a intrat in vigoare pe 1 ianuarie 2006, si ca sa nu ramana fara indemnizatie mamele care au platit cotizatie dar nu impozit s-a prevazut aceasta masura. Ea e fara aplicare acum, pentru ca au trecut mai mult de 12 luni de la intrarea in vigoare.

Fritzilica a scris:
In concluzie (ca nu prea am inteles bine) trebuie ca in acea perioada sa fi absolvit cursurile si in final sa-mi i sustinut liceenta.

Da.

Si ce este cu cele 60 de zile?

Chiar daca nu ai platit impozit 2 luni dupa facultate, se considera perioada asimilata si aceste zile.
Multumesc foarte frumoa :((
Se pare ca revin cu aceeasi problema,insa dupa ce am redactat cerearea pe care mi-ati recomandat-o,am depus-o la unitatea la care am lucrat, si i-am dat si numar de intrare. Daca in conractu colectiv de munca (pe care nu l-am vazut) nu este prevazut sa acorde prima de nastere, ei pot spune ca nu o vor plati, chiar daca in CCMUN ste prevazuta?
Cu alte cuvinte intrebarea mea ar fi, ei sunt obligati prin CCMUN sa o acorde sau nu?! Deoarece ei nu vor sa plateasca acesti bani, si vreau sa stiu daca sa ma duc la ITM sa fac reclamatie sau nu?

Multumesc
Sa inteleg ca ti-au raspuns negativ la cerere? Ai si raspunsul lor oficial ? Sau ti l-au dat verbal? Lucrezi in cadrul unui SRL, SA; capital de stat sau privat? Nu ca ar conta f. mult, dar sunt curioasa in ce priveste anumite amanunte. Iti vor acorda prima de nastere, pariez cu tine.
Da-mi te rog adresa ta e-mail sa iti trimit si alte materiale care sa-si sustina cererea.
Fritzilica a scris:

Se pare ca revin cu aceeasi problema,insa dupa ce am redactat cerearea pe care mi-ati recomandat-o,am depus-o la unitatea la care am lucrat, si i-am dat si numar de intrare. Daca in conractu colectiv de munca (pe care nu l-am vazut) nu este prevazut sa acorde prima de nastere, ei pot spune ca nu o vor plati, chiar daca in CCMUN ste prevazuta?
Cu alte cuvinte intrebarea mea ar fi, ei sunt obligati prin CCMUN sa o acorde sau nu?! Deoarece ei nu vor sa plateasca acesti bani, si vreau sa stiu daca sa ma duc la ITM sa fac reclamatie sau nu?

Multumesc

Clauzele CCMN produc efecte pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ţară.
Art. 247din Codul muncii prevede ca , in cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.

In urma raspunsului negativ dat de catre conducerea societatii, aveti doua posibilitati:
1. Sesizare la ITM la care atasati si copia raspunsului dat de catre angajator.
2. Actiune in instanta. Litigiile de munca sunt scutite de taxa judiciară de timbru şi de timbrul judiciar.

Alte discuții în legătură

Salariu mediu pe unitate acordat mamei pentru nasterea fiecarui copil neva neva Buna ziua, intrebarea mea e in legatura cu salariul mediu pe unitate acordat mamei pentru nasterea fiecarui copil (Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel ... (vezi toată discuția)
Salar mediu pe unitate pt. nasterea copilului ContSters57911 ContSters57911 Buna ziua, va rog sa ma indrumati ce pot face in acest caz: am solicitat acel salar mediu pe unitate pt. nasterea copilului, in luna mai, insa pana in prezent ... (vezi toată discuția)
Salar compensator fara contract colectiv Lioness Lioness Buna ziua. Recent am incheiat activitatea la o societate comerciala si contractul de munca a fost desfacut cu art 65. Angajatorul refuza sa imi acorde un ... (vezi toată discuția)