avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de prestari servicii in baza de conventie ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de prestari servicii in baza de conventie civila

Buna dimineata! As dori sa stiu cu ce a fost inlocuit acest tip de contract pentru ca am inteles ca nu mai este in vigoare din 2003. Noi avem un proiect (suntem ong) in derulare si am prevazut acolo salarii si nu stim sub ce forma sa incheiem contractul. Persoanele care lucreaza in cadrul proiectului au alt serviciu, aici ar fi jumatate de norma sau mai putin.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:45, 23 Octombrie 2008
[chiar dacă e puţin în afara subiectului principal discutat:]

Într-adevăr, mai nou OUG 44/2008 a înlocuit Legea 300/2004 (la noi se pare că durata de viaţă a legilor nu trebuie să fie mai mare de 5 ani - altfel adoarme lumea prin parlament...). Mulţumesc pentru avertizare, elis.

Noul act normativ păstrează obligaţia persoanelor fizice de a se înregistra ca PFA (v. articolul 7), deci exemplul pe care l-am dat poate fi acceptat mutatis mutandis.

Ironia e alta: am văzut fişa actului normativ pentru OUG 44/2008 [ link extern ]

Nu am văzut să fie aprobată încă printr-o lege. Asta înseamnă că, potrivit Constituţiei, produce efecte deja (de la 3 zile după publicarea in MO, în lipsa unei prevederi contrare), dar când va ajunge în parlament sunt şanse mari să primească modificări prin legea de aprobare...

v. şi [ link extern ]
parerea mea e ca se bate prea mult apa in piua......
dl. a spus ca pentru un proiect are nevoie de oameni. exact cum a zis dl. elis, in baza codului civil se practica si conventii civile, ce e abrogat cumva si codul civil? sa fim seriosi......
conventiile civile sau contractele de prestari servicii se incheie tocmai pentru perioade scurte de timp cum ar fi lucrari, programe, proiecte, etc.
si la primarii se practica asa ceva, consilii judetene sau cu precadere la firmele de asigurari unde contractul se intinde pe mai multi ani, de ex. nu imi reinnoiesc contractul la asigurari in fiecare an.....
posesorul contractului merge la sectia financiara de care apartine si se inregistreaza cu venituri din actcivitati independente. la firma se opreste 10% impozit, iar diferenta de 6% se achita in anul fiscal urmator cand depune fiecare declaratia.
care e problema, facem dezbatere parlamentara?
Ultima modificare: Vineri, 1 August 2008
Doina Elena, Consultant resurse umane
Stimată d-nă namiru,

simţindu-mă direct afectat de zicerile dvs. am ales să vă transmit şi părerile mele (până la urmă, "dialogul" presupune schimbul de păreri, nu?).

parerea mea e ca se bate prea mult apa in piua......

Asta e, într-adevăr, o remarcă utilă întregii discuţii. Adică, până acum, am vorbit aiurea, ne-am chinuit aiurea să dăm argumente şi să justificăm punctele de vedere pe care le avem. Era nevoie de cineva care să ne "lumineze". Pe lângă, probabil, plictiseala produsă de o asemenea discuţie, este evidentă şi o lipsă de respect pentru oamenii care scriu aici - nu chiar cea mai bună stare în care să porţi o discuţie civilizată, nu-i aşa?

dl. a spus ca pentru un proiect are nevoie de oameni. exact cum a zis dl. elis, in baza codului civil se practica si conventii civile, ce e abrogat cumva si codul civil? sa fim seriosi......

Din moment ce postaţi pe un forum juridic aş prezuma că aveţi minime cunoştinţe despre domeniu. Dacă e aşa, îmi puteţi spune care este semnificaţia regulii "specialia generalibus derogant"? Vedeţi cumva şi o aplicare a ei în cazul discutat aici?

conventiile civile sau contractele de prestari servicii se incheie tocmai pentru perioade scurte de timp cum ar fi lucrari, programe, proiecte, etc.
si la primarii se practica asa ceva, consilii judetene sau cu precadere la firmele de asigurari unde contractul se intinde pe mai multi ani, de ex. nu imi reinnoiesc contractul la asigurari in fiecare an.....

Exact la tipul ăsta de replică mă refeream într-un mesaj anterior ("Totul e spus, însă, sentenţios, dogmatic, fără nici un suport legal...")
Mereu aud "se practică", "se încheie" etc. dar când pun întrebarea copilărească "de ce?" nimeni nu se înghesuie să răspundă la obiect.

care e problema, facem dezbatere parlamentara?

Simpla punere în discuţie ale inconsistenţelor legii este pentru dvs. acelaşi lucru cu o "dezbatere parlamentară"?! ªi dacă, prin absurd, ar fi aşa, e vreo problemă?

Ca să concluzionez: probabil că şi tipul ăsta de atitudine contribuie la felul jalnic în care stau lucrurile la noi. Pe de-o parte, toată lumea spune orice şi oricum (indiferent de temei şi fără nici o răspundere asupra propriilor ziceri), pe de alta, se acceptă prea uşor (ex. fără căutarea motivaţiilor) diferite "practici", "reguli nescrise", concepţii de gen "dacă toată lumea face aşa, automat lucrul ăsta trebuie să existe şi în lege". Nu se pune la îndoială nimic, lucrurile sunt acceptate aşa cum alţii le trântesc pe tavă. Mă întreb cu ce este atitudinea asta diferită faţă de cea din vremea dictaturii?
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 August 2008
klewos, utilizator
prea ocupata ca sa ma obosesc cu acest mesaj.
toate bune!
namiru a scris:

prea ocupata ca sa ma obosesc cu acest mesaj.
toate bune!

O replica matura, intr-adevar...
Se vede ca discutia (poate chiar si polemica) bazata pe argumente nu e atuul dvs.

Alte discuții în legătură

Conventia civila de prestari servicii hevior hevior Am carnetul de munca la o unitate bugetara cu program de 7h pe zi. Cu aproximativ 4 luni de zile in urma am incheiat o Conventie civila de prestari servicii cu ... (vezi toată discuția)
Conventia civila say say Buna ziua As dori sa aflu mai multe detalii despre conventiile civile de prestari servicii si contractele de prestari de servicii - munca, legislatie, cum ... (vezi toată discuția)
Contract de colaborare geo26 geo26 Buna seara! As vrea sa stiu daca se poate incheia un contract de colaborare ( exemplu: pentru serviciile unui sofer, sau angajarea unei bone) intre o persoana ... (vezi toată discuția)