avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire contestata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire contestata

Sunt detinatoarea unui certificat de mostenitor in urma decesului tatalui meu ca unica fiica a defunctului, insa unchiul meu-fratele defunctului a contestat acest certificat de mostenitor in instanta. Eu sunt cea care platesc taxele si impozitele pentru proprietatea in litigiu, insa unchiul meu profitand de absenta mea din localitate intra permanent pe proprietate si chiar a pus lacate pe niste anexe ale locuintei unde si-a depozitat lucruri personale. Are acest drept?
Va multumesc anticipat pentru raspunsurile D-voastra.
Cel mai recent răspuns: stoica ioana-gina , utilizator 15:47, 24 Iunie 2013
stoica ioana-gina a scris:

Eu nu doream decat sa stiu daca pana la finalizarea procesului, unchiul meu are dreptul sa intre pe propritate.


Teoretic NU
Dvs. aveti un certificat de mostenitor iar unchiul are o ... hartie (deocamdata) care ii da dreptul sa ...admire proprietatea de dincolo de gard.

Art. 88. (L 36/1995) - Cei care se consideră vătămaţi în drepturile lor prin emiterea certificatului de moştenitor pot cere instanţei judecătoreşti anularea acestuia şi stabilirea drepturilor lor, conform legii. Până la anularea sa prin hotărâre judecătorească, certificatul de moştenitor face dovada deplină în privinţa calităţii de moştenitor şi a cotei sau bunurilor care se cuvin fiecărui moştenitor în parte.
:wave:

Dar practic, inteleg ca unchiul a pus deja si niste lacate.

Si din nefericire, atitudinea organelor pe unde ati croit dvs. plangeri ar putea fi "tradusa" cam asa: A! Va judecati? In civil? Bine! Spor la treaba ... ne mai auzim ... X-(

Va trebuie un avocat care sa motiveze plangerea penala mai mult pe aspectele civile ale spetei.





Sunt de acord cu Romascanu in tot. In speta este nevoie sa stim daca a trecut mai mult de un an de zile de posesia tolerata, sau de buna credinta, pentru ca in acest caz exista o posibilitatea de posesia mediata si imediata, directa si indirecta. Cu just titlu sau fara. Fiind doamna intrebatoara mostenitora e clar ce are titlu de proprietatea, si poate deschide o actiune reivindicatoria sau orice actiune in contestatia care vrea. Dar nu e clar posesia sa mediata pentru a fi aparata intrun proces penal de tulburare posesia. Dar in orice caz e mai bine o actiune posesoria, adica ceea de a pastra linistea civica in jurul acte de posesia fara se prejudece titl-uri, tot civil.
Procesul cine l-a deschis ? In mod normal trebuia deschis de el....Daca l-ati deschis Dvs....parerea mea este sa-l "abandonati".....Dvs. aveti certificat de mostenitor,el nu are decat o hartie....pentru a dovedi ca are vreun drept trebuie sa solicite el anularea certificatului de mostenitor.El trebuie sa expertizeze testamentul ,expertiza se face in anumite conditii....daca vine cu o expertiza de la un particular...o contestati si cereti expertiza la bucuresti ....astia aveau sediul undeva pe langa Cismigiu langa arhivele nationale-e o institutie a magistratilor pe langa Primaria capitalei.....parca se numeste institutul de criminalistica....Nu orice expert are dreptul sa expertizeze un asemenea act....Eu am avut o situatie de genul asta si mi-au cerut multe inscrisuri din partea celui decedat ,cer chiar cereri facute de acesta pe la diverse institutii pentru a avea inscrisuri "certificate" de catre acestea...Aveti doar certificat de mostenitor sau si succesiunea dezbatuta ? El,unchiul daca mai vine pe proprietate....chemati mascatii pentru tulburare de posesie....Dvs. aveti un act autentic de la notar el are o hartie fara valoare ...in acest moment..Cu tatal Dvs. nu ati fost in relatii bune ? Credeti ca avea motive sa va dezmosteneasca ? Ce varsta avea cand a murit si cand a "semnat" acel act ? Era "consumator" de bauturi ,putea sa semneze acel act fiind in stare de ebrietate? Casa a fost a tatalui sau a fost construita in timpul casatoriei cu mama dvs.? Cand a murit mama Dvs. ? S-a facut succesiune dupa mama ? Daca acea casa si terenul au fost cumparate in timpul casatoriei ,dupa moartea mamei...el avea dreptul la jumate plus un sfert din jumatatea mamei....restul va revenea Dvs......Iar acum mostenirea este doar pe partea care i-a revenit lui.....Vorbiti si cu un notar....el stie mai multe in acest gen de speta.....Un testament olograf trebuie redactat intr-un anumit fel....trebuie sa fie datat si semnat.....Tatal Dvs. a dat semne de senilitate in perioada in care s-a "semnat" testamentul?
testamentul a fost semnat si de martori ?
Nu cred ca este recomandabila renuntarea la proces.In ipoteza in care testamentul ar fi fals are nevoie de o hotarare judecatoreasca.Trebuie sa il si evacueze...

Cat priveste inexistenta dreptului acestuia tot nu am identificat textul de lege.Intrebarea care se ridica este daca cel care are testament (valabil,sa spunem) nu are drept de folosinta...
In virtutea testamentului el invoca drepturi.
Fara o judecata civila nu se vor limpezi apele...
Sunt mai multe chestiuni de drept care nu ii pot interzice folosinta.

Alte discuții în legătură

Cum poate fi atacat un testament olograf , cand exista un rezervatar? stoica ioana-gina stoica ioana-gina Buna seara.Tatal meu a decedat in luna octombrie 2009 si a lasat un testament olograf in favoarea fratelui lui, prin care ii lasa toata averea. Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Modalitati de transmitere a proprietatii johnny_1961 johnny_1961 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti care este cea mai simpla si mai ieftina solutie pentru a face un act cu unchiul meu de la tara pentru a-mi trece in ... (vezi toată discuția)
Refuz eliberare certificat de calitate de mostenitor gaby83 gaby83 As avea o intrebare si anume daca notarii din raza teritoriala refuza eliberarea unui cerificat de calitate de mostenitor as putea sa ma adresez in acest sens ... (vezi toată discuția)